2017. január 27., péntek

Blueskocsma - Various Artists-Sweet Home Chicago CD1



Itt a hétvége, nyit a blueskocsma. Mivel a hónap utolsó hétvégéje van, így a különböző művészek által előadott albumra kerül sor.



Ma este a chicago blues zenei stílust járjuk körbe blues öreg csontok segítségével.

A következő felvételeket hallhatjuk:

01 - Tommy McClennan-Baby Don't You Want To Go
02 - Papa Charlie Jackson-Maxwell Street Blues
03 - Pinetop & Lindberg-East Chicago Blues
04 - Bessie Smith-Chicago Bound Blues
05 - Bill Jazz Gillum-Key To The Highway
06 - Peetie Wheatstraw-Chicago Mill Blues
07 - Big Bill Broonzy-C#A Blues
08 - Tampa Red-Boogie Woogie Dance
09 - Big Maceo-Kid Man Blues
10 - Bertha Chippie Hill-Hard Time Blues
11 - The Sparks Brothers-Chicago's Too Much ForMe
12 - Sonny Boy Williamson-Westerm Union Man
13 - Little Bill Gather-Creole Queen
14 - Cow Cow Davenport-Jim Crow Blues
15 - Rosa Henderson-Ckicago Monkey Man Blues
16 - Washboard Sam-Diggin' My Potatoas
17 - Memphis Slim-I See My Great Mistake
18 - Big Bill Broonzy-I.C. Blues
19 - Roosevelt Sykes-Driving Wheel
20 - Arthur Big Boy Crudup-Chicago Blues
21 - Memphis Minnie-Me And My Chaufleur Blues
22 - Robert Nighthawk-Friar's Point Blies
23 - Sonny Boy Williamson-Little Éow Woman Blues
24 - Robert Lockwood Jr.-Take A Little Walk With Me
25 - Big Joe Turner-Goin' To Chicago Blues

Letölthető /download/:
http://data.hu/get/10279639/VA_-_Sweet_Home_Chicago__A_History_Of_Chicago_Blues_2003.zip

Kedvcsinálók:


PINETOP & LINDBERG EAST CHICAGO BLUES

Jazz Gillum - Key To The Highway

Boogie Woogie Dance - Tampa Red

Washboard Sam - Diggin' My Potatoes

Big Joe Turner - Goin' To Chicago Blues (1941)

2017. január 20., péntek

Blueskocsma - Detroit Blues Band



Itt a hétvége, nyit a blueskocsma. Ma esti vendégünk a Detroit Blues Band.


A Detroit Blues Band electric-bluest játszó népszerű blues banda. A 80'-as években kezdte el tevékenységét és többszöri vérfrissítésen esett át. Legnagyobb egyénisége Jim McCarty rock gitáros volt, aki többek között Jimi Hendrix-el is játszott együtt. Ma este az 1998-ban megjelent "Playin' It Cool' című albumukat füleljük meg.

A következő felvételek hallhatók:

01 - Diddley Daddy
02 - Spontaneous
03 - Bum's Rush
04 - La' Fantasia De Miguel
05 - She's On The Losin' Side
06 - You May
07 - Don't Wanna Love You A Little
08 - I'll Write A Song About You
09 - Have You Ever Known The Blues To Be So Bad
10 - Wheels
11 - Your Fine But Vour Not My Kind
12 - Including You
13 - Don't Let Go
14 - Unsteady Blues
15 - On My
16 - Champagne

Letölthető /download/:

Kedvcsináló:


Detroit Blues Band - She's Got A Thing Going On

2017. január 13., péntek

Blueskocsma - Terry Evans


Itt a hétvége, nyit a blueskocsma. Ma esti vendégünk Terry Evans.


Terry Evans 1937-ben született afroamerikai R & B, blues és soul énekes, gitáros és dalszerző. Olyan zenészekkel játszott együtt akik a blues nagy nevei: Eric Claptom, Ry Cooder, vagy John Lee Hooker. 1994 óta nyolc önálló albummal jelentkezett. Ezek közül most a 2000-ben megjelent "Mississippi Magic" című albumát füleljük meg. Kellemes zene egy kis grog kortyolgatása közepette.

A következő felvételeket hallgatjuk meg:

01 - Big Bad Daddy Good
02 - Where The Southern Crosses The Dog
03 - I'd Rather Tick My Own Self
04 - Don't Let The Gteen Grass Fool You
05 - Béues & Wine
06 - I Want Love You
07 - Mellow Down Easy
08 - Let Love Begin
09 - You Better Get Your Shit Together
10 - Where We Gonna Go

Letölthető /download/:

Kedvcsináló:


Terry Evans - Dark End of the Street - Live at McCabe's



2017. január 7., szombat

A hóember álma

A lány, amikor lekapcsolta az éjjeli szekrény lámpáját, hogy átadja magát az álmoknak, az utcai lámpa fényénél észrevette. hogy nagy pelyhekben hull a hó. Mezítláb odaosont az ablakhoz, félrehúzta a függönyt és kibámult a semmibe. Lenyűgözte a látvány, ahogy az apró fehér gömbök kavarogtak a szélben. Elszédült a kavalkádtól, lehunyta a szemét, majd elfordult és az ágy melegében keresett menedéket.
Bezzeg karácsonykor nem tudott esni. – dohogta magában. Mert ez az ünnep igazán akkor szép, ha esik a pelyhes, mert aki ilyenkor jól hallgatózik, meghallja az angyalok szárnyának halk suhogását – jutott eszébe édesanyja ünnepi meséje.
- Hol vannak már azok a régi szeretetteljes ünnepek?
Sokadik advent volt ez már, amelyiket egyedül töltött. Mielőtt végleg elszenderedet volna felidézte magában azt a napot, amikor egy ajtó becsapásával maga mögött hagyta a szülői házat, a gyerekkorát és a múltját. Önfejűsége, büszkesége nem engedte, hogy bátortalan lépésekkel, de visszatérjen, pedig lelke mélyén hiányzott a család biztonsága, a szeretet, amit csak ott érzett igazán.
Reggel a szokásos időben ébredt, de aztán eszébe jutott, hogy hétvége van, nem kell menni a taposómalomba, így hát lustizott még egy keveset. De csak forgolódott és egy idő után kidobta az ágy. Kinézett az ablakon. Egész éjjel eshetett, mert jó vastag, puha fehér takaró alatt hétvégezett a kinti világ. Összekapta magát és kinent havat lapátolni. Sir Mók kutya a maga módján segített, visszahányta az útra a havat. Jól esett a mozgás, hamar kimelegedett. Orrát megcsípte a hideg, kipirosodott. Valami hirtelen ötlettől vezérelve, előjött belőle a gyermekkor, elkezdett hóembert építeni. Önfeledten rakosgatta egymásra a hókupacokat. Felnőttes, egyedi művet akart létrehozni, nem olyan gyerekes répaorrú, vödörkalapos, szénszeműt. Művészi hajlama elszabadította a fantáziáját. Amikor elkészült, körbejárta, tetszett amit látott. Még egy kis időt együtt töltött művével, majd beszaladt a házba és feltett egy kis bort forralni, hogy átmelegedjen. A forró italt kortyolva nézegette a konyhaablakon keresztül az udvar új lakóját.
Amikor elkészültem és egyedül maradtam óvatosan végignézett magamon. Egyre jobban tetszett, amit láttam: izmos férfitest, meleg felöltő, hidegtűrő bojtos sapka, többször körbetekert, meleg hosszú sál, és napszemüveg. Amennyire visszagondoltam eddigi életeimre, ilyen nagyszerű testben még nem volt részem. Büszkén kihúztam magam és dacoltam a metsző széllel. Az új gazdám nagyon rendes volt velem. Naponta többször meglátogatott, beszélt hozzám, megigazította megtépázott sálamat, visszatette a fejemről hóba pottyant sapkámat. Amikor a kutyák és hóemberek rettegett éjszakája volt, tele éktelen durrogásokkal és váratlanul felröppenő visító fénycsóvákkal, kijött, hogy megnyugtasson, még valami folyadékkal is meglocsolt és nagyon vidáman rám mosolygott, csak rám. Azt hiszem ekkor lettem bele szerelmes.
Egy idő után egyhangúvá váltak a napok: a világosság megjövetele után elment, kedvesen visszaintett felém és csak besötétedés után tért haza, beszélt hozzám egy kicsit, talán arról, hogy mi történt a számomra oly távoli világban. Aztán elnyelte az a félelmetes nagy árnyékot vető valami, nekem pedig maradt a járőröző négylábú, aki állandóan oldalba akart pisilni és lassan kifogytam az ötletekből, hogyan beszéljem le erről a szándékáról. Egyik éjszaka megeredtek az ég csatornái. Egyre több anyag rakódott rám, lassan elvesztettem a látásomat, mert behavazódtam. Szeretem ezt az állapotot, mert ilyenkor álmodom. Előjönnek az emlékek régebbi életeimből: harsány gyerekekről, akik közösen építettek, egy öreg férfiről, aki azért, hogy ne legyek magányos egész családot gyúrt nekem, rosszcsont kölykökről, akik szándékosan szétroncsoltak az éles vasszánkóikkal. És most előlopakodik egy csodálatos kép: mostani gazdámmal kéz a kézben a nagy hóban próbálunk előbbre jutni, körülöttünk a négylábú virgonckodik. Mindenki önfeledten élvezi a pillanatot, bárcsak soha nem érne véget. De hirtelen fény vetődik az álomvilágba, a pillanat elillan.

A lány, ahogy kitekintett reggel, észre vette, hogy a hólovag bizony jókora súlyfelesleget szedett magára az éj folyamán, ezért egy seprű segítségével próbálta visszaállítani a régi állapotot. Ám egy meggondolatlan, óvatlan mozdulat végzetessé vált. A test a frissen feltakarított járdára zuhant, és szanaszét görgött. Sir Mók, aki eddig a háttérből figyelte az eseményeket, előre rohant és vad dühvel megadta a kegyelemdöfést. A lány döbbenten állt a romok fölött. Első gondolata az volt, hogy helyreállít mindent, újraépíti őt. De aztán belátta, hogy már nem lenne ugyanaz. Elment a hólapátért…  

2017. január 6., péntek

Blueslocsma - Eddie "Cleanhead" Vinson


Új évben is itt a blueskocsma. Ma esti vendégünk Eddie "Cleamhead"  Vinson.


Eddie Vinson 1917-ben született a texasi Houstonban. Szaxofonos és énekes volt, aki kitűnően mozgott a blues, a jazz, a beboop,és a R & B világában. A kezdetekben nagy zenekari tag volt, de ez nem elégítette ki az igényeit. Fellépett különböző formációkban, többek között a fiatal karrierje előtt álló John Coltrane-val. Pályájának csúcspontja a  '70-es évekre tehető, amikor a Monterey-i Jazz Fesztiválon igazán ismert lett. 1988-ban vesztette el a bluesvilág. Ma este  az 1969-ben megjelent "Kidney  Stew Is Fine" című albumát hallgatjuk meg.

A következő felvételek fülelhetők meg:

01 - Somebody Sure Has Got To Do
02 - Old Kidley Slew Is Fine
03 - Juice Head Baby
04 - Wait A Minute Baby
05 - I'm In An Awful Mood
06 - Just A Dream
07 - Things Ain't What They Used To Be
08 - Old Maid Boogie
09 - Wee Baby Blues
10 - Please Send Me Somebody To Love

Letölthető /download/:
http://data.hu/get/10234606/Eddie_Cleanhead_Vinson.zip

Kedvcsináló:


Cleanhead's Blues - Eddie Cleanhead Vinson (Live 1978)