2014. január 31., péntek

A pocsolya

Valahol a varázslatos, rejtekadó erdő mélyén megbúvó tisztáson nyújtózkodott egy kicsiny tó. Ahogy a nap első sugara átkandikált a fák között, mint mindig, most is Kvarty Samu ébredt legkorábban. Néhány álmos pislantás után teleszívta tüdejét a hajnali friss levegővel, majd ahogy csak a torkán kifért, elkukorékolta magát. Ezt a trükköt egy arra tévedt öreg kakastól tanulta. Kiváló érzéke volt a hangutánzáshoz, harminchat féle állathangot tudott előadni. A nagy rikácsolásra sorban ébredezni kezdtek a tavacska lakói. Elsőként Ruca réce. Gyorsan megigazgatta a fészket és még a pelyhesek ébredése előtt elkészítette a reggelit: szunyoglábkonzervből készült sültet, ropogós vízililiom szirommal és habos békalencse kávéval. A finom illatok sorba ébresztették a kicsiket, és sajnos a szomszédot is. Így hát megkezdődhetett a napi civakodás, a kiállhatatlan Hód Ernő családdal. Állandóan borsot törtek egymás orra alá. Mikor, és ki is kezdte, senki sem emlékezett már rá, de tény, hogy ki nem állhatták egymást. A bosszantás fő mestere a vásott Hód Gazsi volt, aki a mai napra azt eszelte ki, hogy búvárúszásban megközelítve a Ruca rezidenciát, kicsit meggyengíti az alapokat. Csak a jószerencse, és Réce papa gyorsasága mentette meg a fészket és a reggelit a vízbe landolástól. A bosszú nem maradt el, az éjjel felgyülemlett, keményre száradt vacsora mellékterméket a kölykök átdobálták a Hódvárra. Erre a csetepatéra ébredt fel az öreg harcsa apó. Mérgesen rendre utasította a randalírozókat. A harc azonnal abbamaradt, mert az öreget mindenki tisztelte, különösen azóta, hogy az utolsó hal is a vén kalóz áldozatává vált. Senki nem tudhatta, ha újra megéhezne, ki kerülne fel az étlapjára. Bár a tavacska pletykahíradója szerint, az öreg vegetáriánus lett és csak algát rágcsál, azért nála soha nem lehet tudni, mégis csak egy ragadozó.
Utoljára a nagyothalló, mindig mérges Rák Berci, és a senki nem tudja hány éves Teknős Elemér ébredt. Ők együtt laktak már évek óta. Azért költöztek össze, mert jól kiegészítették egymást: Elemér rendetlen, mindent széthagyó típus volt, míg a szűz jegyű Berci rendmániásnak született. Ezen kívül, közös volt a hobbijuk: mások bosszantása.
Élt még ebben a vízi közösségben, egy igen nagy létszámú kagyló család. Őket mindenki utálta, mert senkivel nem álltak szóba, csak ritkán leselkedtek elő a kagylóhéjak mögül. Ezen kívül rájuk fogták, hogy felelősek a tó eliszaposodásáért, ami miatt a környéken bűz terjengett, és a „pocsolya” névvel illeték szeretett otthonukat. Volt közöttük egy külföldi rokon is, aki még a saját fajtájával sem állt szóba. Fent élt egy formás kő tetején, vízinövényekkel körbebástyázva. A békaporontyok szerették bosszantani, erre védekezésképpen hirtelen kitátotta kagylóajkait és vizet lövellt a támadókra. Ilyenkor egy ideig békén hagyták. Becenevet is ragasztottak rá: ő lett a „Méregstaniszli”.
A környék elmaradhatatlan lakói voltak még a szúnyogok. Az állomány nagy létszáma miatt nem volt nevük, csak sorszámuk. A tavirózsa levelén beszélgetett 24-es és 412-es, amikor váratlan dolog történt. A kis tó partján megjelent egy kétlábonjáró, valami furcsa bottal a mellső tagjaiban. Természetellenes pózban elhelyezkedett és valamit kezdett bedobálni a vízbe. A szúnyogok döbbenten elhallgattak, még soha nem láttak ilyet. A nagy csendre felfigyelt Kvarty Samu, és álcaként a fejére terítve egy levelet, kikukucskált a vízből. Agya gyorsan járt, nem tudta hirtelen, hogy a repertoárjából, melyikkel tudná elijeszteni ezt a jövevényt, de félelmében egyetlen hang sem jött ki a torkán. Időközben, már minden lakó, árgus szemekkel az idegen mozdulatait leste. Találgatták, hogy ki lehet, és mi a fenét csinál. Ekkor megérkezett harcsa apó, aki már sok tóbefagyást megért. Egyből átlátta a helyzetet és tájékoztatta a többieket, hogy ez bizony egy horgász, aki azért jött, hogy halat fogjon. Mivel már csak ő volt az egyetlen, így hát evidens, hogy érte jött. Többen megsiratták az öreget, de volt aki már dörzsölte a markát, hogy milyen jó világ lesz majd itt nélküle. De a vénség nem azért ért meg ennyi tavaszt, hogy könnyen megadja magát. Maga köré gyűjtötte a legfürgébbeket és tervet készített velük, hogyan szúrjanak ki az ellenséggel. Legelőször, elcsenték Rák Berci olvasószemüvegét, és rákötötték a zsinegre. Másodikként, egy elhagyott vadlúdfészek került terítékre. Harmadikra kitalálták, hogy „Méregstaniszli” köve köré tekerik a horgászzsinórt. A kétlábú sokáig „fárasztotta” a nehéz követ, de végül sikerült valahogy kicibálnia. Látták, ahogy elvörösödik feje a méregtől, amikor szemügyre vette a zsákmányát. Aztán felfedezte a kagylót. Valami vékony, hegyeset előkotorászott a bőre alól és kinyitotta vele a kagyló ajtaját. Hirtelen, gyönyörű, soha nem látott fény árasztotta el a víz felületét. A tólakóknak és a kétlábúnak leesett az álluk, ilyen gyönyörűséget még nem látott egyikőjük sem. A boldog új tulajdonos eszmélt leghamarabb, diadalittas üvöltés kíséretében hagyta el a helyszínt. Döbbent csend ült a tópartra.
Másnap reggel a szokásos módon Kvarty Samu ébredt elsőnek. Sokat gondolkodott, hogy ma melyik hangjával örvendeztesse meg a nagyérdeműt, de végül maradt a kakaskukorékolásnál. A tó elkezdte élni a szokásos életét. De, alighogy teljes terjedelmével elterpeszkedett a Nap az égen, özönleni kezdtek a kétlábúak. Úszó alkalmatosságaikkal keresztül-kasul szelték a tavat és a pókhálóhoz hasonlatos tárggyal kotorásztak a vízben. Az inváziónak leginkább a szúnyogok örültek, mert fel tudták tölteni a vérbankjukat. Néhányan annyira elhíztak közülük, hogy már repülni sem tudtak, csak heverésztek az árnyékban. A lakók rettegve úszkáltak a védettebb helyekre, nyugodt életüknek vége szakadt. De hamar rájöttek, hogy az akció a kagylók ellen irányul. Nem sok idő telt el és a tóba már egyetlen kagyló sem volt, csak a parton hevertek kinyitottan, amíg a nap ki nem szárította őket teljesen. Amikor a kagylók hiába való keresése reménytelenségbe fulladt, a tó élete visszasüppedt az álmos hétköznapokba.

A csoda nem jött el többé, az a mesebeli fény, csak egyszer világította be a kis tisztás tavának partját.     

Various Artists: Black & White Blues Collection 12.CD

A tizenkettediken neves előadók sora található, közöttük Ike & Tina Turner,  Bob Dylan és J.J. Cale.



Az albumon a kövezkező előadól és műveik találhatók:

01 - ALE RAVANELLO - GOD'S GIFT
02 - DAVE HOLE - SHORT FUSE BLUES (LIVE)
03 - SANTANA - EVERYDAY (I HAVE THE BLUES)
04 - ROLLING STONES - BLUES JAM #5
05 - JULIAN SAS - HEY JOE (LIVE)
06 - BOB DYLAN - LEOPARD-SKIN PILL-BOX HAT
07 - CAREY & LURRIE BELL - WHAT MY MAMA TOLD ME
08 - GRATEFUL DEAD - VIOLA LEE BLUES
09 - HUBERT SUMLIN & RONNIE EARL - WEST SIDE SOUL
10 - IKE & TINA TURNER - ROCK ME BABY
12 - ZZ TOP - CERTIFIED BLUES
13 - J.J. CALE - MIDNIGHT IN MEMPHIS
14 - ROD PIAZZA AND THE MIGHTY FLY - HYDRAMATIC WOMAN
15 - BIG BILL BROONZY - MOPPER'S BLUES
16 - LUCKY PETERSON - I'M FREE
17 - MARK 'KAZ' KAZANOFF & SNOOKS EAGLIN - SWANNEE RIVER ROCK

Letölthető /download/:
http://data.hu/get/7328318/CD12.001
http://data.hu/get/7328358/CD12.002
http://data.hu/get/7328643/CD12.CRC

Kedvcsináló:


Julian Sas: Hey Joe /Gastroblues Fesztivál, Paks 2005/

2014. január 30., csütörtök

Various Artists: Black & White Blues Collection 11.CD

A tizenegyediken olyan előadókkal találkozhatunk, mint Big Walter Horton, a Status Quo, vagy a Nazareth.



Az albumon a következő előadók és műveik találhatók:

01 - DUKE ROBILLARD - JUST BETWEEN ME AND YOU
02 - BIG WALTER HORTON - EASY
03 - STATUS QUO - SPINNING WHEEL BLUES
04 - JAMPY - BRIDE DESTROY
05 - ALE RAVANELLO - DIMPLES
06 - DAVID HONEYBOY EDWARDS - BIG KATIE ALLEN
07 - ERIC BIBB - SIX O'CLOCK BLUES
08 - CELSO BLUES BOY - AQUARELA DO BRASIL (IN BLUES
09 - JOE COCKER - BLACK-EYED BLUES
10 - WALTER HORTON - TIN PAN ALLEY
11 - LITTLE MILTON - MY DOG AND ME
12 - MICHAEL HARDIE - WE'RE WALKING TOGETHER
13 - PAUL LAMB & KING SNAKES - TAKE YOUR TIME
14 - DR. JOHN & VAN MORRISON - I JUST WANT TO MAKE LOVE TO YOU
15 - STAN WEBB'S CHICKEN SHACK - THE THRILL HAS GONE (LIVE)
16 - NAZARETH - ROAD LADIES (LIVE)
17 - ERIC CLAPTON - RAMBLING ON MY MIND (LIVE)

Letölthető /download/:
http://data.hu/get/7326939/CD11.001
http://data.hu/get/7326947/CD11.002
http://data.hu/get/7327410/CD11.CRC

Kedvcsináló:


Charlie Musselwhite & Eric Bibb: Homeless Child & Six O'Clock Blues

2014. január 29., szerda

Various Artists: Black & White Blues Collection 10.CD

Elérkeztünk a sorozat feléhez. A tizediken olyan nevekkel találkozhatunk, mint Joe Cocker, Steven Seagal (igen a színész), vagy Big Walter Horton.



A lemezen a következő előadók felvételei hallhatók:

01 - LONNIE BROOKS - VOODOO DADDY
02 - MICK JAGGER AND THE RED DEVILS - ONE WAY OUT
03 - ROD PIAZZA AND THE MIGHTY FLY - TODDLE
04 - BERNARD ALLISON - DOWN SOUTH
05 - JOE COCKER - SHE CAME IN THROUGH THE BATHROOM WINDOW
06 - TOM WAITS - LUCINDA & AIN'T GOIN' DOWN TO THE WELL (LIVE-MEDLEY)
07 - JEFF BECK & BUDDY GUY - SWEET HOME CHICAGO (LIVE)
08 - ELI COOK - MISS BLUES' CHILD
09 - GRATEFUL DEAD - U.S. BLUES
10 - ROBERT CRAY - TWO STEPS FROM THE END
11 - SANTANA - TRAVELIN' BLUES (LIVE)
13 - STEVEN SEAGAL - SHE DAT PRETTY
14 - THE ROLLING STONES - CONFESSIN' THE BLUES (LIVE)
15 - JOHN CAMPBELL - BLUEBIRD
16 - JOE BONAMASSA - ASKING AROUND FOR YOU
17 - KENNY NEAL - I AM A BLUES MAN
18 - BIG WALTER HORTON - HAVE A GOOD TIME
19 - THE ROLLING STONES - FANCY MAN BLUES

Letölthető /download/:
http://data.hu/get/7326918/CD10.001
http://data.hu/get/7326927/CD10.002
http://data.hu/get/7326930/CD10.CRC

Kedvcsináló:


Joe Bonamassa: Asking Around For You /North Sea Jazz Festival 2007/

2014. január 28., kedd

Various Artists: Black & White Blues Collection 9.CD

A kilencediken olyan előadók szerepelnek, mint Gary Moore, ZZ-Top, vagy a Rolling Stones.


Az albumon a következő előadók hallhatók:

01 - DR. JOHN - BASIN STREET BLUES
02 - ROY BUCHANAN - BEER DRINKING WOMAN
03 - ROLLING STONES - BLUES JAM #1
04 - KEB' MO' & COREY HARRIS - SWEET HOME CHICAGO
05 - ERIC CLAPTON & JIMMY PAGE - DRAGGIN' MY TAIL (LIVE)
06 - TOM WAITS - WAY DOWN IN THE HOLE (LIVE)
07 - GARY MOORE - HAVE YOU HEARD
08 - CHARLIE MUSSELWHITE - SHE MAY BE YOUR WOMAN
09 - MUDDY WATERS - BLACK NIGHT
10 - ZZ TOP - BLUE JEAN BLUES
11 - BOB DYLAN - OUTLAW BLUES
12 - KURT COBAIN - BLACK & WHITE BLUES
13 - BONNIE RAITT - LOVE ME LIKE A MAN (LIVE)
14 - STAN WEBB'S CHICKEN SHACK & ERIC CLAPTON - GOING UP GOING DOWN (LIVE)
15 - FLEETWOOD MAC - BLACK MAGIC WOMAN
16 - OTIS SPANN - IT MUST HAVE BEEN THE DEVIL
17 - THE ALL STARS & JEFF BECK - CHUCKLES (LIVE)
18 - ROLLING STONES - BLUES JAM #3
19 - JAMES COTTON BLUES BAND - ROCKET 88

Letölthető /download/:
http://data.hu/get/7326887/CD09.001
http://data.hu/get/7326900/CD09.002
http://data.hu/get/7326907/CD09.CRC

Kedvcsináló:


Keb'Mo' & Corey Harris: Sweet Home Chicago

2014. január 27., hétfő

Various Artist: Black & White Blues Collection 8.CD

A nyolcadikon olyan előadókkal találkozhatunk, mint James Cotton, Julian Sas, vagy Paul Lamb. Külön felhívnám a figyelmet Eric Clapton és Carlos Santana élő, 24 perces jam-elésére a 13. szám alatt.



A lemezen a következő előadók és műveik találhatók:

01 - JAMES COTTON - BLUES FOR JACKLYN
02 - JULIAN SAS - SERVES ME RIGHT TO SUFFER
03 - SUNSET HEIGHTS - SALLY JO (LIVE)
04 - MOTORHEAD - WHOREHOUSE BLUES
05 - HEAVY BLUES CHEVY - THE WALK
06 - BOB DYLAN - DIRT ROAD BLUES
07 - VICTOR BIGLIONE - VILLANOVA JUNCTION
08 - TAJ MAHAL & RY COODER - IF THE RIVER WAS WHISKEY (DIVIN' DUCK BLUES)
09 - BONNIE RAITT - ROUND & ROUND
10 - BUKKA WHITE - STRANGE PLACE BLUES
11 - PAUL LAMB & KING SNAKES - BLOODY MURDER
12 - DOC & MERLE WATSON - MISSISSIPPI HEAVY WATER BLUES
13 - ERIC CLAPTON & CARLOS SANTANA - LIVE JAM

Letölthető /download/:
http://data.hu/get/7325256/CD08.001
http://data.hu/get/7325272/CD08.002
http://data.hu/get/7325361/CD08.CRC

Kedvcsináló:
Motörhead: Whorehouse Blues

2014. január 26., vasárnap

Various Artists: Black & White Blues Collection 7.CD

A hetediket olyan nevek fémjelzik, mint Otis Spann, Taj Mahal,vagy Elmore James.


Az albumon a következő előadók és műveik hallhatók:

01 - VICTOR BIGLIONE - SOUTH AMERICAN FAST BLUES
02 - OTIS SPANN - I NEED SOME AIR
03 - JAV-LYN & TEXAS BLUESWOMEN - DOCTOR FEEL GOOD (LIVE)
04 - BIG BILL BROONZY - GET BACK
05 - SUNSET HEIGHS - MISSING YOU (LIVE)
06 - TAJ MAHAL - HERE IN THE DARK
07 - JIM MORRISON & JOHN LEE HOOKER - ROADHOUSE BLUES
08 - TOM WAITS & JULIAN SAS - ANYWHERE I LAY MY HEAD (REMIX)
09 - B.B. KING, STEVIE RAY VAUGHAN & BUDDY GUY - MATCHBOX BLUES (LIVE)
10 - JOHN HAMMOND - ASK ME NICE
11 - MEMPHIS LA BLUSERA - BLUES DE LAS 6 Y 30
12 - ELMORE JAMES - SHE DONE MOVED
13 - IAN GILLAN - YOU SOLD MY LOVE FOR A SONG
14 - RICHIE KOTZEN, G. HUGHES & CRAIG ERICKSON - WHAT CAN I DO FOR YA
15 - VICTOR BIGLIONE - LOVE THAT BURNS
16 - FREE - THE HUNTER (LIVE)
17 - ROBERT LOCKWOOD, JR. - BRING IT ON HOME

A lemez letölthető /download/:
http://data.hu/get/7319630/CD07.001
http://data.hu/get/7319649/CD07.002
http://data.hu/get/7319759/CD07.CRC

Kedvcsináló:


Taj Mahal: Here In The Dark (feat. Eric Clapton)

2014. január 25., szombat

Various Artists: Black & White Blues Collection 6.CD

A sorozat hatodik darabja olyan előadókkal, mint Etta James, Joe Bonamassa, vagy Aretha Franklin.


Az albumon a következő előadók és műveik találhatók:

01 - RHETT TYLER & EARL WARNING - WALK DAT WALK
02 - ETTA JAMES - SPOONFUL
03 - CLARENCE 'GATEMOUTH' BROWN - MY OWN PRISON
04 - GROUNDHOGS - GROUNDHOGS BLUES (LIVE)
05 - SY KLOPPS BLUES BAND - MERCURY BLUES
06 - MEMPHIS LA BLUSERA - NUNCA TUVE TANTO BLUES
07 - ALBERT COLLINS - FROSTBITE
08 - NAZARETH - GOD SAVE THE SOUTH
09 - OTIS CLAY - SINCE I'VE BEEN LOVING YOU
10 - ARETHA FRANKLIN - MUDDY WATER (LIVE)
11 - I DON'T LIVE TODAY - SLASH & PAUL RODGERS
12 - FREDDIE KING - SHE'S A BURGLAR
13 - TOM WAITS - CAUSE OF IT ALL (LIVE)
14 - JOE BONAMASSA - BLUES DELUXE
15 - CHARLIE MUSSELWHITE - JUST A FEELING
16 - HOUND DOG TAYLOR & LUTHER ALLISON - GIVE ME BACK MY WIG
17 - JAMES COTTON & JOE LOUIS WALKER - YOU NEED LOVE
18 - SCREAMIN' JAY HAWKINS - JUST DON'T CARE

Letölthető /download/:
http://data.hu/get/7319561/CD06.001
http://data.hu/get/7319624/CD06.002
http://data.hu/get/7319628/CD06.CRC

Kedvcsináló:


Charlie Musselwhite: Just A Feeling

2014. január 24., péntek

Various Artists: Black & White Blues Collection 5.CD

Az ötödiken olyan előadókkal találkozhatunk, mint Eric Clapton, Muddy Waters vagy John Mayall.



Az albumon a következő előadók és felvételeik hallhatók:

01 - CRAIG ERICKSON - SHINE
02 - PETER FRAMPTON - BLOOZE
03 - MUDDY WATERS & RORY GALLAGHER - WHO'S GONNA BE YOUR SWEET MAN
04 - ERIC CLAPTON & THE CREAM - BLUES POWER
05 - BLUE OYSTER CULT - BUCK'S BOOGIE (LIVE)
06 - BERNARD ALLISON - YOUNG BOY'S BLUES
07 - CACTUS - SWEET SIXTEEN
08 - TOM WAITS - BUZZ FLEDDERJOHN
09 - BUDDY GUY - WORRY, WORRY
10 - BIG TOWN PLAYBOYS - DON'T LIE TO ME (LIVE)
11 - PETER GREEN & NIGEL WATSON - WHEN YOU GOT A GOOD FRIEND
12 - MUDDY WATERS - TROUBLE NO MORE
13 - AMBOY DUKES - BABY PLEASE DON'T GO
14 - MAHOGANY RUSH - ONCE AGAIN
15 - MAGIC SAM - I HAVE THE SAME OLD BLUES
16 - JOHN MAYALL & ERIC CLAPTON - BLUES FOR THE LOST DAYS (LIVE)

Letölthető /download/:
http://data.hu/get/7317942/CD05.001
http://data.hu/get/7317986/CD05.002
http://data.hu/get/7318003/CD05.CRC

Kedvcsináló:


Muddy Waters: Trouble No More

2014. január 23., csütörtök

Various Artists: Black & White Blues Collection 4.CD

A sorozat negyedik lemezén olyan zenekarok bukkannak fel, mint a Mountain, a Roxy Music, vagy a 4 Non Blondies.


Az albumon a következő előadók és felvételeik hallhatók:

01 - TRAFIC DE BLUES - BAD LUCK SOUL
02 - TOM WAITS - $29.00
03 - JOHN LEE HOOKER JR. - 4 HOURS STRAIGHT & BLUES MAN
04 - FREIGHT TRAIN - BABY WHAT YOU WANT ME
05 - MAHOGANY RUSH - BLUES
06 - MOUNTAIN - CROSSROADER
07 - T2 - DAYLIGHT (LIVE)
08 - CLARENCE “GATEMOUTH” BROWN - I HATE THESE DOGGONE BLUES
09 - BEDLAM - HIDEAWAY
10 - STRAWBERRY PATH - I GOTTA SEE MY GYPSY WOMAN
11 - ROXY MUSIC - IF IT TAKES ALL NIGHT
12 - BO DIDDLEY - LITTLE FOOL I'M A MAN
13 - PINK FLOYD - MORE BLUES (LIVE)
14 - 4 NON BLONDES - PLEASANTLY BLUE
15 - ALBERT COLLINS, R. CRAY & J. COPELAND - THE DREAM
16 - WEST COAST POP ART EXPERIMENTAL BAND - OBVIOUSLY BAD

A lemez zenei anyaga letölthető /download/:
http://data.hu/get/7317641/CD04.001
http://data.hu/get/7317676/CD04.002
http://data.hu/get/7317873/CD04.CRC

Kedvcsináló:


Albert Collins & Robert Gray: The Dream

2014. január 22., szerda

Various Artists: Black & White Blues Collection 3.CD

A sorozat harmadik darabján olyan előadók szerepelnek mint, Koko Taylor, Pink Floyd, és Buddy Gay.
 Az albumon a következő előadók és műveik találhatók:

01 - KOKO TAYLOR - GONNA BUY ME A MULE
02 - CACTUS - ALASKA
03 - FREIGHT TRAIN - EVERYTHING'S GONNA BE ALRIGHT
04 - ANCIENT GREASE - FREEDOM TRAIN
05 - WILLIE DIXON - I CAN'T QUIT YOU BABY
06 - PINK FLOYD - JUST ANOTHER TWELVE BAR (LIVE)
07 - CINDERELLA - LONG COLD WINTER
08 - JONNY LANG & THE BIG BANG - LOVIN MY BABY
09 - AMBOY DUKES - MISSISSIPPI MURDERER
10 - LIGHTNIN' HOPKINS - MOJO HAND
11 - MC5 - MOTOR CITY IS BURNING (LIVE)
12 - PATA DE ELEFANTE - NAO ESQUECA O REMEDIO
13 - ASTRAL NAVIGATIONS - ROCK ME BABE
14 - BUDDY GUY - SHE'S NINETEEN YEARS OLD
15 - MANDRAKE PADDLE STEAMER - STEAM
16 - ARISING - SUICIDE BLUES
17 - DECIO CAETANO AND BLUES BAND - YOU ALMOST DRIVE ME CRAZY
18 - LEADBELLY - BIG FAT WOMAN

A lemez letölthető /download/:
http://data.hu/get/7317442/CD03.001
http://data.hu/get/7317542/CD03.002
http://data.hu/get/7317592/CD03.CRC

Kedvcsináló:

Lightnin' Hopkins: Mojo Hand

2014. január 21., kedd

Various Artists: Black & White Blues Collection 2.CD

A sorozat második darabja B.B.King-től, Etta James-en keresztül, Magic Slim-ig.


Az albumon a következő előadók és felvételeik hallhatók:

01 - B.B. KING - BACK DOOR SANTA
02 - STAN WEBB'S CHICKEN SHACK - BROKEN HEARTED MELODY (LIVE)
03 - JOHN LEE HOOKER, EARL PALMER, TIM DRUMMOND, MILES DAVIS AND ROY ROGERS - COMING TO TOWN
04 - ROY BUCHANAN - FIVE STRING BLUES
05 - CLAUDIA BETTINAGLIO - FUMBLIN' WITH THE BLUES
06 - FREDDIE KING - PULP WOOD
07 - BOBBY “BLUE” BLAND - I INTEND TO TAKE YOUR PLACE (LIVE)
08 - NUNO MINDELIS & THE CREAM CRACKERS - IT'S MY TURN
09 - TOO MUCH - LOVE THAT BINDS ME
10 - JOHN LEE HOOKER - MOSES SMOTE THE WATER
11 - ETTA JAMES - HAWG FOR YA
12 - TOM WAITS - WALKING SPANISH
13 - MAGIC SLIM & JAMES COTTON - WHEN THE LEVEE BREAKS II
14 - POPA CHUBBY - WHY I CAN'T HAVE YOU
15 - WILLIE DIXON & MEMPHIS SLIM - SITTIN' AND CRYIN' THE BLUES
16 - WARREN HAYNES - RED HOUSE

A lemez letölthető /download/:
http://data.hu/get/7317416/CD02.001
http://data.hu/get/7317423/CD02.002
http://data.hu/get/7317430/CD02.CRC

Kedvcsináló:

Tom Waits: Walking Spanish

2014. január 20., hétfő

Various Artists: Black & White Blues Collection 1.CD.

Elkezdünk egy 21 albumból álló sorozatot, amelyben fekete és fehér zenészek jól megférnek egymás mellett. Újra visszatértünk a jó öreg blues-zenéhez. Kiváló zenészeket hallhatunk ebben az igényes válogatásban.



Az albumon a következő felvételek hallhatók:

01 - MARZ MASON - CLARKSDALE BLUES
02 - SON HOUSE - LEVEE CAMP MOAN
03 - KARIN RUDEFELT & DOCTOR BLUES - ROADMAP
04 - SUNNYLAND SLIM - JOHNSON MACHINE GUN
05 - ERIC JOHNSON - SONG FOR GEORGE
06 - TOM WAITS & SKIP SPENCE - BOOKS OF MOSES
07 - STACK WADDY - BRING IT TO JEROME
08 - SOUTHERN GENTLEMEN - I BELIEVE IN LOVE
09 - STEVIE RAY VAUGHAN - PRIDE AND JOY (UNPLUGGED)
10 - JOHN MAYALL & BLUESBREAKERS - KING OF THE KINGS
11 - HELL BLUES CHOIR - JESUS GONNA BE HERE
12 - BUDDY GUY - WHEN I LEFT HOME (LIVE)
13 - ALBERT COLLINS - DYIN FLU (LIVE)
14 - KARIN RUDEFELT & DOCTOR BLUES - MY MAN WON'T SET ME FREE
15 - SUNNYLAND SLIM - PAST LIFE
16 - ERIC JOHNSON - RIGHTEOUS
17 - CHRIS DUARTE - WHAT CAN I DO
18 - ED 'THE WRINKLED' & TOM WAITS - TOMCAT WAITS TO SMOKE
19 - ELMORE JAMES - THE SUN IS SHINING

A lemez letölthető /download/:

Kedvcsináló:

Elmore James: The Sun Is Shining

2014. január 14., kedd

Aranylövés

Ez volt a negyedik elvonása. Amikor először elhatározta, hogy véget kell vetnie a rombolásnak, orvosi segítséget kért. Beutalták rehabra, végigcsinálta. Másfél hónapig sikerült visszanyernie a tisztaságot, aztán visszaesett. Másodszor a barátnője küszködte végig vele a két hetet. A harmadik alkalommal kényszerelvonóra küldték. És most itt a negyedik, amikor már nincs mellette senki sem, így egyedül kell végigküzdeni magát a stációkon. Végigszenvedte az ötödik és a hatodik napot is. Kezdtek enyhülni a fájdalmak, voltak már tiszta gondolatai is. Az ágy szélén ült összegörnyedve, maga elé dünnyögte: −Miért nem hittem azoknak a soroknak, amikor olvastam?
„Az emberek azt hiszik, hogy a heroin nagyszerű – csakhogy mindent elveszítesz: az állásod, a szüleid, a barátaid, az önbizalmad, az otthonod. Szokásoddá válik a hazudozás és a lopás. Többé nem tisztelsz senkit és semmit.”
Visszaemlékezett, hogyan is kezdődött húsz évvel ezelőtt. A barátok dumálták rá először egy Ecstasy tablettára. Az a sör, amivel megitta fokozta a hatást. Ismeretlen világba került. Egészen más érzés kerítette hatalmába, nem olyan, mint a bódult, alkoholos estéken. Észre sem vette és már ki is alakult függőség, mindig kellett a következő, hogy újra élje azt az első boldog pillanatot. De ez egy különös világ, mert a szervezet hozzászokik a napi betevőjéhez és követeli a nagyobb dózist. Ha itt nem sikerül kiszállni, már csak nagy áldozat árán lehet. Jönnek az erősebbek, a szintetikus drogok. Felszippantva az orrba, gyorsan hatnak. Majd következnek a kokain származékok, a gyilkos fehér por, vagy a Crack elfüstölése. Eljutsz a hallucinogénekig: az LSD-hez az angyalporhoz. Következhet a marihuána, a hasis. És az utolsó lépés a heroin, az ópium és annak is a leggyorsabban felszívódó változata, a vénába beadott adag. Így hat legjobban, mert azonnal felszívódik és megérkezik a „Rush” a semmihez nem hasonlítható érzés. Legfeljebb egy perc az egész, de utolérhetetlen pillanat. Utána következik az „On The Rush”, amely egy éber álomszerű állapot. A test ilyenkor kellemesen elnehezül, olyan mintha az embert puha pamuttakaróba csavarnák. Távoliak lesznek a környezet eseményei, a koordinációs és koncentrációs képesség eltompul. A beszéd lelassul, elmosódottá válik. A problémák és stresszhelyzetek távolinak tűnnek, erős, jó közérzet. extrém belső nyugalom, mély elégedettség lépnek a helyébe. De ennek a pillanatnyi örömnek nagy ára van.  A szervezet leépül, olyan függőség alakul ki, amelynek során állandóan emelni kell az adagot, hogy elérhető legyen a kívánt eufória. Ördögi kör, kiszállni, szinte lehetetlen.
A nyolcadik napon, amikor kinyitotta a szemét, úgy érezte, hogy az elméje teljesen tiszta. Döntött. Megmásíthatatlanul, visszafordíthatatlanul. Mozdulatai gépiesen, rutinszerűen következtek, egymás után. A fecskendőbe szívta a szokásosnál kétszer nagyobb adagot, semmit nem bízva a véletlenre. Ahogy a szer keveredett a vérével, az eddigiektől eltérően olyan érzése támadt, mintha egy magas ház tetejéről leugorva, zuhanna a mélybe, valami ismeretlen felé. Kavargott körülötte minden, mint egy tornádó belsejében. Képek villantak fel előtte:
Az utolsó barátnő, aki sokáig kitartott mellette, de érzékeny lelke nem tudta elviselni a felé áramló negatív energiát.
A rokonok közül az, aki mindent megtett érte, de ő mégis meglopta őt.
Az útkeresés, és a válaszutak kusza pillanatai.
Az első bódulat.
Azok a pillanatok, amikor kihasználták jóhiszeműségét, meleg szívét.
A szeretett apa arca, aki elhagyta őket egy ködös hajnalon.
A széthulló család utolsó közös vacsorája.
A boldognak hitt gyermekkor felvillanó képei.
Az első anyai mosoly.
A születés kínja.
Majd sötétség. 
Légzése sípolóvá vált, szívének egyre lassuló dobbanásai felerősödtek, mennydörgésszerű robajjá alakultak, majd hirtelen csend lett. Sötét, légüres térben lebegett. Egy hangot hallott:
−Nehéz utat választottál. Itt kell maradnod, amíg meg nem tisztulsz. Addig nem születhetsz újjá semmilyen formában!

Temetés helyett, hamvait az „anyja” szétszórta a szélben.

Albert Hoffman első LSD-s utazása
     

2014. január 10., péntek

Indra Lesmana Group: Dear Alice

A blogomban megtalálható Chick Corea: Mad Hatter című albuma. Erről nagy kedvencem a "Dear Alice" című szám. Érdemes először meghallgatni az eredeti változatot: http://mistletoe-blues.blogspot.hu/2011/10/chick-corea-mad-hatter.html Ezt dolgozta fel Indra Lesmana és csapata. Az indonéz származású Inda Lesmana billentyűs nem ismeretlen a jazz világában, amit bizonyít számtalan zenei elismerés. Ez a Corea-feldolgozás méltó és értő a mester művéhez.

2014. január 4., szombat

Jan Garbarek: Vision World

Mari Boine a 90-es évek elején már olyan zenészekkel lépett fel, mint Peter Gabriel és Jan Garbarek. Mari Boine saját bevallása szerint is rengeteget tanult a másik északitól Garbarektől. Ezen a Garbarek lemezen Boine is szerepel, egy szám erejéig. Kitűnően egészíti ki egymást a nagyszerű énekhang és a mélabús szaxofon. Kezdetben csak válaszolgatnak egymásnak, játszadoznak, a végére pedig eufórikusan összefonódnak. A lemez 1996-ban jelent meg.

A lemezen közreműködnek:

Jan Garbarek - soprano and tenor saxes, keyboard, percussion, Meraaker clarinet
Rainer Bruninghaus - piano, synthesizers
Eberhard Weber - bass
Marilyn Mazur - percussion, drums
Manu Katche - drums
Trilok Gurtu - tabla
Mari Boine - vocal

Az albumon a következő felvételek találhatók:

01. Red Wind - Jan Garbarek 
02. The Creek - Jan Garbarek, Manu Katche 
03. Survivor - Rainer Bruninghaus, Jan Garbarek, Manu Katche, Eberhard Weber 
04. Healing Smoke - Jan Garbarek, Marilyn Mazur, Eberhard Weber 
05. Visible World (Chiaro) - Jan Garbarek, Marilyn Mazur
06. Desolate Mountains - Rainer Bruninghaus, Jan Garbarek, Marilyn Mazur 
07. Desolate Mountains (II) - Rainer Bruninghaus, Jan Garbarek, Marilyn Mazur, Eberhard Weber
08. Visible World (Scuro) - Jan Garbarek, Marilyn Mazur, Eberhard Weber 
09. Giulietta - Jan Garbarek, Marilyn Mazur 
10. Desolate Mountains (III) - Rainer Bruninghaus, Jan Garbarek 
11. Pygmy Lullaby - Rainer Bruninghaus, Jan Garbarek, Manu Katche, Marilyn Mazur, Eberhard Weber
12. Quest - Rainer Bruninghaus, Jan Garbarek, Eberhard Weber
13. Arrow - Jan Garbarek, Trilok Gurtu, Manu Katche, Marilyn Mazur
14. Scythe - Jan Garbarek 
15. Evening Land - Mari Boine, Jan Garbarek, Marilyn Mazur

Az album letölthető /download/:
http://data.hu/get/7274529/Vision_World.zip

Kedvcsináló:


Jan Garbarek-Mari Boine: Evening Land

Various Artists: One World - One Voice

1990-ben a Virgin kiadott egy világzenei albumot Rupert Hine producer irányítása alatt. A lemez célja, hogy a környezetvédelmi kérdésekre felhívja a figyelmet. A felvételek úgy készültek, hogy egy soksávos szalagot körbeküldtek a világ stúdióiba amelyre mintegy 250 zenész hozzátette a maga részét így állt össze a teljes anyag. A munkákból videofelvétel is készült, amelyet összevágtak egy közös filmmé. A zenészek között ott található az előzőekben bemutatott Mari Boine is a 12. szám egyik előadójaként.

  Az albumon a következő felvételek találhatók:
01. Robbie Robertson - Chief Seattle speaks (01:33)
02. Kevin Godley, Sting, Courtney Pine, The Gipsy Kings, ARK - Instrumental (08:15)
03. The Gipsy Kings, Nusrath Fateh Ali Khan - Este Mundo (01:51)
04. Laurie Anderson & Pool - Instrumental (01:18)
05. The Chieftains, Guo Yue, Bagamogya Players - Irish Instrumental (01:03)
06. Avelha Guarda Da Portela - Brasilian Party (00:46)
07. Steven van Zandt - Foreplay to "One Heart" (02:22)
08. Steven van Zandt, Peter Gabriel & Street-People - One Heart (02:34)
09. Dave Stuart & Spiritual Cowboys - One Music from another ... (02:38)
10. Junior, Steve Stevens - One World... (01:55)
11. Michael Rose, Steel Band - One World (02:20)
12. Clannad, Chrissie Hynde, Geoffrey Oryema, Mari Boine Persen - Ri na eruinne, Gula Gula (03:33)
13. Native Land & Themba - Oh Ya (01:51)
14. Milton Nascimento - De Fira... (01:02)
15. Peter Gabriel, Suzanne Vega, Geoffrey Oryema - One White Field (03:18)
16. The Great Muungano Cultural Troup - Drum Instrumental (00:50)
17. Lou Reed, Richard Galliano - One World, One Voice (02:11)
18. Salif Kaita - Nami Watah (02:46)
19. Laurie Anderson - The Whale (01:14)
20. Johnny Clegg & Savuka - 'Long Shawah', Eddie Grant - Free World (03:11)
21. Christopher Warren-Greene, David Gilmour, Venice, Howard Jones, Terence Trent d'Arby, Bob Geldof - We will meet again, Everybody's got a hole to fill (03:32)
22. The Kodo Drummers & Leningrad Symphony Orchestra - Finale (02:45)

Az album letölthető /download/:
http://data.hu/get/7274548/One_World_-_One_Voice.zip

Kedvcsinálónak a teljes film:
Various Artists: One Wold-One Voice

Kellemes szórakozást! Nincs olyan zenei stílus amely ne képviseltetné magát, úgy, hogy mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Mari Boine: Idjagiedas

A joik, amely egy hagyományos számi éneklési forma, az amerikai őslakók énekeihez hasonlóan, eredetileg vallásos, sámánisztikus szertartások része volt. Ez segítette a sámánokat kapcsolatba lépni más világokkal. A kereszténység megjelenésével eltűnt, mert betiltották. Ezután az emlékezés és a természethez fűződő érzések kifejezésére, vagy emberek jellemzésére szolgált. Egy pentatonikus, nagyon minimalista ének, igen kevés szöveggel, olykor imával. Ennek a zenei világnak az elkötelezett képviselője a lappföldről származó, Mari Boine. Ezeket az ősi gyökereket ötvözi zenéjében, a dzsesszel, a rockkal, az elektronikus zenével. A zenei világ előtt igazán az 1989-ben megjelent "Gula Gula" című lemezével vált ismertté. Azóta zenei pályája töretlen, a világ minden pontján szívesen hallgatott, elismert.
A most bemutatásra került lemeze 2006-ban jelent meg "Idjagiedas" címmel.


Az albumon a következő felvételek hallhatók:

1. Vuoi Vuoi Mu (Vuoi Vuoi Me) (4:49)
2. Idjagiedas (In the Hand of the Night) (5:43)
3. Suoivva (The Shadow) (6:03)
4. Gos Bat Munno Cinat Leat (Where Did All Our Colours Go!) (6:20)
5. Mu Ustit, Engeliid Sogalas (My Friend of Angel Tribe) (3:29)
6. Davvi Bávttiin (On the Fells of the North) (6:47)
7. Lottás (Little Bird) (0:43)
8. Diamántta Spáillit (Reindeer of Diamond) (5:29)
9. Geasuha (Irresistible) (4:20)
10. Afruvva (The Mermaid) (4:19)
11. Uldda Nieida (Uldda Girl) (5:27)
12. Fámpodálkkas (Big Medicine) (4:39)

Az album letölthető /download/:

Kedvcsináló a lemezhez:



     Mari Boine: Idjagiedas /Live Oslo Operahous 2009/