2014. december 26., péntek

Blueskocsma - Various Artists: Chicago Blues


Bár karácsony másnapja van, azért a blueskocsma ma is kinyit. Grafikusunk tovább tevékenykedett, újabb művek kerültek fel a falakra.




Úgy, hogy szépülünk. Mivel hónap utolsó péntekje van, tovább barangolunk a blues-stílusok világában. Ma a chicago-blues világát ismerhetjük meg. A chicago-blues egyfajta városi blues, amelynek bölcsője Chicago, az iparváros. Itt vált divattá a részmunkaidős utcazenélés, amely egyre több létjogosultságot szerzett magának és lassan beszívárgott a klubokba, bárokba. A stílus kezdeti inkubátora a chicagói szabadtéri piac a Maxwell utcában. Ide járt a sötét bőrű közösség eladni, venni és itt kezdtek el gombaként szaporodni az utcazenészek. Majd a környéket ellepték a bárok, ahol már falak közt vonzották a nagyérdeműt. Megalakultak a lemeztársaságok, amelyek aztán egyre szélesebb körben ismertté tették a stílust. Az új zenei stílus végül elérte Európát és az Egyesült Királyságot és nagyon nagy hatással volt a hatvanas évek brit zenei életére.
A teljesség igénye nélkül a legismertebb chicago blues zenészek: Muddy Waters , Howlin 'Wolf , Willie Dixon , Earl Hooker , Slim Harpo, Koko TaylorFreddie KingOtis Rush , Luther Allison , Magic SlimSyl Johnson , Jimmy Rogers , Buddy Guy , Robert Lockwood Jr. , Bo Diddley , Mike Bloomfield , Homesick James , Johnny Shines , Johnny Young , Floyd Jones , Eddy Clearwater , Mighty Joe Young , Billy Boy Arnold , Phil Guy , Lil 'Ed Williams , JB Hutto , és Elmore James. Szájharmonika játékosok, mint például a Big Walter Horton , , Little Walter , Charlie Musselwhite ,Paul Butterfield , Junior Wells , Corky Siegel , Billy Branch , James Cotton és Jimmy Reedés a billentyűs, mint Otis Spann , Lafayette Leake , Blind John Davis , és Erwin Helfer.


A következő művészek és számaik hallhatók:

01 - Luther Allison-Low Down And Dirty
02 - Koko Taylor - Ernestine
03 - Junior Wells-Somebody Changed The Lock
04 - Hound Dog Taylor& The Houserockers-Take Five
05 - Son Seals-Cotton Picking Blues
06 - Carey Bell - Let Me Stir In Your Pot
07 - Magic Slim & The Teardrops-Mama Talk To Your Daughter
08 - Lonnie Brooks-Cold Lonely Nights
09 - Pinetop Perkins-Take It Easy Baby
10 - Lil' Ed & The Blues Imperials-My Mind Is Gone
11 - James Cotton-23 Hours Too Long
12 - Fenton Robinson-I Hear Some Blues Downstairs

Letölthető /download/:
http://data.hu/get/8333197/Crucial_Chicago_Blues.zip

Kedvcsinálók:


Hound Dog Taylor & The Houserockers: Take Five

Son Seals: Cotton Picking Blues

Lonnie Brooks: Cold Lonely Nights

Pinetop Perkins: Take It Easy baby

James Cotton: 23 Hours Too Long

Áradjon hát a hangszórókból a chicago-blues, kellemes zenehallgatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése