2022. május 21., szombat

Zenei műfajok lexikona - E

 


Tovább ismerkedünk a zenei műfajok széles rétegeivel. Témánk még mindig az Electronicc zenei csoport.

E mint Electronic

Az Electroni zenei műfaj köbetkező alcsoportja az Electronica:
Az Electronica egyrészt az elektronikus alapú zenei stílusok széles csoportja, amelyeket hallgatásra, nem pedig kizárólag táncra szántak, másrészt az 1990-es évek elején indult zenei szcéna az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Államokban ezt a kifejezést általában az elektronikus zenére használják.

1990-es évek elején az "electronica" kifejezés eredeti, széles körben elterjedt használata a befolyásos angol kísérleti techno kiadótól, a New Electronicától ered, amely a 90-es évek elejének egyik vezető ereje volt, és bevezette és támogatta a tánc alapú elektronikus zenét, amely inkább az otthoni hallgatásra, mint a táncra orientált. Abban az időben az elektronikát "elektronikus hallgatózeneként" ismerték, amely többé-kevésbé az ambient techno és az intelligens techno szinonimájává vált, és különbözött más feltörekvő műfajoktól, mint például a jungle és a trip hop. A később kereskedelmileg sikeressé vált elektronikai művészek az 1980-as évek végén, még mielőtt a kifejezés elterjedt volna, elkezdtek felvételeket készíteni, mint például a The Prodigy, a Fatboy Slim, a Daft Punk, a The Chemical Brothers, a The Crystal Method, a Moby, az Underworld és a Faithless.
Az 1990-es évek közepe táján, a big beat -sound sikerével, amelyet a The Chemical Brothers és a The Prodigy példáz az Egyesült Királyságban, és a mainstream előadók figyelme ösztönözte rájuk, köztük Madonna William Orbittal közösen, Ray of Light című albumán, és Dannii Minogue ausztrál énekesnő 1997 -es Girl című albumával ennek az időszaknak a zenéjét magasabb költségvetéssel, jobb technikai minőséggel és több réteggel kezdték előállítani, mint a legtöbb tánczene, mivel ezt támogatták. a nagy lemezkiadók és az MTV , mint a "következő nagy dolog".
Egy 1997 -es Billboard -cikk szerint "a klubközösség és a független kiadók egyesülése " biztosította azt a kísérleti és irányadó környezetet, amelyben az elektronica fejlődött, és végül elérte a mainstreamet. Olyan amerikai kiadókra hivatkozik, mint az Astralwerks ( The Chemical Brothers, Fatboy Slim, The Future Sound of London, Fluke ), a Moonshine ( DJ Keoki ), a Sims és a City of Angels ( The Crystal Method ), mivel jelentős szerepet játszanak a felfedezésben és marketingben. Művészek, akik népszerűvé váltak az elektronikai szcénában: Madonna és Björk, a Ray of Light (Madonna), Post és a Homogenic (Björk) című albumaikkal felelősek az electronica betöréséért a mainstream kultúrába. 1997-ben az észak-amerikai mainstream zeneipar gyűjtőfogalomként fogadta el és bizonyos mértékig megalkotta az elektronikát, amely magában foglalja az olyan stílusokat, mint a techno, a big beat, a drum and bass, a trip hop, a downtempo és az ambient, függetlenül attól, hogy indie kiadók gondozták-e. az "underground" éjszakai klubok és a rave jelenetek kiszolgálása, vagy a nagy kiadók által engedélyezett és a mainstream közönség számára forgalmazott, mint az alternatív rockzene kereskedelmileg életképes alternatívája.
New York City az elektronikai hangzás kísérletezésének és növekedésének egyik központja lett, ahol a DJ -k és zenei producerek olyan változatos területekről, mint Délkelet-Ázsia és Brazília, elhozták kreatív munkáikat a város éjszakai klubjaiba.
A 2010-es évek elejére az ipar felhagyott az elektronikával az elektronikus tánczene (EDM) javára, amely kifejezés az akadémiában gyökerezik, és egyre inkább a szabadtéri zenei fesztiválokkal és a viszonylag mainstream, post-rave electro house és dubstep zenével társult. 

Belefülelők:

Fatboy Slim - Right Here, Right Now


Madonna - Hung Up 


Björk - Hunter


The Chemical Brothers - Galvanize


Dannii Minogue - Who Do You Love Now























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése