2019. augusztus 6., kedd

Mini mesék 2.0 X.




Kelep Elek, a gólya sajnos nagyon ügyetlen volt a fészeképítésben.
Tudta, hogy semmi esélye a gólyahölgyeknél, ha nem képes saját otthont teremteni a leendő családjának. Beiratkozott hát egy gyorstalpaló fészeképítő tanfolyamra. Gyorsan kiderült abszolút tehetségtelensége, a többiek és a tanár céltáblájává vált, ezért lemorzsolódott. Elkönyvelte magában, hogy magányosan fogja leélni az életét. Búskomorságba esett, törzsvendége lett a „Lápi Hörpintő” nevű becsületsüllyesztőnek. Egyik reggel kótyagos fejjel ébredt, kinézett a hevenyészett fészek ablakán. Azonnal kijózanodott, mert odakinn egy formás hölgyemény az ő házát mustrálgatta. Gyorsan rendbe szedte magát, és kirohant.
- Az Ön tulajdona ez az ingatlan? – kérdezte a gólyaszépség.
- Igen…- válaszolta csendben, szemlesütve Elek.
- Nem győzők betelni a látvánnyal, ezek a merész építészeti        
megoldások, ez a vagány stílus, újszerűség. Egyszerűen zseniális!
Megengedi, hogy körbe fényképezzem? Én ugyanis a Fészekrakó Lakáskultúra Magazin fotósa vagyok és pont ilyen korszerű otthonokat keresünk. – mondta és választ meg sem várva fényképezni kezdett.
A következő számban főoldalra került Elek otthona. Megindult az érdeklődők tömege, neves építészektől kezdve, a sznob gólyákig mindenki. Elek népszerű lett, még az Építészeti Kamara tiszteletbeli tagjának is beválasztották.
Egy valami nem jött össze neki, különcnek tartották és emiatt élete végéig magányos maradt.

A színház ülései közül az első sor középső széke nagy tiszteletnek örvendett. Ő volt az, aki mindenhová belátott. Látta a zenekari árokban a cselló és a másodhegedű románcát. Látta a jelenésre váró színészek ideges toporgását az oldalfüggöny mögött. Látta a zsinórpadláson a háttérképek hatalmi harcát. Mind azt, amit látott szívesen megosztotta a rosszabb helyen ücsörgő társaival. Ha a színházba díszvendég érkezett, természetesen ő volt a kiválasztott. A régi szép időkben, amikor még becsülete volt a színháznak, koronás fők tisztelték meg, hogy róla nézték az előadást. A kor előre haladtával következtek az elnökök, polgármesterek, államtitkárok.
A színházi élet egyre laposabbá vált, ma már nem volt sikk színházba járni. Foghíjas széksorok, kongó üres nézőtér lett az osztályrészük. Néha egy-egy napon virgonc gyermekcsapat vette birtokába a színházat, ahol valami felszínes mesejátékra váltottak jegyet az unatkozó szülők. A neveletlenek állandóan felugráltak, csapkodták az ülőkéiket, együtt éltek a meseszereplőkkel, némelyikük még fel is állt oda ahol mások ülni szoktak, hogy jobban lásson.
Egy díszelőadás alkalmával, a középső széket külön ünnepelték, sőt egy emléktáblát is kapott, rajta azon neves személyiségek nevével, akik helyet foglaltak ölelésében.
Néhány nap múlva kora reggel munkások szállták meg a színházat, és bontani kezdték a padsorokat.
- Főnök, melyik szék marad meg? –kiabált oda egyikük.
- Az első sor közepén, valami tábla is van rajta. – jött a válasz.
- Oké, megvan…
A középső szék ijedten nézte a felfordulást, körülötte kitépett, helyüktől megfosztott áldozatok hevertek egymás hegyén-hátán.
A gyakorlott melósok kihordták a társait, és egymásra zsúfolva egy távoli színházi raktár mélyére süllyesztették.
A színházban becsukódott az ajtó, középső magára maradt a kongó, üres teremben. Nem jött álom a szemére, nem tudta feldolgozni az eseményeket. Éppen elbóbiskolt volna, amikor újra felpattant az ajtó megérkezett a brigád, és velük az új székek. Puccos, vörös bársony borítású népség volt, tele önbizalommal, nagyképűséggel, pökhendiséggel.
A középső, még mindig látott mindent, de megtartotta magának…

Gödény Gedeon már elég jól el volt ázva, de úgy határozott, hogy még betér valami ívóba egy búcsúpohárra. Ismeretlen vidékre tévedt, örömmel fedezett fel egy általa még nem látott éjszakai bárt. A lágy zene hívogatta, nem tudott és nem is akart ellenállni. Benyitott, odabent villódzó fények kísérték a zene ritmusát. Körülnézett, szeme megakadt a bárpulton, azonnal arra vette az irányt, és mindjárt rendelt is egy Caribica Mojito-t. Azonnal szürcsölgetni kezdte, aztán egy kicsit jobban körülnézett. Levette a szemüvegét, megtörölgette majd visszatette. „Talán ezt az utolsó pohárral már nem kellett volna meginnom”- dünnyögte félhangosan. A mellette lévő bárszéken ülő meghallotta és felé fordult:
- Mi a gond barátom?
- Azt hiszem sokat ittam, mert mindenkit fehér szőrűnek, rózsaszín bőrűnek és piros szeműnek látok.
- Semmi baja a szemének, ez egy Albínó Állatok bárja.
- Édes istenem, nekem mindig azt mondta az anyukám, hogy kerüljem az albínókat, mert rám ugranak és kiszívják a vérem.
- Látja, hogy semmi ilyen nem történt. Pont olyan állatok vagyunk, mint a normálisak, csak hiányzik a festékanyagunk, ezért vagyunk ilyenek. Egyébként, nálunk barátságosabb, szelídebb lény nem létezik.
Időközben a többi vendég érdeklődését is felkeltette a betévedt, köré gyűltek. Gedeon félelmetesnek érezte ezt a menekülést elzáró
gyűrűt, de gyorsan feloldódott. Valóban még soha nem érezte ilyen jól magát egyetlen társaságban sem.
Másnap megalapította a tudatlanok és az albínók baráti társaságát.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése