2022. május 7., szombat

Zenei műfajok lexikona - E

 


Tovább folytatódik a zenei műfajok világában az ismerkedésünk. Méd mindig au Electronic zenei csoportban sertepertélünk.

E mint Electronic

Az Electronic zenei csoport következő alműfaja az Electro:

Az Electro (vagy elektro-funk az elektronikus zene és a korai hip-hop műfaja, amelyet közvetlenül a Roland TR-808 dobgépek és a funk hatása befolyásolt. A műfajba tartozó lemezeken jellemzően dobgépek és nehéz elektronikus hangzások szerepelnek, általában ének nélkül, bár ha ének van jelen, akkor ezeket a hangokat elhalványítják, gyakran elektronikus torzítással, például vokódoláson és talkboxon keresztül. . Ez a fő különbség az elektro és a korábban kiemelkedő műfajok, mint például a disco között, ahol az elektronikus hangzás csak a hangszerelés része volt. Szintén érezhetően eltér elődjétől, mivel kevésbé énekorientált, és jobban összpontosít a dobgépek által előállított elektronikus ütemekre.
A disco zene hanyatlása után az Egyesült Államokban az electro a funk és a korai hip-hop fúziójaként jelent meg, a New York-i boogie, a német és a japán elektronikus popzene főbb hatásaival. A műfaj Arthur Baker, Afrika Bambaataa, Warp 9 és Hashim zenészekkel jött létre. A kezdeti elektro számok közé tartozott a „ Planet Rock ” (1982) és a „ Nunk ” (1982), mindkettő jellegzetes TR-808 dobütésével.
Az 1980-as évek eleje volt az electro mainstream csúcsa. Az 1980-as évek közepére a műfaj eltávolodott elektronikus és funk hatásaitól, keményebb beateket és rockmintákat használt, mint például a Run DMC. Az Electro az 1990-es évek végén ismét népszerűvé vált olyan művészek körében, mint Anthony Rother és DJ-k, például Dave Clarke. A népszerűség harmadik hulláma 2007-ben következett be. Az Electro alműfajokba ágazott, beleértve az elektrocore-t és a skweee-t. 
Jelentősebb előadók:
Justice, Crystal Castles, Digitalism, The Knife, Kraftwerk, Daft Punk, Boys Noize, deadmau5, Simian Mobile Disco, The Bloody Beetroots, MSTRKRFT...

Belefülelők:


Afrika Bambaataa & Soulsonic Force - Planet Rock


Warp 9 - Nunk


Kraftwerk - Das Model


Crystal Castles - Vanished


The Knife - 'Pass This On'












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése