2019. október 15., kedd

Mini mesék 2.0 XI.





A ház kívülről olyan volt, mint a többi: vidám színek, rendezett kert, vendégváró kapu. Benne, szerencsére a szeretet és a tisztelet lakott, igazi otthonná téve azt. Az együtt lakó több generáció minden tagjának jutott egy meghitt kis zug, ahová félre vonulhatott, ha éppen arra volt szüksége. Egy valamiben mégis különlegesnek számított. A tetőtérben volt egy kicsiny szobája. Ha belépett az oda tévedő és kinyitotta az ajtót, egy fülkényi helységbe léphetett. Mindössze egy hintaszék, egy könyvespolc néhány könyvvel és egy állólámpa ácsorgott álmosan. A különlegesség a bejárati ajtóval szembeni másik ajtó mögött rejtőzött. A nap folyamán a ház minden lakója meglátogatta ezt a rejtekhelyet.
Miután a ház asszonya útjára bocsájtotta a családot, elsőként nyomta le az ajtó kilincsét. Virágos rét tárult a szeme elé. Felpezsdült a vére, önfeledten gyűjtötte csokorba a virágokat. Újra az a boldog kislány lehetett, akit még nem zaklatnak a hétköznapok. Amikor feltöltődött visszatért a napi rutinhoz.
Az iskolából a kislány ért haza először. Első útja a tetőtérbe vezetett. Kinyitva az ajtót, egy hatalmas fa ágáról lelógó hinta várta. Beleült és hajtani kezdte. Egyre magasabbra és magasabbra jutott. Súlytalannak érezte a testét, lehunyta a szemét és mosolygott.
A padlásszoba következő látogatója a nagyfiú határozottan lépett be és nyitotta ki az ajtót. Odabenn sötét félhomály fogadta. Másnak talán nyomasztó lehetne ez a világ, de ő biztos léptekkel haladt benne, mint aki ismeri a hely minden porcikáját és tudja, hogy mi vár rá.
Estefelé apa osont fel a lépcsőn. Neki egy hangulatos, szűk utcácskára nyílt az ajtó. Ahogy léptei koppantak a macskaköveken, a szemerkélő esőben szembe egy alak közeledett. Amikor elment mellette, az utcai lámpa fényében meglátta az arcát. Az első szerelme volt ő.
Már késő este lett, amikor lassú léptek közeledtek. Remegő kéz nyitott ajtót. Feltárult egy kis tanya. Az öregember odacsoszogott az udvar közepén álló öreg diófához és leült a farönkből készült göcsörtös padra. Lehunyta szemét és magába szívta a diófalevelek kesernyés illatát…

A gyertya sok-sok társával együtt a templomban teljesített szolgálatot. Igaz, hogy hosszú életűnek számták, mert vaskos volt és magas, de szinte örökké éget, hogy vezesse a sötétségben a hívőket a tisztánlátáshoz vagy a betévedt turistákat, hogy végre kitaláljanak, és ne zavarják tovább a templom meghitt áhitatát. Rövid élete alatt sok mindent megtapasztalt. Látott szomorú szemeket az imbolygó fényben, égetett meg óvatlan gyermektenyeret, simogatott öreg, ráncos arcokat. Szerette a templom kongó csendjét, a mindig friss virágot hozó arctalan fejkendősöket, és ha nagyritkán megszólaltatták, az orgona mély regisztereit. Figyelte, ahogy társai sorban örökre kihunynak. Önmagát is szemmel tartotta, egyre aggodalmaskodóbb lett, amint fogyatkozott. Egy nap már csak egy kis csonk volt az olvadt viasz közepén. Tudta, hogy eljött a búcsú pillanata, ma végleg sötétség borul rá. Pislákolni kezdett, gyorsan még egyszer körülnézett, majd minden elsötétült.
Hirtelen egy szál gyufa fénye villant fel előtte, majd egy reszkető kéz meggyújtotta a kanócát. Végignézett magén, újra egész szál gyertya volt. Ahogy körbetekintett, látta, hogy egy szegényes otthon egyetlen fényhozója lett…

Óvatosan kinyílt a fürdőszoba ajtaja. Egy felmosófej jelent meg a résnyire nyitott ajtóban. Körülnézett, majd gyorsan becsukta maga mögött az ajtót. Felkapcsolta a villyanyt, majd boldog vigyorral az arcán elkiáltotta magát:
- Tiszta a terep, lefeküdtek!
A fürdőszobában megelevenedett az élet. A polcon mozdulatlanságra ítélt tárgyak kinyújtóztatták tagjaikat, és azonnal elkezdődött a traccsparti. Mint mindig, most is a hajlakk volt a szóvivő. A mai témája a sorsának alakulása volt:
- Nem hiszem, hogy közületeknek olyan szomorú lenne a végzete, mint nekem. Kifújkálnak, és ha már kifogytam, egyszerűen kidobnak a szemétre. A szappan közbeszólt:
- Na és velem mi a helyzet? Addig használnak, amíg egy napon végleg el nem fogyok…
Sorba egymásután mindenki beleszólt a témába, mert mindenki a saját végzetét érezte a legkegyetlenebbnek. Egy idő után csend lett. Ekkor a sarokban megszólalt valaki. Mindenki odafordult, mert az illető soha nem szokott belefolyni a vitákba.
- Ti panaszkodtok? Képzeljétek bele magatokat az én helyzetembe…
A tárgyak csendben magukba fordultak, a rózsaszín szappan még bele is vörösödött. Az utolsó hozzászóló nem volt más, mint a WC papír…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése