2015. február 25., szerda

Luc Besson: Atlantis


Luc Besson 1991-ben készített egy nonverbális, víz alatti filmet. Hetvennyolc perc csoda, néhányunknak elérhetetlen közegben. Ez a film nem egy hagyományosan vett dokumentumfilm, sokkal több annál. Izgalmas, lírai és rejtélyes is, amely Atlantisz elsüllyedt világát idézi. A moziban látható delfinek, bálnák és játszadozó cápák sokáig megmaradnak emlékeinkben. A film forgatása több mint két éven keresztül zajlott, különböző helyszíneken. Az alkotás két főrészre és alfejezetekre osztódik:

Premier jour (első nap):
La Lumiére (fény)
L'esprit (a szellem)
Le mouvement (a mozgás)
Le jeu (a játék)
La Gráce (a kegyelem)
La nuit (éjszaka)
La foi (hit)
La tendresse (az érzékenység)
L'amour (a szeretet)
La haine (a gyúlölet
Dernier jour (utolsó nap):
La naissance (születés)

A film részei színekre szerkesztettek, külön kiemelendő Eric Serra hipnotikus hatású filmzenéje, amely tökéletes összhangban van a magas szintű képi anyaggal.

A film rendezője, operatőre az 1959-ben született francia filmes, aki már az 1983-ben elsőként készült "Élethalálharc" című filmjével berobbant a filmes köztudatba. Innen már felfelé ívelt a pályája. Olyan filmek fémjelzik a nevét, mint az "Ötödik elem", a "Taxi 2.", vagy a Léon a profi". Szívesen kirándul a dokumentum filmek világába, ilyen jellegű filmje a "Nagy kékség", vagy a most műsoron lévő "Atlantisz".

A film letölthető /download/:
http://data.hu/get/8537353/Atlantis.zip

Kedvcsináló:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése