Egészség

Manapság nagyon divatos az egészséggel és az egészséges táplálkozással foglalkozni. Erre az oldalra kerül majd a témával kapcsolatos érdekesség.

Mozgás és zöldtea a tüdőrák ellen:
Számos tanulmány vizsgálta már azt a kérdést, hogy a fizikai aktivitás csökkenti-e a tüdőrákos megbetegedések kockázatát.
A tüdőrák a daganatos megbetegedések 25 százalékát teszi ki, és nyilvánvaló rizikófaktorai mellett - melyek közül a dohányzás áll első helyen – mára már jó néhány életmódbeli tényezőről kiderült, hogy hatékony megelőzését jelenthetik a betegségnek. Az eredményekről dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője számolt be.
A kardioedzés preventív hatású:
Számos tanulmány vizsgálta már azt a kérdést, hogy a fizikai aktivitás csökkenti-e a tüdőrákos megbetegedések kockázatát, és bár már született néhány becslés az összefüggésekről, nemrégiben egy sokkal pontosabb eredmény is napvilágot látott. A dallasi Cooper Klinikán ugyanis 38 ezer 20 és 84 év közti férfit vizsgáltak 1974 és 2002 közt, akik a vizsgálat kezdetéig elkerülték a tüdőrákot. Három csoportba sorolták be őket a taposógépen végzett edzéseik időtartama szerint: a legkevesebbet edzők 20 %-ot tettek ki, a közepes mennyiséget 40, és a legnagyobb mennyiséget szintén 40 % alkotta. Az eredmények: a vizsgált időszakban összesen 232 tüdőrák miatti halálozás következett be. Tekintetbe véve az életkort, az edzéssel eltöltött éveket, a testtömeg-indexet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a fizikai aktivitást és a családi kórelőzményeket, világossá vált, hogy a többet edzőknél kimutathatóan alacsonyabb volt a halálozások száma.
Az is bebizonyosodott, hogy a leszokott dohányosoknak kisebb az esélyük a tüdőrákra, mint az aktív füstölgőknek, bár még mindig nagyobb, mint azoknak, akik sosem dohányoztak. Összehasonlító vizsgálatokból az is kiderült, hogy 1-2-szer nagyobb az esélyük a tüdőrák miatti halálozásra azoknak, akik dohányoznak és kevés kardioedzést végeznek, mint azoknak, akik nem gyújtanak rá, viszont sokat edzenek. A következtetés egyértelmű: bár nem lehet kikerülni a dohányzás óriási befolyását a tüdőrák kialakulására, az adatok bizonyították, hogy minél többször van alkalma egy férfinak kardioedzést végezni, annál inkább csökkentheti a tüdőrák kockázatát.
A mozgás más daganatfajták is beválik
Az amerikai Nemzeti Rákkutató Központ munkatársai is letették a voksukat a rendszeres edzések mellett. Azt tapasztalták ugyanis, hogy heti 3 vagy 4 alkalommal 30 perc fizikai mozgás, számos daganatos megbetegedés (mell-, méhtest-, prosztata-, bélrendszeri-, és tüdőrák) kialakulását csökkentheti.
Az összegzett adatok szerint, a fizikailag aktív nők esetében 40 százalékkal kisebb a mellrák kialakulásának valószínűsége és rendszeresen sportoló férfiak esetében 10-30 százalékkal csökken a prosztatadaganat kialakulásának esélye. Dr. Elise Cook, az Anderson Rákkutató Központ Klinikai Rákmegelőző Tanszékének munkatársa egy kézenfekvő javaslatot is tett: szerinte a napi rendszeres mozgás kivitelezésének a legegyszerűbb módja, ha olyan sportot választunk, amit szeretünk végezni. Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy a mozgás csak egy része – bár igen fontos része – az egészséges életmódnak.
A zöld tea titok?
Egy amerikai rákkonferencián ismerhették meg a szakemberek azt a klinikai vizsgálat-sorozatot, amelyet több mint 500 ember - 170 tüdőrákos és 340 egészséges - bevonásával végeztek a Tajvanban. Az eredmények alapján megállapították, hogy jelentősen csökkent a tüdőrák kockázata azon dohányzók és nemdohányzók körében, akik legalább egy csésze zöldteát elfogyasztottak naponta.
Azon dohányzók és nemdohányzók körében viszont, akik egyáltalán nem fogyasztottak zöldteát, 5,16 szorosára nőtt a tüdőrák kockázata. A dohányzók körében ez a kockázat még nagyobb, 12,71-szeres volt. A zöldtea, amely a Camellia sinensis nevű ázsiai növényből készül, Ázsia kedvelt itala. Már korábban is ennek tulajdonították, hogy számos rákbetegség sokkal kisebb arányban fordul elő a világnak ezen a felén. Laboratóriumi vizsgálatok már kimutatták, hogy a zöldtea kivonatai, a polifenolok megállíthatják a ráksejtek növekedését. Ám az emberek bevonásával végzett korábbi vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak. Egyes esetekben bizonyított volt a védő hatás, míg máskor nem találtak rá bizonyítékot.
Más tudósok azt feltételezik, hogy az emberek genetikai állománya játszik szerepet a kockázati tendenciában. Azok a zöldtea-fogyasztók, akik az IGF1 nevű génnel rendelkeztek, kevésbé voltak hajlamosak a tüdőrákra, mint azok, akiknél az IGF1 gén egy másik fajtája volt jelen.

A lúgosító étrend:
Dr. Robert O. Young az elsők között foglalkozott az élő vérsejtek vizsgálatával; évekig kutatta a beteg és egészséges sejteket mikroszkóp alatt. Azt találta, hogy a beteg sejtek sötétebbnek mutatkoznak, és elvesztik az alakjukat, míg az egészséges sejtek kerekek és élénk színűek, gyakorlatilag ragyognak a betegekhez képest. Dr. Young nekilátott, hogy kitalálja, mi okozza ezt a „belső fényt”. Felfedezte, hogy az életesszencia szinte kizárólag a növényekből származik, és hogy a testben levő összes sejtnek szüksége van a zöld növényekből származó fényre. Minél több zöld ételt fogyasztunk, annál egészségesebbek leszünk.
Dr. Young úgy találta, hogy ezek a növényi táplálékok tisztítják és lúgosítják a testet, míg a feldolgozott és finomított élelmiszerek egészségtelenül magasra emelik a savak és a mérgek szintjét. Felfedezései alapján Young arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a test túlsavasodása az alapvető oka minden betegségnek. Mivel sok ember olyan étrendet követ, mely elsősorban savképző ételekből áll (pl. cukrok, hús, tejtermékek, élesztett kenyerek) zöld növények helyett, betegek és fáradtak.
Amikor testünk pH-értéke kiegyensúlyozatlan, ez csaknem a test minden részére kihat: az idegrendszerre (depresszió), a keringési rendszerre (szívbetegségek), az izmokra (fáradtság), a bőrre (öregedés), stb. Még az elhízottság is a túlsavasodás jele; ez a test normális reakciója, mely megvédi a létfontosságú szerveket a káros savaktól és hatásaiktól.
Fordított esetben egy lúgos környezetben a test eléri ideális súlyát, és ellenáll az egészségre veszélyes mikroorganizmusoknak.
Dr. Young szerint a táplálékkiegészítőkben, lúgosító élelmiszerekben és vízben található tápanyagok képesek újra egyensúlyba hozni a testet. Ezek a vitaminok, ásványi anyagok és füvek feltöltik a testet új energiával, és rendbehozzák a kevésbé energizált területeket. Míg más termékek csak egy tényezőre összpontosítanak, a mi termékeink a legértékesebb kincset kínálják fel Önnek: az egész test egészségét.
Lúgosító ételt és vizet kell fogyasztanunk, hogy olyan tápanyagot adjunk a testünknek, amire szüksége van a savak és a mérgek semlegesítéséhez a vérben, nyirokban és a szövetekben, illetve az immunrendszer és a szervrendszerek megerősítéséhez is. Ezért fejlesztették ki a lúgosító étrendet, hogy útmutatást adjon mindazoknak, akik szeretnék visszanyerni testük egyensúlyát és életerejét. Néhány ember talán teljes mértékben követi a lúgosító étrendet, míg mások lassabban, fokozatosan változtatják meg az étkezési szokásaikat. A többségnek ez nem megy egy éjszaka alatt. Az ízlelőbimbóknak, melyek kimerültek a cukor, só és a többi mesterséges ízesítő káros hatásaitól, szükségük van némi időre, hogy regenerálódjanak, és tisztán érezzék a zöldségek finom ízét. Néhány ember azt választja, hogy minden héten hozzáad egy lúgosító ételt az étrendjéhez és megszüntet egy savasítót, egészen addig, amíg el nem éri a lúgos táplálkozás célját.
Amikor elkezdik megváltoztatni a táplálkozásukat a lúgosító diéta irányába, néhányan zavarodottnak vagy bizonytalannak érezhetik magukat azzal kapcsolatban, hogyan kezdjenek hozzá, és milyen fajta élelmiszert vásároljanak. Ebben segítségükre lehet egy minta-bevásárlólista:
Gyümölcsök, zöldségek
Avokádó
Cékla
Paprika
Brokkoli
Fejeskáposzta
Sárgarépa
Karfiol
Zeller
Fehérrépa
Uborka
Padlizsán
Fokhagyma
Fűszernövények (friss)
Kelkáposzta
Póréhagyma
Citrom
Vöröshagyma
Petrezselyem
Újburgonya
Spenót
Tök
Paradicsom
Cukkini
Húsok, tengeri halak
Lazac
Pisztráng
Pulyka (kivételes alkalmakkor)
Hüvelyesek
Azuki bab
Vörös áfonya
Csicseriborsó
Bab
Lencse
Fűszerek
Curry
Kapor
Fahéj
Kömény
Fokhagyma
Gyömbér
Vöröshagyma
Petrezselyem
Kakukkfű
Bioételek
Mandulavaj
Mandulatej
Amaránt
Basmati rizs
Barna rizs
Hajdina
Lisztek (tönköly, köles, amaránt, stb.)
Szőlőmagolaj
Kamut
Hummusz
Olívaolaj
Quinoa
Tönköly
Szójatej
Csírák (bármilyen)
Aszalt paradicsom (olívaolajban)
Tahini
Hűtőpult
Borágóolaj
Lenmagolaj
Hummusz
Búzacsírás tortilla
Tofu
Víz
Desztillált víz
Szénsavmentes ásványvíz

Tengeri só
Diófélék, magvak
Mandula
Brazil dió (paradió)
Lenmag
Mogyoró
Makadám dió
Pekán dió
Fenyőmag
Tökmag
Szezámmag
Napraforgómag
Dió
Fontos!
Ne felejtse el elolvasni az összes címkét! Figyeljen a citromsavra, gombára, élesztőre, ecetre, földimogyoróra, kukoricatermékekre, stb.
A lúgosító étrendre való áttérés változtatást igényel az ételhez való hozzáállásunkban is. Érdekes dolog új ízeket felfedezni, mialatt változtatunk az étrendünkön, és kijavítjuk a régi szokásainkat. A következő irányelvek segítenek megérteni, miért szükségesek ezek a változtatások:
Ne engedje, hogy a reggeli lelassítsa!
Egy energiadús reggeli azok számára, akik nemrég kezdték a lúgosító diétát, állhat például a következőkből: köles vagy barna, basmati rizs friss avokádóval, paradicsomszeletekkel, áztatott mandulával, napraforgócsírával és lenmagolajjal. Ezzel szemben a legtöbb étel és ital, amit általában az emberek a nap kezdetén fogyasztanak, nem növeli az energiaszintet. Ilyenek a zabpehely, édességek, kenyér, palacsinta, teasütemény, zabkása, cukorjuharszirup, méz, kávé, narancslé, stb., melyek nagy mennyiségű cukrot és egyszerű szénhidrátot tartalmaznak, így túlsavasodottá teszik a vért és a szöveteket. Még a magas fehérjetartalmú reggelik, mint a tojás, kolbász, szalonna, omlettek, stb. is veszélyeztetik a testet, és végsősoron elősegítik az élesztőgombák és a gombák növekedését.
Essen neki a zöldeknek!
A pHion Green egy remek módja annak, hogy az egészséges zöldek mindennapi táplálkozásunk részei legyenek. A friss zöldségek és füvek nagy mennyiségű rostot tartalmaznak, gazdagok lúgosító sókban, továbbá tisztítják a testet, és védenek az élesztőgombák, gombafélék és az általuk termelt mérgező anyagok (mycotoxin) ellen is. Zöldségeket kellene tartalmaznia a reggelinek, ebédnek és a vacsorának egyaránt. Habár a gyümölcsök szintén kiváló forrásai a tápanyagoknak és a rostnak, magas cukortartalmuk (fruktóz) növekedésre serkenti az élesztőgombákat és a gombákat. Amikor már egyensúlyba került a teste, és minden tünet megszűnt, az étkezések között fogyaszthatja őket.
Kevesebb szénhidrát, több zöldség
Íme néhány hasznos, alacsony szénhidráttartalmú zöldség: spárga, cékla, brokkoli, kelbimbó, fejes káposzta, sárgarépa, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, zöldbab, paprika, spenót, leveles kel, fejessaláta, okra, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, retek és tök. Az ételek körülbelül 80%-a friss, nyers, lúgosító zöldség legyen. Az összetett szénhidrátok erős savképzőek a testben, ezért nem jó, ha az étrend több, mint 20%-át teszik ki; egye őket mérsékelten. A keményített gabonák és a hüvelyesek penészessé válhatnak, és gombák fejlődhetnek ki bennük a tárolás során, így ha tudja, frissen egye őket. Legjobbak az amaránt, tönköly, quinoa, hajdina vagy a köles, különösen a csíráik nagyon egészségesek.
Csíráztassa ki őket!
A csírák a legegészségesebb ételek közé tartoznak, mivel növekedésük során egyre lúgosabbá válnak. Biogenikus ételek, ami azt jelenti, hogy átadják nekünk az életenergiájukat. Könnyen termeszthet csírákat a konyhájában, bármilyen évszak is van, vagy vásárolhat csírákat a boltban is. Ne felejtse el ellenőrizni az alját, hogy nem barna és nedves-e a szára, mivel csak frissen ajánlott enni őket.
Elég volt a sav-képző ételekből!
A kerülendő savképző ételek az állati eredetű termékek (hús és tejtermékek), finomított gabonák, élesztővel készült termékek és a legtöbb gyümölcs. Ilyenek például a disznóhús, borjúhús, a legtöbb hal, marhahús, csirkehús, pulykahús, tojás, garnélarák, homár, osztriga, hot dog, sózott marhahús, füstölt hús, pepperoni, rizs, burgonya, kenyér, sajt (az összes), tej, író, tejföl, gyümölcsjoghurt, jégkrém, vaj, margarin, gomba (az összes), algák, kukoricából készült termékek, földimogyoróból készült termékek, kávé, tea, bor, sör, szódavíz, almabor, szójaszósz, ketchup, majonéz, ecet, cukor, mesterséges édesítőszerek, édességek, gumicukor, sütemények, fánk és csokoládé, csak hogy néhányat említsünk.
Próbálja ki a fehérjét hús nélkül
Fehérjeforrásként általában elsősorban húst, sajtot, tejet és egyéb termékeket eszünk, melyek nemcsak fehérjét tartalmaznak, hanem telített zsírokat és koleszterint is. A testünknek csak 7%-a fehérje, és az anyatejnek is csak 5%-a (azaz jobban illik a test fehérjeszükségletéhez, mint a tehéntej). Az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség szerint egy vegetáriánus étrend képes megadni mindazokat az aminosavakat és fehérjéket, melyekre a szervezetünknek szüksége van.
Ne felejtsen el hidratálni:
Igyon meg 15 testsúlykilogrammonként legalább 1 liter jó minőségű vizet mindennap. A desztillált víz a legsemlegesebb, és literenként 5 csepp pH Booster-t adva hozzá megfelelően lúgossá tehető.
Mellőzze az élesztőt:
Kerülje a pékárukat, mint a kenyér, piték, torták vagy a sütemények. Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint 9 nő közül 1 mellrákot kap 80 éves korára. A kutatás ezt a pékáruk fogyasztásával és a sütő- vagy sörélesztővel hozza összefüggésbe. Az epekő, vesekő és az ízületi gyulladás is az élesztett vagy erjesztett kenyér tartalmú étrendnek köszönhető.
Nem tesz jót a testnek:
Nem ajánlatos tejtermékeket fogyasztani, mert laktóztartalmuk (tejcukor) elősegíti az élesztőgombák, gombák, penész és a melléktermékeik jelenlétét.
A tejtermékek magas cukor- és zsírtartalmának, valamint annak a ténynek köszönhetően, hogy a teheneket sok helyen gombaalapú antibiotikumokkal és tárolt gabonával etetik, és némely sajtot, joghurtot erjesztéssel állítanak elő, az összes tejterméket el kellene távolítani az étrendből. A kalciumhoz hozzá lehet jutni zöld leveles zöldségekből, zöld italokból, szójatejből, leveles kelből, brokkoliból, okrából, lazacból, stb.
Nincs olyan, hogy jó gomba:
Mindenféle gomba; kucsmagomba, moszat, szarvasgomba savasító étel. Mycotoxint tartalmaznak, mely mérgezi az emberi sejteket, és betegségekhez vezet. A gombák minden fajtája rendkívül mérgező, akárhogy is esszük őket. A gombák nem zöldségek, hanem az élesztőgombák termőtestei. A kukorica- és a földimogyoró-termékeknek is magas a gombatartalma, ezért lehetőleg kerülje őket.
Csak mondjon nemet
A bor, sör, whisky, brandy, gin, rum és vodka tisztán mycotoxint tartalmaz. Az alkohol egy gomba-előidéző mycotoxin, melyet az élesztőgombák termelnek, és ami közvetlenül károsítja a testet.
Kerülje a dohányzást vagy a dohány rágását
A dohánylevelek gombákkal, élesztőgombákkal és mycotoxinnal vannak beborítva, melyek mérgezik a sejteket és a szöveteket. A kutatások világosan megmutatják, mit tesz a dohány erjedése az élesztővel és a cukorral. Amikor dohányt használ, közvetlenül juttatja be testébe a szárított gombákat és a hulladékokat.
Tisztítás:
Ha egyszer megérti a táplálkozás alapjait, készen áll arra, hogy pozitívan változtasson rajta. Itt az idő, hogy elkezdje a méregtelenítést és a tisztítást. A leghatékonyabb út, mellyel sok ember elkezdi a „gyógyulási folyamatot”, a tisztítás.
A tisztítás a test egészét veszi célba; lehetővé teszi, hogy természetes módon gyógyítsa meg magát. Az első lépés ahhoz, hogy helyreállítsuk a pH-egyensúlyt, az, hogy eltávolítjuk a testben felgyülemlett hulladékot, és nyersanyagokat adunk neki; építőkockákat, hogy megjavítsa önmagát.
A tisztítás teljes lehet táplálékkiegészítők nélkül is, azonban fogyasztásuk segíti a folyamatot, és sokkal hatékonyabbá teszi azt. Nagyon fontos, hogy megadjuk a szervezetünknek a tápanyagokat, melyek segítik a rendbehozását, és megadják a tisztításhoz szükséges energiát. Ez nem egy gyors folyamat! Zöldséglevek és levesek, pH Booster-rel dúsított víz, esszenciális olajok, pHion Green és kalcium javasolt. Az ezt követő rész részletes útmutatást ad a tisztítással kapcsolatban (lásd lejjebb).
Fontos megérteni, hogy tisztítás alatt a vér valójában „piszkosabb” lesz, mint a folyamat kezdetekor. Ez rosszabb közérzetet eredményezhet, mielőtt jobban érezné magát. Tapasztalhat néhány méregtelenítési tünetet, mint például hányinger, szédülés, fejfájás, fáradtság, orrfolyás, stb. Az ilyen influenzaszerű tüneteket néhányan „gyógyulási válságnak” hívják. Ez jó jel! Azt mutatja, hogy a tisztulási folyamat hatékony; a mérgek kicsapódnak, és eltávoznak a hulladékokkal együtt. A legfontosabb dolog, amit tennie kell, amikor felfedezi ezeket a tüneteket, az, hogy hidratálja a testét vízzel és zöld levekkel, ami lehetővé teszi a mérgeknek, hogy kiürüljenek a testből, és segít csökkenteni a mellékhatásokat. Ne adja fel! A tisztítás sokak szerint egy évvel ér fel a gyógyulási folyamatban.
Mivel mindegyikünk szervezete máshogy reagál a különféle ingerekre, mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hány napig folytatja a tisztítást. Általában 7-től 10 napig terjedő tisztítás az ajánlott. Ez biztosítja, hogy a test megszabadítsa magát az ártalmas mérgektől, kielégítően megtisztítsa a szervrendszereket, és leszokjon a cukorról, illetve egyéb savképző ételekről, melyeket amúgy nehéz lenne elhagyni az étrendből.
Amikor a tisztítás befejeződik, könnyebbnek fogja találni, hogy elkerüljön olyan ételeket, melyek nem javasoltak a lúgosító táplálkozás részeként, mint a cukor, hús, kávé, stb. Nem lehet könnyű lemondani ezekről az ételekről a tisztítás kezdetekor, de ha egyszer befejeződik, a test szinte „elfelejti” az édes ízüket, és élvezetet talál a természetesebb ízekben. Sok ember számolt be arról, hogy amióta végzik a tisztító programot, és folytatják a fenntartó étrendet, az ízlelőbimbóik megváltoztak. Meglepődtek, mennyire édesnek érzik a friss, párolt zöldségeket és salátákat!
A tisztítás alatt a következőket érdemes fogyasztani: Frissen préselt, zöld zöldségek – Leveles kel, spenót, petrezselyem, zeller, uborka, brokkoli, búzafű, fejeskáposzta, árpafű, okra, stb. Igyon 8-12 (2,5 dl-es) pohárral naponta a 2-3 liter vízen felül. Ha pHion Green-t fogyaszt a friss zöldséglén felül, igyon 2-3 pohárral naponta. Ha a zöldséglé nem áll rendelkezésére, próbálja meg az alább felsorolt levesrecepteket. Rendkívül fontos, hogy elég energiát és tápanyagot adjon a testének, hogy meggyógyítsa önmagát. Itt egy példa egy adag zöldséglére: 1 uborka, 1 szár zeller, 1/3 csomó petrezselyem, 1 maréknyi lucerna csíra és némi spenót vagy leveles kel.
pHion Green (és pH Booster) – Különböző füvek és zöldségek kombinációjából áll; növeli az energiaszintet, méregteleníti a testet, csökkenti az étvágyat, és erősíti az immunrendszert, így véd a betegségek ellen. A pHion Green erősen lúgosító hatású, és kiváló forrása a mindennapi vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A tisztítási folyamat alatt igyon legalább 3 liter desztillált vizet pH Boosterrel és egy mérőkanál pHion Green-nel literenként. Ezen felül ajánlatos fogyasztani még egy liter tiszta vizet vagy többet mindennap. A vízhez, még ha desztillált is, adjon hozzá pH Booster cseppeket, hogy megnövelje az oxigenizáló és lúgosító hatását, körülbelül 20 cseppet literenként. Összegezve, igyon meg 15 testsúlykilogrammonként legalább 1 liter vizet naponta, hozzáadva legalább 3 mérőkanál pHion Green-t és 80 csepp pH Boostert.
Nyers, zöldségpüré levesek – Segítenek a testnek leküzdeni a mérgeket és a gombákat. Az olyan összetevők, mint a fokhagyma, vöröshagyma vagy a zöld zöldségek, méregtelenítenek, és megnövelik a tisztítás hatékonyságát. (A következőkben mintarecepteket olvashat.) A nyers levesek könnyen hasznosítható energiával látják el a testet; nem kell sok energiát kifejtenie az emésztésük során. Napi 1-2 tállal érdemes fogyasztani a tisztítás alatt.
Esszenciális olajok – Hozzá lehet adni őket a levekhez, levesekhez, vagy akár gélkapszula formájában is fogyaszthatóak. A leghasznosabb olajok ezek közül a kankalin-, lenmag-, borágó- és az olívaolaj. Fogyasszon körülbelül 2-3 evőkanállal naponta.
Táplálékkiegészítők - Ahogy fent említettük, nem feltétlenül szükséges használni őket a tisztítás alatt, de javasolt. Érdemes kalciumot fogyasztani, mivel segít felépíteni az ásványi anyag tartalékokat, és szedhet vitaminokat/ásványi anyagokat is, ahogy ezt sokan teszik.
Egy tipikus nap a tisztításon
07:00
07:30
08:00
09:00-12:00
12:30
13:00
14:00-17:00
18:00
19:00-21:00
1 liter víz pH Boosterrel és citromlével
Táplálékkiegészítők
Frissen préselt zöldek és pHion Green
1 liter víz pHion Green-nel és pH Boosterrel
Rost kiegészítők és kalcium
Leves vagy friss zöldséglé
1 liter víz pHion Green-nel és pH Boosterrel
Leves vagy friss zöldséglé
Víz pH Boosterrel és citromlével tetszés szerint
A fenti időbeosztás csak egy példa arra, hogy milyen legyen egy átlagos napja a tisztító program alatt. Azért adtuk ezt a példát, hogy szemléltessük, milyen egyszerű elfogyasztani az összes vizet és folyadékot, amire a szervezetének szüksége van a tisztítás közben. Táplálkozzon okosan; ne próbálja meg nagyon lekorlátozni semminek a bevitelét sem. A hidratálás nélkülözhetetlen.
Következzen most néhány nyers levesrecept Shelley Young Vissza az egészség házába című szakácskönyvéből. Általában 1-2 tállal javasolt fogyasztani naponta a tisztítás alatt. Ám ha valaki energiaszegénynek érzi magát, többet is fogyaszthat; ezek kiváló energiaforrások.
Spárgaleves
Hozzávalók:
12 szár vágott spárga
1 avokádó
5-6 nagy paradicsom
1 csészényi petrezselyem
3-5 aszalt paradicsom
1 csészényi szárított hagyma
4 gerezd friss fokhagyma
1 paradicsompaprika
1-2 teáskanál provanszi fűszerkeverék
2 teáskanál kapor
2 vékony szeletekre vágott citrom
Keverje össze az összetevőket (a citromot kivéve) turmixgéppel, amíg sima nem lesz. Melegítse meg serpenyőben, de ne főzze meg; vagy tálalja hidegen. Körítse a citromszeletekkel.
Zöld nyers leves
Hozzávalók:
1-2 avokádó
1-2 uborka, hámozott és magozott
1 jalapeno paprika, magozott
1 sárga hagyma, kockára vágott
1 citrom leve
1-2 csésze víz
3 gerezd sült fokhagyma
1 evőkanál koriander
1 evőkanál petrezselyem
Keverje össze az összetevőket (a hagyma kivételével) turmixgéppel, és adjon hozzá több-kevesebb vizet a kívánt sűrűség eléréséhez. Tegye a tetejére a felkockázott hagymát.
Fenntartó program:
A tisztítás után maradjon a zöldeken körülbelül 3 hétig. Egyen nyers és enyhén párolt zöldségeket, salátákat citrom alapú öntettel, párolt brokkolit vagy spárgát, stb. Ne fogyasszon összetett szénhidrátokat, beleértve a magas szénhidráttartalmú zöldségeket, gabonákat és keményített hüvelyeseket. Lassan hozza vissza az összetett ételeket és szénhidrátokat az étrendbe. Folytassa a nagy mennyiségű víz ivását pH Boosterrel, 15 testsúlykilogrammonként 1 litert naponta, és fogyasszon pHion Green-t, illetve kalciumot is.
Néhány embernek, akiknek komolyabb egészségügyi kihívásokkal kell szembenézniük, szükségük lehet rá, hogy 2-3 hónapig a zöldeken maradjanak, mielőtt nem zöld lúgosító ételeket adnak az étrendjükhöz. Nekik folytatniuk kell a zöld levek ivását mindennap, és enyhén párolt, zöld színű zöldségeket vagy salátákat kell enniük.
Amikor valaki befejezi a tisztítást követő 3 hetes „zöld” időszakot, itt az ideje, hogy több összetett ételt fogyasszon. Hozzáadhat minden étkezéséhez egy adag borsót, sütőtököt, édes burgonyát, sárgaborsót, csicseriborsót és egyéb hüvelyeseket. Ha gabonát választ, a következők javasoltak: köles, tönköly, hajdina, kamut, quinoa, barnarizs, búza, amennyiben nem tartalmaznak cukrot, mézet, juharszirupot, barnarizs-szirupot, élesztőt, vagy más adalékot, melyek gátolják a jó emésztést. A hajdina és a tönköly a legjobbak, mivel lúgosítanak, és gátolják a nyálkaképződést. A tönkölynek ezenkívül kiváló a tápértéke is.
A lúgosító étrendre való áttérés időigényesnek vagy fáradságosnak tűnhet, azonban sok egyszerű módon tudunk időt és pénzt megtakarítani. Ha mindig lót-fut, vigyen magával tárolóedényeket aprított zöldségekkel, csírákkal, diókkal és magvakkal vagy sült tofuval megtöltve. Az előretervezés akkor is hasznos lehet, amikor autós vendéglőbe tér, vagy ebédel valahol. A legtöbb étterem szívesen szolgál fel több zöldséget hús helyett. Kóstolja meg a keverve sütött ételeket párolt rizzsel vagy spenótsalátával és zöldségekkel sonka és sajt helyett. Vihet magával egy kis üveg olívaolajat is salátaöntetnek. Jó mulatság olyan új éttermeket kipróbálni, mint például az indiai, kínai vagy thai, melyek általában kínálnak vegetáriánus ételeket. Otthon a szabad perceit használhatja arra, hogy előre elkészíti az ételeit. Készíthet egy nagy adag salátát a hét kezdetén, így időt takarít meg. Tárolja egy légmentesen zárható edényben, és tartsa az aprított zöldségeket is kis tárolókban, hogy aztán bármikor beletehesse azokat a salátába. A boltokban sok olyan konyhai segédeszköz és kis kézi szeletelő kapható, amik megkönnyítik a salátakészítést. A későbbiek során még adunk ötleteket az ételekkel kapcsolatban.
Néhány ember, aki már több hónapja a lúgosító étrendet követi, arról panaszkodott, hogy nem csökkent a súlya olyan ütemben, mint kezdetben. Elképzelhető, hogy az ő szervezetük még mindig alkalmazkodik a nemrég történt étrendváltoztatáshoz. Igénybe vehet néhány hetet vagy hónapot, hogy leküzdjék ezt a „platót”, és újra elkezdjenek súlyt, illetve mérgeket veszteni. Ha Ön is ezt tapasztalja, értékelje ki őszintén az étkezési szokásait. 80% lúgosító és 20% savasító étel az irányadó. A lúgosító ételek lehetőleg nyers, főtlen, zöld színű zöldségek legyenek, a savasító ételek pedig piros újburgonya, barna basmati rizs vagy enyhén párolt/melegített ételek. Ez a 20 százalék engedmény nem a cukorkákat, süteményeket, marhahúst, sajtot, jégkrémet, élesztős kenyeret, stb. jelenti. Ha követi ezeket a javaslatokat, a legjobb úton jár afelé, hogy jelentős pozitív változásokat érjen el az egészségben, és elérje az optimális súlyát.
Menüjavaslatok:
Az alábbi menüjavaslatok felcserélhetők bármilyen más étkezésre. Shelley Young szakácskönyve, a Vissza az egészség házába, kiváló forrása az új konyhai kísérleteknek. Tele van energiát adó, ízletes receptekkel a lúgosítani kívánó emberek számára.
REGGELI:
A forró kölessaláta a hideg és meleg ízek egy laktató, ízletes kombinációja. Egy adagot a következőképpen készíthet el: vegyen egy csésze vizet és egy csésze kölest, forralja fel, aztán takarja le, és párolja 25 percig. Vegye ki a fazékból, és helyezze egy levesestálba. Szeljen fel egy paradicsomot és egy avokádót, és tegye a köles tetejére, végül adjon hozzá lenmagolajat, szeletelt mandulát és fűszereket ízlés szerint.
A zöldségleves készülhet zöldbabbal, zellerrel, cukkinival, tökkel, sárgarépával, étkezési paprikával, póréhagymával, vöröshagymával, fokhagymával, fejes káposztával, stb. Egyszerűen csak melegítse fel a vizet, adja hozzá az aprított zöldségeket, ízesítse fűszerekkel (oregano, bazsalikom vagy petrezselyem), és párolja, amíg a zöldségek enyhén meg nem puhulnak. Ízesítse sóval, és körítse lenmagokkal, mandulával vagy napraforgómaggal.
A hajdina mandulatejjel gyors és laktató reggeli. Hajdinadarát, tört hajdinát vagy hajdinakrémet a legtöbb bioboltban kapni lehet.
A párolt brokkoli egy nagyon jól energizáló reggeli lehet. Párolja enyhén a brokkolit 5 percig. Szórja meg apróra vágott hagymával, forgácsolt mandulával vagy napraforgómaggal, majd öntse le citromlével és olívaolajjal.
EBÉD:
A saláta remek választás minden étkezésnél. A spenót vagy a sötét, leveles fejessaláta a legjobbak a salátákhoz. Ne felejtsen el hozzáadni ízletes, lúgosító zöldségeket, mint az avokádó, paradicsom, csírák, fejes káposzta, zöld vagy lila hagyma, uborka, zeller, étkezési paprika, stb. Hogy ízletesebbé és változatosabbá tegye a salátáját, próbálja ki a salsát (csípős zöldséges mártás), hummuszt vagy a következő öntetet.
Az alap salátaöntetet előre elkészítheti, és tárolhatja a konyhaszekrényben. Keverjen össze 1/3 csésze friss citromlevet, 1 csésze extra szűz olívaolajat, 1 teáskanál oreganót, 1 teáskanál köményt, 1 teáskanál fokhagymaport és 1 teáskanál cayenne-borsot. Ez az öntet kiváló megoldás salátákhoz, párolt zöldségekhez vagy mártásként az egyszerű tortillákhoz.
A Madridi Gezpacho leves turmixgéppel elkészíthető. Keverjen össze 3 nagy paradicsomot, 2 uborkát, 1 piros paprikát és 1 kicsi jalapeno paprikát. Adjon hozzá 1 liter vizet, 3 evőkanál olívaolajat, 2 citrom levét, 1 teáskanál őrölt köményt, 2 teáskanál sót, és ízesítse fokhagymával. Keverje el egymással a hozzávalókat addig, amíg a leves egyenletes nem lesz, majd hűtse le. Körítse zellerrel, zöldhagymával és avokádóval.
VACSORA:
A keverve sütött ételeket 20 perc alatt elkészítheti. Főzzön meg egy csomag hajdina tésztát az útmutató szerint. Mialatt főzi, süssön meg 1 aprított piros paprikát, 1 aprított vöröshagymát, 1 csésze brokkolit vagy spárgát vagy bármely más zöldséget. Fűszerezze ízlése szerint, és öntsön hozzá egy kevés zöldséglét. Süsse 5 percig, aztán adja hozzá a szárított tésztát. Öntsön hozzá egy kis olívaolajat, szórja meg szezámmaggal, fokhagymaporral és gyömbérrel. Keverje őket egybe és, fogyassza!
Ehet időnként lazacot, pisztrángot, nyelvhalat vagy halibutot (óriás laposhal). Körítse a grillezett halat citromszeletekkel, és tálalja bőséges adag friss zöldséggel vagy salátával. Adhat hozzá basmati- vagy vadrizst is szeletelt mandulával megszórva a tetején.
A bab és a rizs remek párosítás. Áztassa be, és főzze meg a szárított vesebabot, csicseriborsót, lencsét vagy fekete babot, majd vegye ki a vízből, és tegye egy lábasba. Fűszerezze meg a babokat őrölt köménnyel, őrölt cseresznyepaprikával, sóval és fokhagymával. Öntse fel zöldséglével, amíg a lé a babokat el nem fedi, és fűszerezze meg friss petrezselyemmel, aprított hagymával, paprikával és reszelt sárgarépával. Párolja, míg a hagyma meg nem fő. Vegye le a tűzről, tegye tálba mindegyik adagot egy merőkanál basmati rizzsel, végül tegyen a tetejére friss, felkockázott paradicsomot, és tálalja salátával.
HARAPNIVALÓK:
A nyers, áztatott dió elkészíthető egy éjszaka alatt. Egyszerűen csak helyezzen kívánt mennyiségű diót egy tárolóedénybe, és töltse fel desztillált vízzel. Tegye a hűtőbe éjszakára, majd reggel öntse ki a vizet, és élvezze az egész nap folyamán. Öblítse le kétszer egy nap friss vízzel.
A brokkoli- vagy paradicsomsaláta egy könnyen elkészíthető saláta, amihez nincs szükség fejessalátára. Vagdaljon fel 1-2 csésze brokkolit egy tálba. Adjon hozzá egy szeletelt paradicsomot és egy avokádót, szintén szeletelve. Szórja meg forgácsolt mandulával, tengeri sóval és más fűszerekkel, hogy így egy energizáló rágcsálnivalót kapjon.
A mandulavajas rizses süti ropogós finomság. Kenjen nyers mandulavajat egy sótlan barna rizsből vagy többféle gabonából álló sütire.
Remélhetőleg a fent említett étkezési ötletek hasznosak lesznek, ha híján van a kreativitásnak vagy az időnek. Ne menjen el a kedve, vagy ne ijedjen meg attól, hogy a lúgosító étrendre való átállás túl sok változtatást igényel. Szánjon rá időt, hogy megismerje az új ételeket; járja körbe a bioboltokat, hogy megismerje az új dolgokat.
Ne felejtse el, hogy minél pontosabban betartja a javasolt étrendet és az irányelveket, annál nagyobb eredményeket fog tapasztalni. Válassza a sikert!


A szezámmag - a halhatatlanság magja:
A szezámmagot egyesek a Szunda-szigetekről, míg mások Indiából származtatják, s a hindu mitológia szerint a Yama istenség által megáldott mag Keleten a halhatatlanság szimbólumává vált.
Nem véletlenül: a szezámmagot a magok királyának is szokták nevezni,hiszen a legtöbbet tartalmazza bizonyos ásványi anyagok közül.
Súlyarányosan hétszer több kálcium található benne, mint a tehéntejben, E-, B1-, B2-, D-vitamin-, foszforsav-, lecitin-,szezamin- és telítetlen zsírsav-tartalma pedig igazi jótéteményt jelent szervezetünk számára.
A Tajvani Egyetem kutatói egy kísérlet során be is bizonyították jótékony és hamar jelentkező hatásait: 5 héten át 24 egészséges személy 50 gramm szezámmag port fogyasztott, amelynek eredménye egyértelmű és jelentős volt: a teljes koleszterinérték, a rossz koleszterinérték csökkent, javult a jó-rossz koleszterin aránya,megnőtt a vérben az antioxidánsok szintje, valamint az emésztőrendszerben ösztrogénszerű anyagok keletkeztek.
Pozitív élettani hatásai:
. erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
. fáradtság, álmatlanság ellen kiváló
. gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja
. a melanoma növekedését a szezámolaj gátolja leghatásosabban
. segíti az emésztést
. megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól
. csökkenti a koleszterinszintet
. fiatalító, sejtmegújító hatású
. béltakarító, salaktalanító
. emésztésserkentő, anyagcsere-javító
. erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra.
Hogyan fogyasszuk?
A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi, melyet fogyaszthatsz reggelire gabonapelyhekkel, salátákkal, joghurtokkal, panírba keverheted, megszórhatod vele a kész főtt ételeket.
A dióra allergiásak csak csínján fogyasszák!
Az egészség krémje:
Keleten a szezámmag az egyik legfontosabb energiaforrásnak számít, s önmagában is teljes érték, napi  eledelként fogyasztják. Íme néhány
rendkívül egészséges és ízletes recept!
Natúr szezámkrém:
Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.
Elkészítés: A szezámmagot szárazon világosra pirítjuk (ügyeljünk arra,nehogy megégjen, mert keserű lesz!). Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.
Szezámkrém édesen (Halvakrém):
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint
Elkészítés: Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze.
Pikáns szezámkrém (Tahini, arab étel):
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve
Elkészítés: A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak
keveset, hogy krémszerű legyen.


Dióevőknek

A dióbél a legegészségesebb, természetes ennivaló.
Ezt elsőre valószínűleg nem hiszik el nekem. Ezért a diólevél-lapra összegyűjtött orvosi cikkekre hivatkozom. De magam is összegyűjtöttem a dióról, mint a legegészségesebb táplálékról szóló információkat.

Egészség a dióban:
A dióban nincs koleszterin!
A dió olaja igen egészséges, az ember számára esszenciális, nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A dióbél olajtartalma - fajtától, vizsgálati mintától függően - a légszáraz bél 50-70 %-a. Szénhidrát-tartalma viszonylag alacsony, a bél súlyának mintegy 10 %-át adja.
Fehérjetartalma jelentősebb, bár nem fehérjeforrásként fogyasztjuk, a dióbél 15-25 %-a fehérje. Ezen belül a magasabb fehérjetartalmú fajták olajtartalma alacsonyabb, és viszont.
Külön figyelmet érdemel magas vitamintartalma. A-vitaminból mintegy 70 NE, tiaminból (B1 vitamin) 480, riboflavinból (B2 vitamin) 130, niacinból (B5 vitamin) 120 mikrogramm, C-vitaminból 3 mg található 100 g dióbélben, hogy magas ásványi anyag tartalmát (foszfor, kalcium, kálium, vas) ne is említsük.

A dió olajának olajsav-összetétele:
Kaliforniai adatok szerint a dióolaj 76 %-a többszörösen telítetlen zsírsav (ebből 61 % linolsav, 15 % linolénsav), 14 %-a egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte kizárólag olajsav), és csak 10 %-a telített zsírsav (ebből 7 % palmitinsav, 3 % sztearinsav).

A dióbél fehérjéinek összetétele:
Az esszenciális aminosavak közül a dióbél mind a 8-at tartalmazza, szinte az emberi szükséglet szerinti mennyiségben. Leucinból, izoleucinból, treoninból és valinból a napi minimum-szükségletet 100 g dióbél kielégíti. Lizinből, triptofánból, fenilalaninból pedig a napi szükséglet felét. Egyedül metionin miatt kell mást is enni, mint diót, mert abból kevesebbet tartalma

Az ábra értelmezéséhez nem kell tudni franciául.
•    A piros szín az egészségvédő olajtartalmat jelöli.
•    A sárga a bőséges, szinte teljes értékű fehérjét.
•    A kék a szénhidrátot, ami főleg poliszaharid.
•    A zöld az ásványi anyagokat, a fehér a vizet.

Szemmel látható, hogy mesterséges kémiai anyag - kiegészítő, állományjavító, ízesítő és színező anyag, amivel minden élelmiszerünket telenyomják - egyáltalán nincs a dióbélben.
A dióbél maga a természetes egészség. És megterem itthon.
________________________________________
Mégis elsősorban azért esszük a diót, mert ízlik. Csemege, élvezeti cikk.
Hogyan fogyasszuk a diót?
•    Előételnek, magában
•    Zöldsalátában
•    Borozás közben, sajttal
•    Mézzel, csokoládéval, almával
•    Fügével, aszalt gyümölcsökkel
•    Süteményben
•    Egyszerűen, a tv, vagy a számítógép előtt
•    Vagy ha csak éhes vagy.
A gyereknek mindenképp adj!

Ihatjuk italokban, fogyaszthatjuk süteményben, édességekben.
  
________________________________________
Mire jó még a dió?
A dióolaj értékes étkezési olaj, kimondottan ajánlják a koleszterinszint csökkentésére!
De parfüm-alapanyag is, Giorgio Armani "Mánia" parfümjében is van.


Próbált már (tiszta, megmosott) dióhéjból teát főzni? (Népi recept Nógrád megyéből)
 Kevés dióhéjon addig álljon a forralt víz, amíg a teának ízlés szerinti színe nem lesz. Kóstolja meg!
A diólevél (Juglandis folium) hivatalosan elismert gyógynövény. Antimikrobális, összehúzó hatású. Szájnyálkahártya-gyulladásra, fogínygyulladásra jó. Gyógyteaként és gyomorkeserűként is használják.
Ha van rá előzetes igény, évente kisebb mennyiségben (legfeljebb 100 kg-ot) tudok eladásra kínálni, 16 Ft/g +áfa áron. De egyszerűbb, ha mindenki a saját diófájáról szedi az alapanyagot.
A dióbél-gerezdeket elválasztó belső válaszfal ugyancsak gyógyhatású, teában.

Népi gyógymódok:

Gyógyszerek helyett!

  Az Egészségügyi Világszervezet   Konferenciája összefoglalta, hogy tanítani kell a népi gyógyászatot, de az   Európai Unió ellensége ennek a tevékenységnek. 2011-től nem ismeri el az EU a   gyógyfüvekkel való gyógyítást, csak a   termék-kiegészítőket.

Szabó György 81 éves és teljesen egészséges. A lányának adja át   tudását, hogy továbbvigye az Ő gyógyító munkáját. Rajtuk kívül van még egy   asszony, akit úgy hívnak, hogy Reza asszony.
Egy  konferencián kérdezték  Gyuri bácsitól,  hogy miért nem használja Magyarország a rengeteg gyógynövényt, hiszen   400 féle gyógynövényünk van.
Elmesélte, hogy a Bükkben nagyon sokat tartózkodik   napon, és így keletkezett az arcán egy melanoma. Az orvos azonnal azt mondta, hogy   meg kell műteni ezt a rákos foltot és kemoterápiát is javasolt.  3 hónap   kezelés után saját magát gyógyította meg Gyuri bácsi.

BŐRRÁKRA: diólevél, fehérfagyöngy, bíborhere virág 3-3-3   grammot
összekeverünk, csinálunk belőle egy tinktúrát, és ezzel kell kenegetni  a rákos szemölcsöt, vagy foltot és teljesen leszárad, majd tünetmentes lesz az   ember. Naponta 2 csészét is el kell fogyasztani ebből az   italból.

KORPÁS ÉS ZSÍROS   HAJ: 3 gr. Diólevelet le   kell forrázni 2 dl. vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott   hajba és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés   lesz.

AGYI   VÉRELLÁTÁS: félig   megtöltünk egy kisebb dunsztos üveget megpucolt fokhagymával és 2 dl almaecettel leöntjük. Ezt érleljük legalább egy héten keresztül, majd a két   nyaki eret két oldalt időnként bekenjük és beledörzsöljük az   érbe.

AGYI EREK   TISZTÍTÁSA: Cavinton   helyett: 3 gr. kis téli zöld   meték és 3 gr. orvosi veronika ezt leforrázzuk 2 dl vízzel 10 perc állás után   megisszuk, naponta 2x 1-1 csésze.

FOGÍNYGYULLADÁS, ÉS SZÁJÖBLÖGETÉSRE A   LEGJOBB:3 gr /egy csapott
evőkanál/ diólevél 2 dl. felforralt víz, 10 perc állás után beletenni valamilyen kis üvegbe és minden fogmosás után ezzel   öblögessünk.

CSONTRITKULÁS: Tyúktojást megmosni, ha kiürítettük a fehérjét és sárgáját, akkor belül van egy vékony hártya, azt ki kell húzni belőle,  megszárítani, leőrölni és naponta egy kávéskanállal belekeverni az ételbe.

PORCKORONGKOPÁS,   AMIKOR A ZSELÉS ANYAG KIFOGY A PORCOK KÖZÜL:
A boltokban kapható ételzselatint /a ráírt   elkészítési mód szerint/ elkészítjük. S amikor már dermed, öntsünk még rá   forralt vizet, és villával törjük át, hogy kenhető legyen!  A fájós részre   rákenjük esténként, úgy, hogy bevizezzük, vagy a térdünket, vagy a könyökünket,  vagy a gerincünket és belemasszírozzuk. Teljesen beszívódik, ami még marad a   bőrünkön, azt nedves ruhával töröljük le! Naponta egy mokkáskanállal együnk is   belőle, garantálja, hogy 6 hónap után visszatermelődik a zselé a porcok   közé.

KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS A   SZEMEN: szemvidítófű egy   csapott evőkanál 2dl. víz, leforrázni 10 perc állás után ezzel kenegetni a   szemet.

SZEMÜNKRE, HA MÁR   NEM LÁTUNK JÓL: diólevél tea,   egy csapott evőkanál, 2 dl. víz, leforrázni, 10 percig áll és ezzel kenegetni, vagy beáztatott vattapamaccsal betakarni a szemet és 10 percig pihentetni.
Ha zöld hályog van,   akkor 1 évig kell használni.


HOMLOK, ORR, FÜL ÉS   ARCÜREGGYULLADÁS: diólevél   egy cs. evőkanál tea, 2 dl. forró vízzel forrázni, 10 perc állás után naponta   1x2x felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt   megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a   területre. A papsajt tea hidegen készül, 2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel   kenegessük be az orrjáratot.
Mandulagyulladás esetén: közönséges galajteát kell   inni. Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a   leghatásosabb.

LEGTÖBB   PENICILLIN A PÓKHÁLÓBAN VAN

PAJZSMIRÍGY, AKÁR ALUL, AKÁR FELÜL   MŰKÖDIK: Apróbojtorján teát korlátlan ideig kell inni:   egy csapott evőkanál, 2 dl. Vízzel leforrázni és naponta meginni. A diólevél   teát ugyanígy kell elkészíteni, ezzel gargalizálni kell, majd szép lassan   kortyokban meg kell inni. A visszamaradt diólevelet éjszakára dunsztkötésként fel kell tenni a nyakra.

ALLERGIA ÉS ASZTMA: Vagy martilaputea, vagy útifű tea, vagy fehér pemetefűtea, kígyószisztea, ezerjófűtea. 1 csapott evőkanál, 2dcl. forrásban   levő vízzel leöntjük, 10 perc állás után meginni. EGY ÉVIG KELL INNI, ÉS   TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER. A legjobb köptető: ökörfarkkóróból készült   tea: 1 csapott ek. tea, 2 dl. forró vízzel forrázni, 10 perc állás után   inni.
 Egyébként lehet kapni a Gyuri bácsi féle Bronchitis   teakeveréket,
 Interneten is megrendelhető : www.gyorgytea.hu

MÁJ ÉS EPE: Nagyon sok bennünk az idegen anyag, sok a különféle vegyszer az élelmiszerekben. Volt egy konferencia és ott elmondták, ha   továbbiakban is ennyi vegyszeres ételt eszünk, a fehér emberekből csak 7%   marad meg a földön.

KESERŰ   ÉTELEKKEL KELL A MÁJAT TISZTÍTANI ÉS INGERELNI AZ ÜRÜLÉSRE AZ  EPÉT.

Ilyenek: a pemetefű tea,   az ezerjófű tea, a gyermekláncfű leveléből készült tea, a rukkola saláta   /nagy bevásárló központokban lehet kapni lilás színű saláta/ nagyon keserű, de   minden nap a salátánkba keverjünk bele egy kicsit.

HA MÁR CISZTA VAN A MÁJBAN AKKOR A LEGJOBB a   diólevélből készült tea. 6 hétig kell inni és a leforrázott diólevelet   dunsztkötésben éjszakára a májra kell tenni.

MAGAS KOLESZTERIN: nem jó, mert az érfalakban lerakódik a zsír, normál értéke 0-5.1, ha már 4 felett van az kifejezetten nem jó érték.
Tyúkhúr teát   kell inni, addig, amíg az érték nem lesz jó.

EPEKŐ: minden este sok retket kell enni, de csak   este, mert napközben szinte mérgezi a szervezetet a   retek.

GYOMORÉGÉS: Étkezésnél, minden falatot legalább 60x meg   kell rágni, az íze is ilyenkor jön ki az ételnek. A hurutos gyomorsavat termel és ettől ég a gyomor, ennek kiváltó oka a gyomorideg. 6 hétig 1 csapott   evőkanál orbáncfű 2 dl. forróviz, 10 perc állás után minden nap   meginni.

A savtermelés   csökkentésére  -   fehérakácvirág tea.

Lúgosításra fehér árvacsalán   tea.
A 6 hetes kezelés után -6   hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről.
2 naponta meg kell inni 2 dl. vízben feloldott 1   teáskanál szódabikarbónás vizet.
Széklet: Sok rostos ételt kell enni. Az alma lereszelve   hashajtó, ha pedig rágjuk, akkor hasfogó. Nagyon jó széklet van a szilvától, szőlőtől, Igmándi keserűvíztől.
Ha   szorulás van, akkor erősségi sorrendben az alábbi teákat lehet fogyasztani:
Gyujtoványfű-tea, mezei katáng virág  hígabb széklet kökényvirág
kutyabengekéreg a legerősebb, vagy a bodza fiatal   rügye.

Hasmenés: Nem jó a kamillatea, mert teljesen   szétroncsolja a bélbolyhokat.
Diólevél tea fogyasztása 6 hétig.
Vadsóskamag nyersen   darálva.

Aranyér: Nagyútifüvet zöld állapotában megmosni,   megcsipkedni és sűrűre elkészíteni, éjjelre rá kell kenni, még ha belül is van   az aranyér, akkor is rá kell kenni. Télen szárított állapotában nem olyan  hatásos, mint nyáron, de ha leforrázzuk az 1 csapott evőkanál nagyútifüvet, és   utána leöntjük róla a vizet 10 perc állás után, ugyanúgy használhatjuk, mint   zöld állapotában.

Izület: pld. Köszvény: erdei málna levél és fekete hamvas   szeder összekeverve, 1-1 csapott evőkanállal 2 dl. forró vízzel leforrázva, 10   perc állás után naponta 2x egy-egy csésze, 2 hét alatt már eredmény van. A hús   evése egy héten 1x ajánlott, még ha nincs is köszvényünk, akkor   is.

Reuma: réti legyezőfű
Ha a vesénk nem dolgozik rendesen, akkor a   méreganyag lerakódik az izületekben. Vesét működteti, tehát   vízhajtó: a bodzavirág tea, aranyvesszőfű, nyírfalevél /még vesekő esetén is hatásos napi 1 csésze  fogyasztása esetén/, tejoltógalaj, csalántea /de csak 6 hétig lehet inni, majd   6 hét pihenő után újabb 6 hét/.

Lábizzadás, vagy körömgomba, vagy   hidegláb: diólevélből   készült teával mosogatni, vagy áztatni a lábat. Lábgomba esetén pedig: tölgyfakéreg teát kell használni. Éjszakai izzadás elkerülése végett a zsálya tea a legjobb esténként.

Magas vérnyomás: vagy a vesétől, vagy a szívtől, vagy a   koleszterintől van.
Ha a   vesétől van /ezt orvos állapítja meg, hogy jó-e a vesénk/, akkor a   vízhajtásnál leírt teákat kell iszogatni naponta 2 csészével.
Ha a szívvel van a gond /orvos/, akkor a galagonya   virágos hajtásából készült tehát kell naponta 2 csészével fogyasztani, a szívizmokat rugalmasan tartja, a szívritmust, pedig   szabályozza.
Baloldali   hátsófali szívinfarktus elkerülése végett 2-3 naponta 1-2 csészével kell   meginni 160-as vérnyomás felett.
MINDEN REGGEL FEHÉRFAGYÖNGYBŐL KÉSZÜLT TEÁT KELL   INNI, AMIT HIDEG VÍZBEN EGÉSZ ÉJJEL ÁZTATUNK, ÉS REGGEL MEGLANGYOSÍTJUK, EZ   LEGJOBB VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ TEA.

65 ÉVEN TÚL 1 HÓNAPBAN 1X VAGY 2X CICKAFARK TEA  - EGY   NAP KÉT CSÉSZE HIRTELEN SZÍVHALÁL ELKERÜLÉSE VÉGETT.

Vashiány: szederlevélből készült tea a   legjobb.

Immunerősítés: Kakukkfű   tea napi egy csésze, vagy a Béres csepp és C-vitamin /pld. csipkebogyó, amit   áztatni kell, a méregzöld színű paprika, káposztafélék, savanyú káposzta,   citrom, citrusféle gyümölcsök. Megfázásos időszakban, pedig naponta inni a   bugás macskamenta teát /én iszom nagyon finom/.Prosztata: Ha éjjel 2-nél többször kell pisilni, és   akadozva jön a vizelet: 1   hónapban 1x kisvirágú füzike tea 2 x 1 csészével. Meg kell tanulni a   prosztata-tornát, ami abból áll, hogy a pisilést meg kell szakítani többször,   és ezzel izmosítják a prosztatájukat a férfiak. Ha már megnagyobbodott   a prosztata, akkor a következő teát kell inni, amit forrázni kell: PORCSINFŰ,   KORPAFŰ, KISVIRÁGÚ FÜZIKE, ezt össze kell keverni és 1 púpozott evőkanál teát   le, kell forrázni 2,5 dl. vízzel, 10 percre lefedjük és állni hagyjuk, naponta   1 csésze.

Klimax: Ösztrogénhiány - cickafark tea, palástfű tea,   pásztortáska tea összekeverve és minden nap 2x 1-1 csésze.

Női szőrösödés: Androgén erősödés van az illető hölgynél, ez a férfihormon. Korlátlan mennyiségben kell inni a fodormenta   teát.

Ciszta, vagy mióma a   petefészken: diólevél tea 1/2   l készíteni, ebből 2 dl. -t meginni és a maradék 3 dl-rel irrigálni,   éjszakára, pedig a megáztatott füvet a hasra tenni és   átkötni.

Cukorbetegség   esetén a Béta sejt ellustul, és szinte várja az   inzulint.
Megelőzésre:   szederlevél tea bármennyi, bármikor
  vagy: kukoricahéj tea
  vagy: fehér babhéj tea 1-1 csésze, de ezt ritkán kell inni
Ha már kialakult a cukorbetegség és 6-7 körül van a   cukor, akkor 3-4 hónapos olyan diéta, hogy nagyon kevés szénhidrátot szabad   enni.
Sokat kell mozogni. A cukor legfelső határa 6 mmol.

Fekete áfonya teát kell fogyasztani napi 1 litert,   mivel ez inzulinpótló.

Agydaganat: minden nap egyszerű petróleummal, amit háztartási boltokban lehet kapni a 2 nyaki ütőeret, kell bekenni és belemasszírozni   napjában többször.
A teák   elkészítésének módja minden zacskón rajta van, hogy áztatni, forrázni, vagy   főzni kell-e?

ÉJFÉL   ELŐTT KELL 2-3 ÓRA ALVÁS, EZ A LEGFONTOSABB ALVÁSI   PERIÓDUSUNK.

DIÓLEVELET VI.   hónap közepétől VII. hónap végéig kell begyűjteni és árnyékos helyen   megszárítani, de jobb biztonságos gyógynövényeket árusító boltokban   megvenni.

HOGYAN ÖLELJÜNK MEG EGY FÁT !?
Biztos Ön is tapasztalta már, hogy amikor fájdalom éri, vagy problémák
sokasága nehezedik a vállára, akkor egy séta a friss levegőn, ahol zöld
koronájú fák veszik körül elsöprik a "viharfelhőket" feje felől, és megnyugszik!

Ez nem véletlen, hiszen a fák elszívják negatív gondolatainkat, és pozitív energiával töltenek fel.
Ez azért van, mert a fák nagy energiával, gyógyító energiával rendelkeznek.
Az igazi feltöltődéshez azonban nem elég egy alkalom. Minél több időt kell tölteni
zöld környezetben, hogy testünk-lelkünk felfrissüljön!
A természetben való tartózkodással sokat teszünk egészségünkért hiszen a friss
levegő jótékony hatással van idegrendszerünkre.

Egyet azonban ne felejtsünk el szem előtt tartani: a fák ugyanolyan
élőlények, mint mi emberek!
Tudatosítanunk kell magunkban, hogy éppannyira függünk a fáktól,
mint ők tőlünk!
Mert ők jelentik számunkra az éltető levegőt, mindazt a gyönyörű,
megnyugtató harmóniát, mely oly széppé teszi bolygónkat!

A fák gyógyító ereje gyógyír mindazoknak, akik kétségek nélkül meg tudnak nyílni előttük!
És a fagyógyászat igen kellemes módszer!
Nem kell mást tennie, mint elmenni egy erdőbe, vagy lesétálni a közeli parkba,
és máris érezheti, ahogy a pozitív energiák átjárják!
Az erdei séta jól esik, hisz a pozitív energiák mellett, a hatalmas fák között
biztonságban érezzük magunkat, és ránk talál a nyugalom!


Ha szomorúság gyötri, vagy csak fel szeretne töltődni pozitív energiákkal,
menjen ki a természetbe! 

És, hogy hogyan is kell megölelni egy fát!?
A jótékony hatás elérése érdekében nem kel mást tennünk, mint felhasználnunk
a fa "gyógyító" erejét!
Ennek érdekében tetszőleges ideig öleljünk át egy fát úgy, hogy közben homlokunk,
mellkasunk, és hasunk a fa törzséhez ér!
Bal kezünk felfelé, jobb kezünk pedig lefelé mutasson!
Azután forduljunk meg, hogy nyakszirtünk, gerincünk és lábunk is érintkezzen a törzzsel!
Ha álmatlanság kínozna bennünket, akkor jó időben heveredjünk le a fa mellé,
és meztelen talpunkat tegyük a fa törzsére!
A fa energiájából elsősorban nappal töltekezzünk, mert éjszakára az
energia lesüllyed a gyökerekbe!
Ne szégyelljék magukat, ha kedvük támad kipróbálni a faterápiát, egyszerűen
menjenek ki a természetbe, és öleljék meg az Önöknek legszimpatikusabb fát!
És azonnal érezni fogják a jótékony hatását!

Minden fafajta más-más területekre hat, így érdemes figyelembe venni
a kiválasztásnál a fa fajtáját is!
Bükk: az egyik legerősebb energetizáló hatással rendelkező fa.
Elűzi a depressziót, a rosszkedvet, és segíti a pozitív gondolatok áramlását!
Gesztenye: a szerelmi bánat, és a csalódottság elűzője.
Hárs: egy kis lelkierőért forduljunk e fához, ugyanis az érzelmi problémák legjobb "orvosa".
Nyírfa: erősíti a megérzéseket, segíti a jó és a rossz energiák közötti különbségtételt.
Segít leküzdeni a szorongást, félelmet, és a pánikot.
Tölgyfa: egyes kutatók szerint erősíti a pozitív tulajdonságokat.
Fenyő: kiváló idegesség ellen, nyugtató hatású.
Cseresznyefa: egyesek úgy tartják a cseresznyefa a szerelmesek fája.
Emellett oldja a gátlásokat, erősíti az önbizalmat.
Fűzfa: segíti a gyermekek fizikai, és szellemi fejlődését, enyhíti a depressziós tüneteket.
Azonban bármelyik fatípust is választjuk, abban biztosak lehetnek, hogyha elmennek
kirándulni, vagy csak sétálnak egyet a közeli parkban érezni fogják a természet,
a fák gyógyító erejét! 


Népi gyógymódok versbe szedve:

Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos verse az 50-es évekből:
Világéletemben segíteni volt vágyam,
Beteget nem látni sem ülve, sem ágyban,

Nem jó a szegénység s mégis annyi kába,
Kevés garasát is vivé patikába.
Bojtorján, útifű, cirok, csalán, forgó.
Olyikra ha nem is, más betegségre jó.
Mennyi nyavalyája akad az embernek,
Gyógyszert az orvosok arra ritkán lelnek.
Elviszik párnádat, földed, marhád, házad,
S ha szemére veted, bizony még ő lázad.
Azt mondja: nem isten, mit sem tud már tenni,
Ezt persze csak akkor, ha nincsen már mit venni.
Bármily koldus legyél, kiszívja a véred,
Nyögsz még egy darabig, hullaház a véged.
Bocskoros gulyások, juhászok, vén nénik,
Ezer baj gyógyszerét tarisznyával mérik.

1. Epéd hogyha beteg, egyél bőven retket,
Sót ám ne tégy rája, attól kínok lesznek.
Szálkán kórház is van, kérj ott epekövet,
Reszelj retket és azt e reszelékbe lökjed.
Meglátod, azt reggel, sohasem találod,
Föloldó hatását szájtátva csodálod.

2. Ugyan e baj ellen ott van a bojtorján,
Theaként iszogasd, pisiled momentán.

3. Vészes vérszegénység, idegbaj forrása,
Tízezer közül sincs kettő gyógyulása.
Rendelnek sok arzént, ferrumot és másat,
Csak csalángyökér az, amit ki nem ásnak.
Theaként használják, piros borban főzve,
Négy ujjod közt mit fogsz egy literre töve.
Ha ágyban feküdtél, bizton felkelsz tőle,
Öt-hat hétig használd, megmondom előre.

4. Ó, hányan szenvednek savtúltengésben,
Küszködnek, vinnyognak, mint kutya a présben.
Gumicsövet nyelnek, kapnak pezsgőt bőven,
A krumpli gyógyítja, sülve a sütőben.
Használd szivacs gyanánt, beled tiszta tőle,
"Krumplipüre" nem jó, vízben van az főzve.
Amit magyarázok, jól eszedbe vegyed,
Mert a savtól sebes a gyomrod és a beled.
Gyomrodat felmarja, fekély lesz a neve,
Nem emészthet attól senkinek a bele.
Beleknek bolyhait vakolattal vonja,
Ehetsz bár táplálót, ki lesz veled tolva.
Annyira elgyengülsz, lesüllyed a gyomrod,
Napról napra gyengülsz, koporsó a gondod.

5. Ha sebek martak fel, fekélyes lett gyomrod,
Sültkrumplin olajjal lehet csak gyógyulnod.
Hentes kézre kerülsz, ha elhanyagolod,
Öt-hat sült krumpliból, ha a bélt kinyomod.
Ennyit fogyasztván, a többit olajozd.
Sebed a sült krumpli mentesíti savtól,
Szigetelő fedőt kap az az olajtól.
Bajod így ápolva, meggyógyul majd sebed,
Ez sivár életben még örömed lehet.

6. Biz az élet sokszor úgy jár, mint a kártya,
Megesik, hogy meghűl olykor a mellhártya.
Kaphatod szárazon, esetleg vizesen,
Szaladsz az orvoshoz, csapolni vitessen.
Cirokseprő magját kifőzni teának,
Egészséget szerez hamar az magának.
Tetős evőkanál kerül egy literre,
Kaphatsz cirokmagot pénzért vagy hitelre.
Ne öntsd ki az ágyát, csináld nyakra-főre,
Egy főzéssel a mag nincsen még kifőzve.
Vért is kapsz biz ettől, meg is hízol tőle,
Öt-hat hét alatt már piros arcod bőre.
Idd reggel mint teát, egész nap mint vizet,
Ha ezt mind betartod, élted soká viszed.

7. Betyár ez az élet, sokszor idegre megy,
Ó, mennyi embernek épp a gyomrára megy.
Egyszerű tünete : rebeg gyomra szája,
Hinnéd, hogy egy lepke húzódott alája.
Mindenre dühödt vagy, szemed mint a vadnak,
Szikráznak, ha nézel, gubóid dagadnak.
Félni lehet tőled, bármi szelíd voltál,
Azt is marod mostmár, kinek udvaroltál.
Pokol ez az élet, családodé sem más,
Testvér, az élet cseppet sem pompás.
Szaladsz tudósokhoz, vizsgálgatnak egyre,
Próbareggeliznek, kérdnek tőről hegyre.
Egy sem leli bajod, dúlnak a tünetek,
Fizethetsz százasból akár egy türetet.
Bajod egyre mélyül, Kalló felé sietsz,
Már előbb megírtam, gyomoridegbaj ez.
Főzess csak puliszkát, szárazon, tengeriből,
Vondd ki gyakran magad szokott környezetedből.
Környezetváltozás csillapítja dühöd,
A puliszka gyógyít, ha este-reggel gyűröd.
Sok az arzén benne, szaporítja véred,
Hízni fogsz hetenként, jó ha magad méred.

8. Életed ha megnyúlt tisztes öreg korban,
Bár fiatalon is bekerülsz a sorba.
Gyakran szédül fejed, bizonytalan lépted,
Panaszolja ajkad : "oly gyakran szédülök,
Ingadozó léptem, jó, ha székre ülök."
Sűrű lett a véred, gyönge a folyása,
Egyensúly idegnek nincsen locsolása.
Kenetlen szekérnek nyikorog kerekje,
Száraz az agyad is, így jutsz szédületre,
Öreg ereidben vérkavicsok lesznek,
Itt az orvossága, attól széjjel esnek.
Egyél körtét, aszaltat vagy nyerset,
Biztos egyensúlyod hamar visszanyerted,
Hegyek szelíd alján termett elég "dicske"
Aszalva megkapod, forrázd kicsi vízben.
Vagy vagdald apróra, ha nem lenne fogad,
Ne búsulj öregem, csak szómat megfogadd.
Nem számít, hogy ősz vagy, csak fekszel az ágyon
Vidám ifjon mégy még ezen a nyáron.
Szerencsés lennél ám, ha téli körtéd lenne,
Mert így betegséged a pokolba menne.
Bár mindent ő szedne nem néznek az égre,
Receptet ír a doktor, tégelyből vagy hármat,
Találgatva szépen, hátha ez használhat.
Ha ez nem használna, van még recept bőven,
Ha meghalt, van paraszt, szed az a jövőben.

9. Nincs szív a mellkasban, más van a böndőben,
Levél végeztével ötlött az eszembe,
Hány szegény embernek fájdalmas élete,
Sosem volt zarándok, nem vágyott Rómába,
Eltorzul a képe, szenved reumában.
Küldik az orvosok Pöstyén, Szoboszlóra,
Bár tarisznyájában nincsen aranyóra.
Aki okos fickó, agyalágya benő,
Tudja, hogy gyógyszer bármifajta fenyő...
Kínok ellen adok jó tanácsot,
Faragj a fenyőből sok apró forgácsot.
Most járt erre Jézus fenyőfa ünnepén,
Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.
Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,
Fürödj a levében, bajod le van verve.
Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,
Új főzetet bővítsd, eljárod a Dájcsot.
Ám tíz percen túl már vízzel mosd arcod,
Oly erős, e főzet szüli ájulásod.
Ha fán mankón jártál, eldobod azt tőle,
Ne félj, nincs reumád, szabadultál tőle,

10. Új szer jut eszembe, gyulladás a neve.
Nyelés kínos tőle, mandulád van tele,
Fulladás környékez, hangod csak suttogás,
Forró bugát forrázz, csitul a gyulladás.
Nyomd ki azt egy fedőn, szabj szennyes kendőre,
Forrón váltogatva torkodra jön tőle.
Ha kezdetén teszed, egy nap szabadultál,
Ha dagadtan teszed, ne félj, meg nem fojt ám.
Egy kettő kifakad, áldod istenedet,
Hogy hyperol helyett bugát juttat neked.
Kitűnő hatású idült állapotban,
Forró céklalével mint állód gurgulgatva.

11. Szörnyű betegség még s örök az Isiász.
Ellene, testvér, tudod mit csinálsz ?
Savanyú káposztát melegíts magadra,
Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.
Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,
Áldod Istent, s kapod ami éppen illik.

A HAGYMA GYÓGYMÓDJA1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt több millió embert (valószínű az USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott,hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében.
Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges.
A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust.Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen.

  A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától. Néhány éve az
  alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak. A következő
  évben több edényben hagymát helyezett el különböző helyre a fodrász
  helyiségben. Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai
  közül.

  Egy másik eset: Egy illetőnek tüdőgyulladása volt. A hagyma mindkét
  végét levágta, majd az egyik végét felszúrta egy villára majd a villa
  nyelét beleállította egy vázába és a beteg paciens mellé helyezte az
  éjszakára. Reggelre a hagyma fekete lett a mikrobáktól. A cikk írója
  is kipróbálta ilyen esetben a hagymát, és utána jobban érezte magát.

A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ!
  Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A szendvicsbe rakott hagyma is másnap veszélyes.

  A fenti cikk szerint a megmaradt hagyma bevonzza a mikrobákat még egy
  éjszaka is, és másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a mikrobák
  toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz
  (nem okozhat!)

  A romlott majonézes hagymás krumpli sem a majonéztől romlott!  A vöröshagyma áldásos hatásáról

  A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék családjába tartozik. Az étkezési
  vöröshagyma számos fajtája megtalálható a piacokon és üzletekben. A
  vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a
  kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett
  megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és
  biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték
  használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek
  számított.

  Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika".
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a
  gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers
  hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás
  gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal
  szemben is.

  Nyákoldó hagymaszirup

  Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel
  édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező szirupot
  leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk.

  Hagyma az ágy mellett

  Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk
  mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak
  egészségünkre.

  Megfázás esetén

  Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük,
  majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.

  Torokfájás esetén

  Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és egy
  tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt.
  Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.

  Izületi fájdalom és reuma gyógyítására

  A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A
  hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük
  egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett
  egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert
  borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi
  fájdalmakat és reumát.

  Álmatlanság ellen

  Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel
  felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.

  Hideg végtagok esetén

  Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt
  végtagot átmossuk.

  Migrén

  Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.

  Hajhullás

  Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos
  vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár
  percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.

  Szemölcs

  A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval . Hagyjuk így egy éjszakán át, míg
  levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.

  Hagymareceptek

  A friss hagyma kiváló és olcsó téli vitaminforrás, bár kevesen szeretik a
  nyers hagymát. A következő receptek segíthetnek abban, hogy "dugjuk el" ezt
  az egészséges zöldséget ételeinkben.

  Májkrémes hagymasaláta

  Két keménytojást apróra feldarabolunk, egy fej hagymát igen apróra
  felkockázunk. Egy doboz jó minőségű májkrémet elkeverünk diónyi vajjal, majd
  hozzá adjuk a hagymát és a kockára vágott keménytojást, majd ezt is
  elkeverjük. Amennyiben szükséges sózzuk, borsozzuk. Pirítóssal,
  uborkaszeletekkel kiváló vacsora, zsúrkenyérszeletekre helyezve vendégváró
  finomság, sörkorcsolya.

  Hagymás töltött tojás

  10 tojást keményre főzünk, kettévágunk, a sárgájukat óvatosan kiszedjük a
  fél tojásokból, a tojásfehérjéket félretesszük. A sárgáját villával
  összetörjük, majd hozzá adunk egy tejbe áztatott zsemlét, jól kinyomkodva,
  és villával összetörve, igen apróra vágott hagymát, diónyi vajat, kevés sót,
  borsot, pirospaprikát és annyi majonézt hogy jól kenhető sűrű masszát
  kapjunk, valamint egy fél evőkanál tejfölt. A keveréket simára keverjük majd
  a tojásfehérjékbe visszatöltjük. Egy tálon úgy helyezzük el a tojásokat,
  hogy a domború felük legyen felül. A maradék sárga tölteléket 1,5 dl
  tejföllel elkeverjük és díszítésképpen a töltött tojásokra öntjük. Hűtőben
  jól lehűtjük, hidegen tálaljuk.

  Kedvenc hússaláta

  Majonézt ízlés szerint tejföllel elkeverünk, sóval, borssal, kevés
  pirosarannyal ízesítünk. Ebbe belekeverünk apróra vágott sonka, sajt,
  paradicsom szeleteket és az igen apróra vágott hagymát. Lehűtve pirítóssal,
  vagy zsúrkenyérrel tálaljuk.

  Hagymás csirkesaláta

  Sült csirkecombot lehűtve apróra szeletelünk. Sóval, borssal ízesített
  majonézes tejfölös dresszinget készítünk, majd beletesszük az apróra vágott
  hagymát, a csirkehúst, és apróra felszeletelt, vagy felkarikázott savanyú
  uborkát. Lehűtve, pirítóssal tálaljuk.

  Rántott hagyma

  Egy nagy hagymát két-három karikára vágunk. Lényeges, hogy a szeletek
  vastagok legyenek. Ezt lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva
  bebundázzuk, majd forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
  Tejföllel, friss kenyérrel tálalva kiváló eledel.