2019. május 7., kedd

Mini mesék 2.0 VIII.




Fortyogó Samu a vízforraló lefekvéshez készülődött. Minden nap este kilenckor hajtotta álomra fedelét, mert tudta, hogy reggel korán kell ébrednie, mert a gazda elsőként őt fogja használni. Szokásos időre beállította vekkerét és álomba szenderült. Reggel vidáman ébredt, már hallotta is a gazda mocorgását, majd érezte tétova kézmozdulatait. Felpattant a fedele és friss víz ömlött termetes pocakjába. Lecsapódott a bejárat és kezdetét vette a főtevékenység a víz felforrósítása. A megfelelő pillanatban kikapcsolt a melegítést szolgáló és már kész is volt a forró víz. A főnök megemelte és a kiöntőjén keresztül kiáramlott a fortyogó nedű. Kellemes kávéillat terjedt szét a levegőben. Tudta, hogy legközelebb estefelé lesz újra szükség rá, így hát a stressz levezetésére bekapcsolta a tv-t és receptműsorokat nézegetett. Az esti szolgálat után egy olyan karbantartás következett, amit nagyon nem szeretett. Tény, hogy egy idő után fehér vízkő rakodik le hordónyi hasa belsőjére, és ez egyre jobban zavarta a munkájában. Gazdi ezt úgy orvosolta, hogy egy éjszakára valamilyen folyékony anyagot öntött bele. Nagyon utálta a tisztítót, mert savanyú szaga volt, de annyira, hogy könnybe lábadt tőle a szeme. Ráadásul annyira csípett, hogy egész éjjel vakaróznia kellett tőle. De minden szenvedés véget ér egyszer. Megszabadult bűzlőfenségétől és alapos öblítést kapott. Megérte a tortúra, mert újra tiszta volt, mint a régi szép időkben. Feltöltődött friss vízzel és várta, hogy elkezdődjön a megszokott folyamat, de nem történt semmi. Hallotta a gazda cifra káromkodását, kapcsolgatását, a végén még meg is rázta, mint Krisztus a vargát. Semmi nem hatott. Reményvesztetten telt el a nap. Estefelé megérkezett a gazda, hóna alatt egy dobozzal. Samu rosszat sejtett. A kicsomagolás után egy csili-vili vadonás új fortyogó bukkant elő. Samut kipenderítették megszokott törzshelyéről és az újonc telepedett le helyette. Gazdi meg sem állt vele a kukáig, ahol alantas rangú háztartási szemét közé került. A hajsütő vastól már hallott erről a helyről, tudta mire számíthat…

Az időgép csattogva becsapódott a talajba, még párat villogott majd csend lett.
- Mi történt Wanda?
- Parancsnok, időviharba keveredtünk és becsapódtunk. Nincs nagy baj, a hibák egy nap alatt kijavíthatók általam. Javasolnám, hogy addig nézzen körül.
- Hol vagyunk?
- A jura korszakban. – válaszolt a computer.
- A Dinoszauruszok korában? Bárhová szerettem volna eljutni, de ide nem. Azoktól a böhöm nagy állatoktól már akkor is féltem, amikor csak könyvekben láttam őket, hát még élőben. Legjobb lesz, ha ki sem mozdulok innen.
- Sajnálom parancsnok, de a javítást akadályozná a jelenléte.
A parancsnok dohogva kinyitotta az ajtót. Kellemes szellő érintette az arcát. A hatalmas fák hívogatóan hajladoztak feléje. Nem is tűnik olyan barátságtalannak. – gondolta magában, és kilépett az ajtón. Körülnézett. Békés csend honolt, távoli madárhanggal fűszerezve. Tétován elindult az egyik irányba. Váratlanul motoszkálást hallott a sűrű erdő felöl, majd hirtelen előlépett egy több emeletes szörnyeteg. A parancsnoknak földbe gyökerezett a lába, de aztán előtérbe került az életösztön és futásnak eredt. Az ellenség gyorsan utolérte és elállta a menekülés útját. Lehajolt hozzá, az áldozat becsukta a szemét és várta az elkerülhetetlent. De a félelmetes állkapcsok szorítása helyett a dínó megszólalt:
- Hellóka! Engedd meg hogy üdvözöljelek országunkban.
A parancsnok elképedve pislogott.
- Nem fogsz megenni?
- Miért ennélek meg? Vega vagyok, és egyébként sem vagyunk olyan vérszomjasak, mint ahogy a könyveitekben leírják. Igen tudunk olvasni és mi is ismerjük az időutazást. Én lennék a fogadóbizottság, hogy igazán megismerj minket. Gyere, körbe vezetlek.
 Azzal elindultak, miközben a dínónak be nem állt a szája. Odaértek egy különös formájú fához. A hústorony odalépett hozzá és orrával megnyomta. A föld megmozdult a lábuk alatt és iszonyú sebességgel zuhanni kezdett.
- Ez a liftünk, először kicsit szokatlan lehet.
Jó ideig zuhantak, amíg végre megállt. A parancsnok összeszedte magát és körülnézett. Hatalmas mesterséges fényű metropoliszt látott tele nyüzsgő élettel. Barátságosan köszöntötték az arra elhaladók.
- Itt élünk valójában. Amikor hírét vettük, hogy ki fogunk pusztulni egy meteor által, megépítettük ezeket a Föld alatti városokat és a megfelelő időben leköltöztünk.
- De hát akkor ki sem pusztultatok!?
- Így igaz a ti korotokban is ott élünk, csak ritkán jövünk a felszínre, mert látjuk, hogyan pusztítjátok el önmagatokat és mi akkor, újra birtokba vehetjük a felszíni világot…

Kukucs Bagamér, a nagyító éppen magát tisztogatta egy puha ronggyal, amikor berongyolt az örökké álmos Macsek Álmos és a segítségét kérte:
- Légy oly jó segíts, mert úgy látszik, hogy romlott a szemem és nem tudom elolvasni az újságban az apróhirdetéseket.
- Állok rendelkezésedre. Akár fel is olvashatom neked, tudod úgy mint Nyilas Misi a Pósalaki úrnak.
- Köszi, még nem vagyok teljesen vak.
El is kezdték böngészni a hirdetéseket, közben kedélyesen eltársalogtak hétköznapi dolgokról. Időközönként Álmos bekarikázott egy-egy hirdetést. Bagamér oldalát furdalta a kíváncsiság, ezért megkérdezte:
- Mit is keresünk tulajdonképpen?
- Neked elmondom, mert tudom, hogy nem vagy pletykás.
Tegnap elköltözött az egércsalád vidéki rokonokhoz, mert e-mailt kaptak, hogy olyan bőséges volt a termés, hogy jut belőle az egész rokonságnak.  Így hát keresek egy rendes egércsaládot a helyükre. A bérleti díj mindössze annyi, hogy néha látványosan, alibiből megkergethetem őket. Tudod, ha a háziak megneszelik, hogy nincs egér a háznál a macska is hamar hajléktalanná válhat. Ezért kell gyorsan lépnem, még mielőtt az utálatos Bundás kutya meghallaná a pletykát. Ő ugyanis, ha eddig nem tudtad volna, nagy beáruló, spicli és vamzer egy személyben…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése