2018. június 12., kedd

Hét fő erény VI. ( humanitas ) jóakarat:



Ha bárkit megkérdeztek a Kelemen családról, mindenki csak jót mondhatott róluk. A családfő, Kálmán példás apa és férj hírében állt. A gyermekei megszületése előtt a tenyerén hordozta asszonyát, soha nem járt el kocsmába, a fizetését az utolsó fillérig hazaadta. Minden erejével azon dolgozott, hogy megteremtse a biztonságos létet, mert úgy nevelődött, hogy ez a férfi kötelessége. Tetteit mindig jó szándék vezérelte, mindenkivel jól kijött, nem vezérelte rosszindulat vagy irigység. Feleségét Hajnalkát imádta, mindent megtett érte. Alsó iskoláik óta ismerték egymást, gyermekszerelemként indult, örök közös élet lett belőle. Hajnalka el sem tudta volna képzelni, hogy más legyen a férje. Nagyon szerette Kálmánt, imádattal nézett rá, mindent megtett érte. Jó háziasszonynak bizonyult, vigyázta az otthon melegét. Ugyanakkor nagyon ügyesen kezelte az egyre gyarapodó kenyérre valót.
Amikor elérkezettnek látták az időt megszületett első gyermekük, Kelemen. A névadásnál mókásnak tűnt a Kelemen Kelemen név, de ez később sok bosszúságot okozott. A fiú megszületése után egy évre rá, ahogy kell, következett a lány Emese. A két gyerek együtt cseperedett ebben a puha légkörben.
Jó nevelésüknek köszönhetően nagyszerűen illeszkedtek a „tökéletes” családba. Belül harmónia, szeretet, egymás tisztelete jellemezte ezt a kis egységet, kifelé pozitív kisugárzás áradt belőlük a külső világ felé.
Minden kikezdhetetlennek, rózsaszínűnek, megtámadhatatlannak látszott. Ebben a mámorban telt el hét év.
Hajnalka egyik reggel zaklatottan ébredt. Nem tudta az okát, de érezte, hogy biztos köze van hozzá furcsa álmának, amelyben egy döngicsélő méhként repdesett. Virágról virágra szállt, szorgalmasan gyűjtögette a nektárt. Ekkor megpillantott egy fűben heverésző gyerekcsapatot. Valami furcsa érzéstől vezérelve megtámadta és minden áron meg akarta csípni őket. A gyereksereglet visítva menekült előle. Leizzadva felébredt.
Csak estefelé jött rá, hogy mi zavarja: hiányzott a házból a gyerekgőgicsélés, a friss babapúder illata.
A nap végeztével összeült a családi tanács. Mint minden kardinális kérdésben közösen döntöttek, ahol mindenkinek azonos értékű szavazata volt. A felvetett ötlet négy igen szavazattal elfogadásra került.
Majdnem pont egy évvel később megszületett Elek.
imádták, ajnározták, bár fura kisember volt. Soha nem mosolygott, akár mivel próbálták felvidítani, csak bámult a nagy szemeivel, olyan tekintettel, mintha azt mondta volna: Jesszus én meg hová kerültem?
Amikor beindult a négykézlábazó korszaka, mindig valami csendes, sötét helyre menekült és onnan leselkedett. Később sem volt hajlandó testvéreivel játszani. Ami játékot kapott azonnal szétszedte és így jártak Emese féltve őrzött babái és Kelemen Lego csodaépítményei is. Igazán türelmesen állt hozzá az egész család, próbálták a jó útra terelni, de minden hiábavalónak bizonyult, egy elv vezérelte: csak azért se úgy.
Mindamellett kiváló manipulátornak forrta ki magát. A családon belül képes volt ellentéteket szítani. Soha nem volt érzéseket generált testvéreiben és szüleiben.
Ő lett a család fekete báránya, akivel nem lehetett elindulni sehova sem, mert biztos, hogy viselkedésével leégette a családot. Az égetés szó szerint is igaz volt rá, ugyanis mániákusan gyújtogatott, valami hihetetlen vonzódást érzett a lángokhoz.
Egy ilyen esetben majdnem a tűz martalékává vált a család otthona. Csak a vakszerencsének köszönhették, hogy a szomszéd hazatérőben észrevette a gomolygó füstöt és azonnal intézkedett.
Aznap mikor ez történt, este összeült a családi tanács…

Két régi ismerős összefutott az utcán. Valamikor szomszédok voltak, de egyikük elköltözött. Ez már régen történt így volt miről nosztalgiázni. Jöttek a közös élmények, az ismerősök. Az elköltözött váratlanul megkérdezi:
- A Kelemenék ott laknak még? Nagyon bírtam őket, annyira jóakaratú emberek voltak!
- Nem tudom, hogy egyre gondolunk-e, bár nem hallottam a környéken másik hasonló nevűről.
Ez a család arról hírhedt, hogy beadta a kölkét a lelencbe…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése