2022. május 14., szombat

Zenei műfajok lexikona - E

 


Folytatjuk ismerkedésünket a zenei műfajok kusza szövevényével. Mai ténánk még mindig az Electronic.

E mint Electronic

Az Electronic zenei műfaj következő alműfaja az Electroacoustic
Az elektroakusztikus zene a nyugati művészeti zene olyan műfaja, amelyben a zeneszerzők technológiát használnak az akusztikus hangok hangszínének manipulálására, olykor hangjelfeldolgozással, például zengető vagy harmonizáló akusztikus hangszereken. A XX. század közepe táján keletkezett, miután az elektromos hangképzést beépítették a kompozíciós gyakorlatba. Az elektroakusztikus zene fix médiára történő kompozíciójának kezdeti fejlődése a XX. század során aGroupe de recherches musicales a párizsi ORTF -ben, a musique concrète otthonában, a kölni Studio for Electronic Musicban, ahol az elektronische Musik kompozícióira helyezték a hangsúlyt, és a New York-i Columbia-Princeton Electronic Music Centerben, ahol a kazettás zenét, az elektronikus zenét és a számítógépes zenét egyaránt felfedezték. A praktikus elektronikus hangszerek a 20. század elején kezdtek megjelenni.

A kazettás zene a musique concrète szerves része, amely a magnót használja központi zenei forrásként. A zene felhasználhat előre felvett hangrészleteket és hurkok létrehozását, amelyek megváltoztathatók és manipulálhatók olyan technikákkal, mint a szerkesztés és a lejátszási sebesség manipulálása. Halim El-Dabh munkája talán a legkorábbi példa a kazettás (vagy jelen esetben a vezetékes felvétel ) zenére. El-Dabh Zaar kifejezése című művét , amelyet először 1944-ben mutattak be Kairóban, Egyiptomban, egy korai alkotás volt, amely a párizsi ugyanebben az időszakban kifejlesztetthez hasonló, musique concrète -szerű technikákat használt. El-Dabh később híresebbé vált aA Columbia-Princeton Electronic Music Centerben, ahol 1959-ben komponálta a Leiyla és a költő című nagy hatású darabot.

John Cage amerikai zeneszerző Williams Mix összeállítása példaként szolgál a magnózene szigorára. Először Cage készített egy 192 oldalas kottát. Egy év alatt 600 hangot állítottak össze és rögzítettek. Vágott szalagszegmensek minden egyes hang előfordulásához felhalmozódtak a kottán. Ezután a vágott szegmenseket a nyolc szalag egyikére toldották, a munka 1953. január 16-án fejeződött be. A 4'15"-es mű premierelőadása (megvalósítása) 1953. március 21-én volt az Illinoisi Egyetemen , Urbanában.

Kölnben a Herbert Eimert zeneszerző és Werner Meyer-Eppler fizikus által 1949–51-ben úttörő elektronische Musik kizárólag elektronikusan generált (szintetikus) hangokon, különösen szinuszhullámokon alapult. Az elektronikus zene fejlődésének kezdete "a szelep [vákuumcső] 1906-os feltalálása" volt. A stúdió által biztosított precíz irányítás lehetővé tette, hogy Eimert mindent alárendeljen "az egyetlen hang utolsó elemének" a sorozatos permutációnak, ami "a hangkomponálás teljesen új módját eredményezte"; a stúdióban a sorozatos műveleteket olyan elemekre lehetett alkalmazni, mint a hangszín és a dinamika. A két iskola közötti közös kapcsolat az, hogy a zenét hangszórókon rögzítik és adják elő, emberi előadó nélkül. Az elektroakusztikus darabok többsége rögzített hang és szintetizált vagy feldolgozott hangok kombinációját használja, és a Schaeffer és Eimert megközelítései közötti szakadást sikerült legyőzni, az első jelentősebb példa Karlheinz Stockhausen Gesang der Jünglinge (1955–56) című műve.
Az áramkör-hajlítás alacsony feszültségű, elemmel működő elektronikus audioeszközök, például gitáreffektusok, gyermekjátékok és kis szintetizátorok kreatív rövidre zárása új hangszerek és hanggenerátorok létrehozása érdekében. A spontaneitást és a véletlenszerűséget hangsúlyozva az áramkör-hajlítás technikáit általában a zajzenével társították , bár sok hagyományos kortárs zenész és zenei csoport is kísérletezett "hajlított" hangszerekkel.

Belefülelők:

Milton Babbitt - Philomel


Johanna M. Beyer - Music Of The Spheres


Jean Michel Jarre - Poltergeist Party


Charles Wuorinen: Time's Encomium


Edgard Varèse – Poème électronique 











 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése