2019. március 26., kedd

Mini mesék 2.0 III.




Az erdei mozit Lipót bátyó a borzok legidőssebbike üzemeltette. Ismeretsége révén mindig megszerezte a legújabb filmeket, így nagy volt a mozi látogatottsága. Lipót bátyó egyébként is odafigyelt a részletekre: Vizíló Benőnek szélessége és súlya miatt két széket biztosított. Zsiráf Sanyát mindig az utolsó sorba ültette, mert ha előbb ült volna, nem láttak volna tőle a többiek. Az egér családnak csak egy jegyet kellett vennie, mert elfértek egy széken. Az első sor egyes szék Teknős Benő nevére szólt, mert bármikor indult, mindig késve érkezett, és ha a sor közepére szólt volna a jegye felállította volna a már helyet foglalókat. Idővel a mozit is korszerűsítenie kellet, mert bejött a széles vászon, majd a Dolby Surround. Lipot bátyó nehezen szerezte meg a pénzt a korszerűsítésre, de lépést kellett tartania a konkurenciával. Egy idő után kezdett fogyatkozni a mozinéző. A végén már csak a Pockos Pocok járt moziba, mint később kiderült csak azért, mert itt tudott nyugodtan aludni a zajos fúrótornyi munkája után. Lipót bátyó el kezdett nyomozni, hogy mi lehet az alul látogatottság valódi oka. Mint kiderült már mindenki az interneten mozizik, ráadásul ingyen, az otthon melegének biztonságában. Azóta Viziló Benő a háronszorosára hízott a mozgásszegény otthoni filmnézés következtében. Zsiráf Sanya fekve heverészve élvezi a legújabb mozitermést. Teknős Benő végre nem késik el, mert ki sem kell mozdulnia otthonról. Az egércsalád közben akkorára szaporodott, hogy projektoron nézik az újdonságokat, egyébként sorozatfüggők lettek. Eljött a nap, amikor bezárt a mozi.
Ma már egy masszásszalon működik a helyén, mert van ami nem helyettesíthető semmivel…

Két hóember hógolyózik a havas utcán. A kisebbik répaorron találja a másikat, amitől az bepipul, és emiatt a csata egyre durvábbá válik. Véderődöket építenek, betáraznak egy csomó golyóbist. Az egyiknek eszébe jut, hogy segítséget hív, beszalad a házba és a kutyával tér vissza. A másik sem lesz rest, ő is megerősíti a hadseregét. Egyre bővülnek a haderők, együtt harcol már velük, a Kóbor Macskák Szövetsége, az egérhadtest, Füles a szamár, a rakoncátlan kiscsikók csapata, a sarki újságos és a postás is. A küzdelem már-már vérre menő, amikor a kutyát elszólítja a kötelesség, járőröznie kell. A kóbor macskákat meghívja a Házi Cicák elnöke egy közös vacsorára, így hát ők is elszelelnek. Az egérbandát beparancsolja az anyjuk, mert már késő van és le kell fürdetni az egész bandát, és még akkor ott van a fogmosás. Füles egyszerűen megunta ezt a hülyeséget, és visszavonult az istálló melegébe. A kiscsikók hamar elfáradnak a nagy harcban, mert még csak az idén látták meg a napvilágot. Az újságosnak, ki kell nyitnia a pavilonját, a postásnak meg még akadt egy csomó kézbesítetlen küldeménye. Így hát maradt a két hóember, de ők kitartottak. Már órák óta folyt a csata és egyik oldalra sem látszott, hogy elbillenne a mérleg nyelve. Úgy határoznak, hogy közelharcban döntik el a győztes személyét. Ott hagyták hát állásaikat, kirohantak az úttestre és elkezdődött a végső összecsapás. Repültek a fazékkalapok és a söprűk.
A harc hevében nem vették észre, hogy egy hókotró közeleg…

Bozsóka, a boszorkánylepke, Szintia, a szitakötő és Kolária, a kolibri nagyon jó barátnők voltak. Sülve-főve együtt ütötték el a szabad idejüket. Legjobban kirándulni szerettek a virágos réten, de mindhároman szívelték az extrém sportokat és együtt jártak zenei koncertekre is. Egyik este heavy metál zenéhez szottyant kedvük. A híres Zúzósok koncerteztek épp a városban, ott volt a helyük. Mint mindig most is jegy nélkül belógtak, nemes egyszerűséggel, ügyesen beröppentek. A baj csak abból eredt, hogy kiszúrta őket egy rendező és követte őket a tömegben. Szintia imádott a hangfalakon megpihenni, mert a basszus kellemesen rebegtette a szárnyait. Így hát letelepedtek a jobboldali nagy hangfalra és várták a kezdést. Itt csípte el őket a túlbuzgó rendező és egy nagyméretű gyufásdobozba tuszkolta őket. Így összezsúfolódva hallgatták végig az egész előadást. Amikor véget ért kinyílt börtönük kapuja, azt hitték újra szabadok lettek, de tévedtek. Egy vigyorgó pofa meredt be a nyíláson, majd ezt motyogta:
- A lepke, meg a szitakötő, megy a lányom gyűjteményébe, de mit kezdjek a kolibrivel? Kolária nem várta meg, amíg kitalálja, tolatva kirepült a dobozból, gyorsan megpördült és jól orron csípte a fogva tartót. Amíg az áldozat üvöltve a szaglószervét ápolgatta, addig Kolária kimentette barátait és a társaság elszelelt.
Biztos távolságba érve leszálltak egy éjjel nyíló liliomra és kifújták magukat. Kolária szólalt meg először:
- Milyen jó, hogy annak idején nagybátyám megtanított a hátrafelé repülés trükkjére, most igen nagy bajban lennénk.
A másik kettő, még mindig reszketve a félelemtől, csak helyeslően bólogatni tudtak…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése