2019. március 19., kedd

Mini mesék 2.0 II.



Véget értek a fullasztó nyári napok, közeledett az ősz. A gólyacsalád már felkészült a hosszú útra. Gólyamama mindent becsomagolt, még gólyapapa kedvenc békafogó hálóját is. Éppen csatlakoztak volna a gyülekezőhelyen a többi vándorhoz, amikor észrevették, hogy a legkisebb gólyafi, a Kevin nincs sehol. Gyorsan ugrasztották a testvéreit,, akik a keresésére indultak. Nagy nehezen előkerült ifjonc a következővel állt az apja elé:
- Menjetek csak nyugodtan, én a haverokkal más útvonalat választunk, mert tömegiszonyunk van.
- De még életedben nem jártál Afrikában, hogy fogtok odatalálni? – kérdezte az apja.
- Hol élsz Te, a Lajoskának van GPS-e mi azzal tájékozódunk.
Az apa nem akarta ezt engedni, de végül a mama unszolására csak belement.
A hosszú út után fáradtan hajtották le fejüket a nyári rezidencián. Teltek-múltak a napok, de a büdös kölök csak nem érkezett meg. Így ért véget a nyaralás és újra szedelődzködtek, hogy visszatérjenek. Ekkor egy alakot láttak közelíteni. Alig ismerték fel, de Kevin volt az, szakadtan, piszkosan, fáradtan. Az anya ijedten csapta össze a szárnyait:
- Te jó gólyaatyám, veled meg mi történt?
Kevin elmesélte viszontagságait, veszélyesebbnél veszélyesebb kalandjait. Az apa csendben végighallgatta, majd megszólalt:
- Mi a történt a csodanavigációtokkal, tudtam én, hogy nincs jobb, mint a gyárilag belénk épített tájékozódási képesség…

Kelemen a 217 éves törpe mogorván ücsörgött a lakásául szolgáló öreg tölgy odújának legsötétebb sarkában. Ma sem tudott mit kezdeni magával. Már jó ideje annak, hogy át sem lépte a házának küszöbét. Utoljára focimeccsre ballagott el, mint törzsszurkoló, de akkor is olyan mérgesen jött haza, hogy majd megpukkadt mérgében. A társaság, akiknek szurkolt, a Botlábú FC az idén bűn rosszul játszott, 0 ponttal álltak a tabella végén 2 rúgott és 43 kapott góllal. Úgy döntött, nem idegesíti magát tovább a csapattal.
Vásárolni sem járt el, mindent házhoz rendelt Medve Melinda vegyes boltjából. Igazából nem akart senkivel sem találkozni, de az állandó otthonlét unalmassá vált, nem érdekelte már semmi.
Ebbe az ürességbe belehasított a telefon csörgése.
- Ki a motosz lehet az? – dohogott magában, amíg a telefonhoz csoszogott és felvette.
- Szia, Kelemen! Itt a rég nem látott barátod, Lajcsi főtündér. Csupa rosszat hallottam rólad, azt is csiripelték a verebek, hogy mostanság búskomorságba estél. Ha nem veszed zokon, holnap 10 körül meglátogatnálak. Aztán beengedj ám, mert ajándékot is viszek. -ezzel letette.
Kelemen egész éjjel forgolódott, hogy vajon milyen ajándékkal lepi meg furfangos barátja.
A jelzett időben megszólalt a bim-bam csengő. Kelemen kinyitotta az ajtót, ott állt Lajcsi, kezében a csodahárfával. Erröl a hangszerről tudni kell, hogy Lajcsi nagy kedvence volt.
- Na, gyere bújj beljebb. – invitálta be barátját Kelemen. Már tudom mi az ajándék, eljátszod a kedvenc dalomat, hogy felvidíts.
- Nem egészen. – jött a válasz. Tudod én már mindent eljátszottam ezen a hangszeren, amit akartam, úgy gondoltam neked ajándékozom, hátha téged is felráz majd a letargiádból.
Kelemen ámulattal nézett az arany hangszerre.
- Ez gyönyörű, de nem fogadhatom el, különben sem tudok rajta játszani. – mondta bátortalanul.
- Erre találták ki az internetet, letölthetsz mindent, amire csak szükséged van, egyébként is mi az, hogy nem fogadhatod el, majd mindjárt jól hátsón billentelek! – azzal kiviharzott az ajtón és már ott sem volt.
Kelemen kettesben maradt az ajándékkal. Először hozzá sem mert érni, de aztán szép lassan összebarátkoztak. Minden nap felvillanyozódva ébredt, egyre csodálatosabb hangokat varázsolt elő a hangszerből…

A szamáriskola 2/b osztálya tanulmányi kirándulásra indult Samu kecsketanárűr vezetésével. A cél az Okoshegy csúcsa volt, ahol egyedül a világon különleges szamárkórót lehetett tanulmányozni.
A csoport tagjai viháncoltak az úton, csak Ábel az öszvér ballagott egykedvűen, egyedül a többiek után. Azon gondolkodott, hogy itt sem fogadták be, ugyan úgy, mint mikor a lósuliba járt. Hiába a vegyes házasságból születettek mindig a gúnyolódás célpontjává válnak.
Az út felénél járhattak, amikor megnyíltak az ég csatornái. A riadt társaság egy barlangba menekült. Össze bújva reszkettek a sötétben. Az égi háború borzalmas erővel tombolt odakint, pillanatok alatt felduzzasztva a barlang előtti patakot. A vízszint egyre emelkedett, már a rejtekük bejáratát nyaldosta és egyre nagyobb területet követelt magának. Láthatóan csapdába kerültek, elveszítve a túlélés lehetőségét. Ábel, aki az anyai szamárvér következtében a csoport szélén szorongott, hirtelen felszegte a fejét és nagyot nyerített. Feltőrt belőle, ló apjának szilaj vadló vére és kivágtatott a villámló, dörgő, esőcseppekkel csapkodó fergetegbe. Egy pillanatra sem állt meg a Hegyikecske Mentőcsapatig. A képzett hegyimentők szinte az utolsó percekben mentették ki a riadt társaságot.
Ábel azóta a 2/b nagytiszteletű tagja lett, még Sunyi Sutyi is megosztja vele az uzsonnáját, pedig igencsak pákosztos és zsugori hírében áll…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése