2022. március 19., szombat

Zenei műfajok lexikona - D

 


Folytatjuk a zenei műfajokkal való barátkozásunkat. A csoport, továbbra is a Dance (EDM – Electronic Dance Music).

D mint Dance (EDM – Electronic Dance Music)

 Dance (EDM – Electronic Dance Music) következő alműfaja az Electro:

Az Electro (vagy elektro-funk) az elektronikus zene és a korai hip-hop műfaja, amelyet közvetlenül a Roland TR-808 dobgépek és a funk hatása befolyásolt. A műfajba tartozó lemezek jellemzően dobgépeket és nehéz elektronikus hangokat tartalmaznak, általában ének nélkül, bár ha ének van jelen, akkor ezeket a hangokat halványan adják át, gyakran elektronikus torzítással, például vokódolás és talkbox segítségével. Ez a fő különbség az elektro és a korábban kiemelkedő műfajok, mint például a disco között, ahol az elektronikus hangzás csak a hangszerelés része volt. Szintén érezhetően eltér elődjétől, mivel kevésbé énekorientált, és jobban összpontosít a dobgépek által előállított elektronikus ütemekre. 
A disco zene hanyatlása után az Egyesült Államokban az electro a funk és a korai hip-hop fúziójaként jelent meg, a New York-i boogie, a német és a japán elektronikus popzene főbb hatásaival. A műfaj Arthur Baker , Afrika Bambaataa , Warp 9 és Hashim zenészekkel jött létre . A kezdeti elektro számok közé tartozott a " Planet Rock " (1982) és a " Nunk " (1982), mindkettő jellegzetes TR-808 dobütésével.
Az 1980-as évek eleje volt az electro mainstream csúcsa. Az 1980-as évek közepére a műfaj eltávolodott elektronikus és funk hatásaitól, keményebb beateket és rockmintákat használt, mint például a Run DMC. Az Electro az 1990-es évek végén ismét népszerűvé vált olyan művészek körében, mint Anthony Rother és DJ-k, például Dave Clarke. A népszerűség harmadik hulláma 2007-ben következett be. Az Electro alműfajokra ágazott fel, beleértve az elektrocore -t és a skweee-t.
A kezdetektől fogva az elektro hangzás egyik meghatározó jellemzője a dobgépek, különösen a Roland TR-808 használata volt a szám ritmikai alapjaként. Ahogy a műfaj fejlődött, a számítógépek és a mintavételezés váltotta fel a dobgépeket az elektronikus zenében, és mára az elektroproducerek többsége használja. Fontos megjegyezni, hogy bár az 1980-as évek elektroja és a kortárs elektro ( elektronikus tánczene ) egyaránt a disco feloldódásából nőtt ki, ma már más műfajok.
A klasszikus (1980-as évek) elektrodob mintái általában a breakbeat -ek elektronikus emulációi (alkalmanként négyes mintát is használnak), szinkronizált rúgódobbal, és általában pergővel vagy tapssal, amely a visszaütést hangsúlyozza. Az elektro dobbeat és a breakbeat (vagy break) között az a különbség, hogy az elektro inkább mechanikus, míg a breakbeat inkább emberszerű érzést kelt, mint egy élő doboké. A definíció azonban némileg kétértelmű a fogalom különféle felhasználásai miatt. 
1980-ban jelent meg a Roland TR-808 dobgép, amely azonnal felismerhető hangzásával meghatározta a korai elektrot. A Staccato, ütős dobpergés általában uralta az elektrot, szinte kizárólag a TR-808-ból. A dobhang előállításának olcsó módjaként a TR-808 gyorsan felkapott a korai elektro producerei körében, mivel basszusdobja extrém alacsony frekvenciákat képes generálni. A Roland TR-808 ezen aspektusa különösen vonzó volt azoknak a producereknek, akik éjszakai klubokban (például a NYC-i Funhouse-ban) tesztelték a számokat, ahol a basszusdob hangzása elengedhetetlen volt egy lemez sikeréhez. Egyedülálló ütőhangjai, mint a taps, a nyitott és zárt magaskalap, a clave és a tehéncsengő az elektro hangzás szerves részévé vált. Az 1980-as évek elején számos népszerű dal a TR-808-at használta, köztük Marvin Gaye „Sexual Healing”, Cybotron „Clear” és Afrika Bambaataa „Planet Rock” című számát. A Roland TR-808 ikonikus státuszt kapott, és végül több slágerre használták, mint bármely más dobgépet. A minták használatával a Roland TR-808 a mai napig népszerű az elektro és más műfajokban.
A többi elektro-hangszerelés általában elektronikus volt, előnyben részesítve az analóg szintézist , a programozott basszusvonalakat, a szekvenciális vagy arpeggiált szintetikus riffeket és a szintetizátorokkal létrehozott atonális hangeffektusokat. Az effektusok, például zengető, késleltetés, kórus vagy fázisok, valamint kísérteties szintetikus együttes húrok vagy pad hangzások erőteljes használata hangsúlyozta a klasszikus (80-as évek) elektro tudományos-fantasztikus vagy futurisztikus témáit, amelyek a dalszövegekben és/vagy zenében jelennek meg. Az Electro hip hop csapat Warp 9 1983-as kislemeze, Light Years Away , producere és írója Lotti Golden és Richard Scher, az elektro Sci-Fi, afrofuturista aspektusát példázza, amely mind a szövegben, mind a hangszerelésben tükröződik. Lírai refrénterének képanyaga az a hely, ahol az emberi faj tiszteleg Sun Ra 1974-es filmje előtt, míg a szinti vonalait és hangeffektusait sci-fi, számítógépes játékok és rajzfilmek tájékoztatják. tudományos-fantasztikus újjáéledés." 
A legtöbb elektro instrumentális, de gyakori elem a vokoderrel feldolgozott ének. Ezenkívül a beszédszintézis felhasználható robotizált vagy mechanikus lírai tartalom létrehozására, mint például az ikonikus Planet Rock és az automatikus ének a Warp 9 Nunk kórusában. Bár elsősorban instrumentális, a korai elektro használt rap. A férfi rap uralta a műfajt, azonban a női rapperek az elektro-hagyomány szerves részét képezik, akár egy csoportban, mint a Warp 9 -ben, vagy olyan szóló előadókként, mint Roxanne Shante. Az elektro mellett kialakult lírai stílus az 1990-es évekre kevésbé népszerűvé vált, ahogy a rapelés tovább fejlődött, és a hip-hop zene területévé vált .
Az egész a határok feszegetéséről szólt, amelyek elkezdték elfojtani a fekete zenét, és nem csak a német technopop varázslók, a Kraftwerk, a tiszta elektro elismert ősei, valamint a brit futurista fellépések, például a Human League és Gary Numan , hanem egy számú úttörő fekete zenész. Az olyan jelentős művészek, mint Miles Davis, Sly Stone, Herbie Hancock, Stevie Wonder, a legendás producer, Norman Whitfield és természetesen George Clinton és P Funk brigádja mind kivenné a részüket ennek az új hangzásnak a kialakításában az elektronikus hangszerek innovatív felhasználásával.

Belefülelések:

Afrika Bambaataa & Soulsonic Force - Planet Rock



Anthony Rother - Father


Oliver - Light Years Away 


Cybotron - Clear 


Kraftwerk - Autobahn 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése