2021. november 27., szombat

Zenei műfajok lexikona - C

 


Folytatjuk barangolásunkat a zenei műfajok világában. Elhagyjuk a klasszikus zenét, a következő témánk a Comedy zene.

C mimt Comedy

A Comedy zene első alfaja a Novelty:
A Novelty (újszerű dal), egyfajta dal, amely valamilyen újszerű koncepcióra épül, például egy trükkre, egy humorra vagy a populáris kultúra mintájára. Az újszerű dalok részben átfedésben vannak a vígjátékdalokkal , amelyek kizárólag humoron alapulnak. Az újszerű dalok nagy népszerűségre tettek szert az 1920-as és 1930-as években. Az 1950-es és 1960-as években újra feléledt az érdeklődésük. A kifejezés a Tin Pan Alley-ben merült fel a populáris zene egyik fő felosztásának leírására ; a másik két részleg a balladák és a tánczene volt. A humoros vagy a humoros elemeket tartalmazó megnyílvánulás nem teljesen számít újdonságnak. Az újszerű dalok gyakran paródiák vagy humordalok, és vonatkozhatnak egy aktuális eseményre, például egy ünnepre, vagy egy hóbortra, például egy tánc- vagy tévéműsorra. Sokan szokatlan szövegeket, témákat, hangokat vagy hangszerelést használnak, és lehet, hogy nem is zeneiek. Például az 1966-os újdonságnak számító „ Jönnek, hogy elvisznek engem, Ha-Haaa! ” című dalnak kevés zenéje van, és ritmusra van beállítva, amelyet egy pergődobon , egy tamburán és a zenészek lábának csupasz oldalain koppintanak. Az újszerű dalok a 19. század végi kezdetektől fogva a Tin Pan Alley fő elemei voltak . A 20. század első éveiben tovább terjedtek, és néhányuk a korszak legnagyobb slágerei közé emelkedett. A változatok között szerepeltek olyan szokatlan trükköket tartalmazó dalok, mint a „ KKK-Katy ” dadogása vagy az „ I Wanna Be Loved By You ” játékos boop-boop-a-doops, amely Helen Kane-ből és ihlette Betty Boop létrehozását ; buta dalszövegek, mint például: " Igen! Nincs banánunk"; játékos dalok egy kicsit kettős céllal, mint például a "Ne vess ki adót minden szép lányra"; és idegen országok megszólításai, a földrajzi vagy antropológiai pontosság helyett az általános egzotikumra helyezik a hangsúlyt, mint például: " Ó Jingo által! ", " The Sheik of Araby " és "The Yodeling Chinaman". Ezek a dalok tökéletesek voltak a Vaudeville médiumának , és olyan előadók, mint Eddie Cantor és Sophie Tucker váltak ismertté ezekről a dalokról.
Zez Confrey 1920-asbeli hangszeres kompozíciói, amelyek trükkös megközelítéseket több "Kitten on the Keys") vagy mániákusan gyors tempót ("Dizzy Fingers") tartalmaznak, elég népszerűek voltak ahhoz, hogy beindítsák az új zongoradarabok hóbortját, amely egy évtizeden át virágzott . A divatot egy lejátszózongora és egy Fonográf hangfelvételeinek növekvő elérhetősége hozta ; Míg a Tin Pan Alley repertoárjának nagy részét kotta nélkül adták elő, ezért elég egyszerűnek kellett lennie ahhoz, hogy egy amatőr zongorista játsszon, az újszerű zongora virtuózszintű előadást hozott az otthonokba és azok számára, akik általában nem látogatnak el klasszikus koncertekre.  
Az 1940-es évek újdonsága volt Spike Jones 1942-es Der Führer's Face ” című dala , amelynek refrénjében málna is szerepelt . Tex Williams " Smoke! Smoke! Smoke! (That Cigarette) " című száma 1947-ben és 1948-ban hat hétig vezette a Billboard bestseller-listát és 16 hétig a country zenei toplistát . Hank Williams Sr. " Move It On Over" című száma első slágerében van néhány humor és újszerű elem (arról, hogy egy férfinak meg kell osztania a kutyaólat, amikor szeretője kirúgja a házból). Az 1953-as első számú kislemez, a " (How Much Is) That Doggie in the Window? " figyelemre méltó mind a kiterjedt előadása, mind a hallgatók visszhangja miatt, akik egyre bosszantóbbnak találták. Az 1950-es és a 60-as évek elején olyan szatirikusok, mint StanFreberg ,Allan Sherman és Tom Lehrer újszerű dalokat használtak, hogy megtréfálják a kortárs popkultúrát.
1951-ben Frank Sinatrát a CBS televíziós különfilmben párosították Dagmartévés személyiséggel . Mitch Miller a Columbia Recordsnál felkeltette érdeklődését a párosító, és arra kényszerítette a dalszerzőt,Dick Manninget,hogy komponáljanak egy dalt kettejük számára. Az eredmény a "Mama Will Bark" lett, egy újszerű dal Sinatra előadásában Dagmar szóbeli kijelentéseivel, amiben olyan dolgok szerepelnek, mint "mama fog ugatni", "mama meg fog ütni" és "papa megfenekelni". A felvételen még egy kutya üvöltés hangja is szerepel. A zenetudósok és a Sinatra-rajongók szerint a valaha előadott
legrosszabb dal.
Dickie Goodman pert indított az 1956-os " The Flying Saucer" című újszerű daláért , amely engedély nélkül kortárs slágerekből vett mintát,és úgy rendezte el őket, hogy egy földönkívülivel készült interjúkhoz hasonlítsanak. Goodman további slágereket adott ki ugyanebben a szellemben a következő két évtizedben, köztük a RIAA aranylemezre igazolt slágerét Mr. Jaws-szal 1975-ben, amely a Cash Box és a Record World 1. helyére került, és a Jaws című film alapján készült.
A műfaj legtávolabbi dalai közé tartozik az 1956-ban a Nervous Norvusáltal kiadott két dal  a "Transfusion" és az "Ape Call".
A Coastersnek voltak olyan újdonságai, mint a "Charlie Brown" és a "Yakety Yak". Egy "Yakety Yak"1958. július 21-énlett az első számú kislemez , és ez az egyetlen újdonság, amely aSongs of the Century-ben szerepel . Billy és Lillie"Lucky Ladybug" című darabja 1958 decemberében volt népszerű. Lonnie Donegan 1959-es feldolgozása az 1924-es újdonságnak számító" Does Your Chewing Gum Lose It Flavor (On the Bedpost Overnight?) " című dalához transzatlanti sláger volt, és az 5. helyezést érte el a Billboard slágerlisták két korábbi megjelenése után; ez volt az egyik legkorábbi top 5 sláger, amely az Egyesült Királyságból érkezett a rockkorszakban.
Három felgyorsított felvételi technikát használó dal lett az első számú sláger az Egyesült Államokban 1958–1959-ben: David Seville " Witch Doctor "és egy Ragtime Cowboy Joe, Sheb Wooley " The Purple People Eater "és a sevillai" The" Chipmunk Song (Christmas Don't Late) ", amely gyorsított hangtechnikával szimulálta három mókus hangját. A technika (amelyet Dickie Goodman a "The Flying Saucer" című filmben is használt) számos más leütésre is inspirál, beleértve aThe Nutty Squirrels-t és Russ Regan egyedülálló csoportját, a Dancer, Prancer and Nervous-t.
1960-ban a 16 éves Brian Hyland újdonságnak számított Paul Vance és Lee Pockriss Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini című dalával , amely a Billboard kislemezlistájának élére került. A Trashmen elérte a top 5 a " Surfin' Bird ", a surf rock egyveleget két újdonság dalt eredetileg felvett The Rivingtons . 1964-ben a legjobb country és western album Grammy- díját Roger Miller kapta, millerről nég ismertté vált volna. 
1965-ben az " A Windmill in Old Amsterdam " című dal, amelyet Ted Dicks és Myles Rudge írt, Ronnie Hilton brit slágere lett. A dal összesen 13 hetet töltött az Egyesült Királyság kislemezlistáján, és az 1965. február 17-i lista 23. helyére érte el a csúcsot. A dal zeneszerzői 1966-ban Ivor Novello-díjat kaptak az év kiemelkedő újszerű kompozíciójáért.
Chuck Berry „s” My Ding-a-Ling " elérte a # 1 a Billboard Hot 100, 1972-ben és Ray Stevens, ismert, mint újdonság slágereket " Ahab az arab ", " Gitarzan" és„Mississippi Mókus Revival", 1974-ben első számú sikert aratott a "The Streak" Című számmal. A Cheech & Chongvígjáték számos olyan zenei darabot vett fel, az újdonságok közé sorolhatók, köztük a "Basketball Jones " (1973) és az " Earache My" Szem " (1974). Warren Zevon egyedüli slágere volt az újdonság. A 70-es évek további újdonságai a Jimmy Castor Bunch "King Kong" (1975), Rick Dees " Disco Duck " (1976) és a The Fools"Psycho Chicken" (1978).A "Weird Al" Yankovic minden idők egyik legtermékenyebb paródiája lett az 1980-as években, karrierje négy évtizedet ölel fel; csatlakozna Cliff Richardhoz , azon kevés színészek egyike, akik négy egymást követő évtizedben legalább egy top 40-es slágert értek el az Egyesült Államokban (az 1950-es évektől az 1980-as évekig Richardnál, az 1980-as és 2010-es évektől Yankovicnál). 
Randy Brooks írt egy karácsonyi újdonságos dalt, amelyet eredetileg az akkori férj-feleség, Elmo Shropshire és felesége, Patsy rögzítette 1979-ben, " Nagymama elgázolta egy rénszarvast " címmel. Egy családi nagymama tragikus-komikus történetét meséli el, aki szenteste véget ér. Miután túl sok tojáslikőrt ivott, és elfelejtette bevenni a gyógyszerét, karácsony estéjén kitántorog családja házából, a Mikulás kísérete elgázolja, és másnap reggel taposva találják a helyszínen. Eredeti megjelenése óta az amerikai rádiók karácsonyi zenei lejátszási listáinak alappillére lett .


Az underground újszerű zenei szcéna az 1960-as években kezdett kialakulni, kezdve a Camp Records homoszexuális témájú dalaival és Johnny Rebel rasszista humorával , majd az 1970-es és 1980-as években David Allan Coe és Clarence "Blowfly" Reid X-minősítésű albumaival. .
Az újszerű dalok az Egyesült Királyságban is népszerűek voltak. 1991-ben a " The Stonk " újszerű dal több mint 100 000 fontot gyűjtött a Comic Relief jótékonysági szervezet számára. 1993-ban a " Mr Blobby " lett a második újdonság, amely elérte a hőn áhított karácsonyi első helyet az Egyesült Királyságban, Benny Hill 1971-es listavezetője " Ernie (The Fastest Milkman in the West) " után. Sok népszerű gyerek TV-szereplő próbálná ezek után megszerezni a karácsonyi első helyet. 1997-ben a Teletubbies, akik az előző héten az első helyet értek el, nem sikerült megszerezniük a " Say Eh-oh! " című kislemezükkel . A slágerlistákon a The Spice Girls után a második helyet szerezték meg három egymást követő karácsonyi első helyen, a " Too Much" -val . [Szerkesztés ] Később fordulóján a millennium , Bob the Builder sikeresen elérte a karácsonyi számú, 2000-ben a „ tudjuk megjavítani? ”. Azonban Bob the Builder egy évvel később még egy első számú kislemezt kapott Lou Bega " Mambo No.5 " című számának feldolgozásával , és volt egy másik kevésbé sikeres kislemeze is 2008-ban a " Big Fish Little Fish "-vel.
Néhány újszerű zene vonzerejét a nem szándékos újdonságból meríti; Az úgynevezett „ kívülálló zenészek ” csekély vagy semmilyen formális zenei képzettséggel gyakran komikus eredményeket produkálnak (lásd például Florence Foster Jenkins , Mrs. Miller , a Portsmouth Sinfonia , The Shaggs és William Hung ).
Miután a fiktív zeneszerző, PDQ Bach1990 és 1993 között többször is elnyerte a "Legjobb vígjátékalbum" Grammy-díjat, a kategória a "Legjobb elhangzott vígjátékalbum "-ra változott . Amikor 2004-ben visszaállították a "Legjobb vígjáték albumot","Weird Al" Yankovic nyert az uszkárkalapért.
Az újszerű dalok népszerűek voltak az amerikai rádiókban az 1970-es és 1980-as években, egészen addig a pontig, amikor nem volt ritka, hogy az újszerű dalok betörtek a legjobb 40 közé . Szabadkézi és AOR-állomások élt újdonság dal; Egy progresszív rocker,Frank Zappa legismertebb alkotásai például az ő kiterjedt, felnőtteknek szóló újszerű zenéi. Zappa Bobby Brown (Goes Down)" című alkotása a szexuan kifejezett sztorija ellenére óriási sikert aratott Európában, aValley Girl pedig a Top 40- be került az Egyesült Államokban, míg a " Don't Eat the Yellow Snow"és egy " táncos bolond "című számai Hazájában, az Egyesült Államokban is bejutott a legjobb 100 közé. 1970-től Dr. Demento országos szindikált rádióműsora az ország nagy részének újdonságokat kínált a daloknak; ez egészen a 2000-es évek közepéig tartott, amikor is a műsor (a trendeket tükrözve) a műfajban) népszerűsége a 2010 júniusi földi törléséig csökkent.

Belefülelők:


Zez Confrey - Dizzy Fingers 


Frank Sinatra And Dagmar - Mama will bark


Elmo & Patsy - Grandma Got Run over by a Reindeer


Benny Hill - Ernie (The Fastest Milkman In The West)


Frank Zappa - Bobby Brown Goes Down












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése