2014. január 14., kedd

Aranylövés

Ez volt a negyedik elvonása. Amikor először elhatározta, hogy véget kell vetnie a rombolásnak, orvosi segítséget kért. Beutalták rehabra, végigcsinálta. Másfél hónapig sikerült visszanyernie a tisztaságot, aztán visszaesett. Másodszor a barátnője küszködte végig vele a két hetet. A harmadik alkalommal kényszerelvonóra küldték. És most itt a negyedik, amikor már nincs mellette senki sem, így egyedül kell végigküzdeni magát a stációkon. Végigszenvedte az ötödik és a hatodik napot is. Kezdtek enyhülni a fájdalmak, voltak már tiszta gondolatai is. Az ágy szélén ült összegörnyedve, maga elé dünnyögte: −Miért nem hittem azoknak a soroknak, amikor olvastam?
„Az emberek azt hiszik, hogy a heroin nagyszerű – csakhogy mindent elveszítesz: az állásod, a szüleid, a barátaid, az önbizalmad, az otthonod. Szokásoddá válik a hazudozás és a lopás. Többé nem tisztelsz senkit és semmit.”
Visszaemlékezett, hogyan is kezdődött húsz évvel ezelőtt. A barátok dumálták rá először egy Ecstasy tablettára. Az a sör, amivel megitta fokozta a hatást. Ismeretlen világba került. Egészen más érzés kerítette hatalmába, nem olyan, mint a bódult, alkoholos estéken. Észre sem vette és már ki is alakult függőség, mindig kellett a következő, hogy újra élje azt az első boldog pillanatot. De ez egy különös világ, mert a szervezet hozzászokik a napi betevőjéhez és követeli a nagyobb dózist. Ha itt nem sikerül kiszállni, már csak nagy áldozat árán lehet. Jönnek az erősebbek, a szintetikus drogok. Felszippantva az orrba, gyorsan hatnak. Majd következnek a kokain származékok, a gyilkos fehér por, vagy a Crack elfüstölése. Eljutsz a hallucinogénekig: az LSD-hez az angyalporhoz. Következhet a marihuána, a hasis. És az utolsó lépés a heroin, az ópium és annak is a leggyorsabban felszívódó változata, a vénába beadott adag. Így hat legjobban, mert azonnal felszívódik és megérkezik a „Rush” a semmihez nem hasonlítható érzés. Legfeljebb egy perc az egész, de utolérhetetlen pillanat. Utána következik az „On The Rush”, amely egy éber álomszerű állapot. A test ilyenkor kellemesen elnehezül, olyan mintha az embert puha pamuttakaróba csavarnák. Távoliak lesznek a környezet eseményei, a koordinációs és koncentrációs képesség eltompul. A beszéd lelassul, elmosódottá válik. A problémák és stresszhelyzetek távolinak tűnnek, erős, jó közérzet. extrém belső nyugalom, mély elégedettség lépnek a helyébe. De ennek a pillanatnyi örömnek nagy ára van.  A szervezet leépül, olyan függőség alakul ki, amelynek során állandóan emelni kell az adagot, hogy elérhető legyen a kívánt eufória. Ördögi kör, kiszállni, szinte lehetetlen.
A nyolcadik napon, amikor kinyitotta a szemét, úgy érezte, hogy az elméje teljesen tiszta. Döntött. Megmásíthatatlanul, visszafordíthatatlanul. Mozdulatai gépiesen, rutinszerűen következtek, egymás után. A fecskendőbe szívta a szokásosnál kétszer nagyobb adagot, semmit nem bízva a véletlenre. Ahogy a szer keveredett a vérével, az eddigiektől eltérően olyan érzése támadt, mintha egy magas ház tetejéről leugorva, zuhanna a mélybe, valami ismeretlen felé. Kavargott körülötte minden, mint egy tornádó belsejében. Képek villantak fel előtte:
Az utolsó barátnő, aki sokáig kitartott mellette, de érzékeny lelke nem tudta elviselni a felé áramló negatív energiát.
A rokonok közül az, aki mindent megtett érte, de ő mégis meglopta őt.
Az útkeresés, és a válaszutak kusza pillanatai.
Az első bódulat.
Azok a pillanatok, amikor kihasználták jóhiszeműségét, meleg szívét.
A szeretett apa arca, aki elhagyta őket egy ködös hajnalon.
A széthulló család utolsó közös vacsorája.
A boldognak hitt gyermekkor felvillanó képei.
Az első anyai mosoly.
A születés kínja.
Majd sötétség. 
Légzése sípolóvá vált, szívének egyre lassuló dobbanásai felerősödtek, mennydörgésszerű robajjá alakultak, majd hirtelen csend lett. Sötét, légüres térben lebegett. Egy hangot hallott:
−Nehéz utat választottál. Itt kell maradnod, amíg meg nem tisztulsz. Addig nem születhetsz újjá semmilyen formában!

Temetés helyett, hamvait az „anyja” szétszórta a szélben.

Albert Hoffman első LSD-s utazása
     

1 megjegyzés:

  1. Megdöbbentő írás. Nagyon a hatása alá kerül az olvasója. Kitűnően írtad le az utat a halálig. Sajnos két fiút is ismertem, az egyik régen meghalt már. A másik most hónapok óta tiszta.

    VálaszTörlés