2023. június 3., szombat

Zenei műfajok lexikona - W

 


A mai nappal végetér a sorozat. Ebben a sorozatban, próbálkoztunk a különböző zenei stílusokkal megismerkedni. Remélem most már árnyaltabb a kép. Az utolső rész témája a World music.


W - mint World music

A sorozat utolsó darabja a World music: 
A World music egy angol kifejezés a nem nyugati országok zenei stílusaira, beleértve a kvázi hagyományos, interkulturális és hagyományos zenét. A világzene mint zenei kategória befogadó jellege és rugalmassága akadályt jelent az egyetemes meghatározás előtt, de a kulturálisan egzotikus iránti érdeklődés etikája a Roots magazin „helyi zene onnantól” leírásában foglalta magában.
Ezt a zenét, amely nem követi az "észak-amerikai vagy brit pop- és néphagyományokat ", az európai és észak-amerikai zeneipar a "világzene" kifejezést kapta. A kifejezést az 1980-as években népszerűsítették a nem nyugati hagyományos zene marketingkategóriájaként. Olyan alműfajokkal bővült, mint az etnikai fúzió ( Clannad, Ry Cooder, Enya stb.) és a worldbeat.
A "világzene" kifejezést Robert E. Brown etnomuzikológus nevéhez fűzték, aki az 1960-as évek elején alkotta meg a Connecticut állambeli Wesleyan Egyetemen, ahol doktori képzést szerzett a tudományágban. A tanulási folyamat fokozása érdekében (John Hill) több mint egy tucat vendégelőadót hívott meg Afrikából és Ázsiából, és világzenei koncertsorozatba kezdett. A kifejezés az 1980-as években vált aktuálissá, mint marketing/osztályozó eszköz a médiában és a zeneiparban. A világzenére több egymásnak ellentmondó definíció létezik. Az egyik az, hogy "a világ összes zenéjéből" áll, bár egy ilyen tág meghatározás gyakorlatilag A "világzene" kifejezést Robert E. Brown etnomuzikológus nevéhez fűzték , aki az 1960-as évek elején alkotta meg a Connecticut állambeli Wesleyan Egyetemen , ahol doktori képzést szerzett a tudományágban. A tanulási folyamat fokozása érdekében (John Hill) több mint egy tucat vendégelőadót hívott meg Afrikából és Ázsiából, és világzenei koncertsorozatba kezdett. [10] [11] A kifejezés az 1980-as években vált aktuálissá, mint marketing/osztályozó eszköz a médiában és a zeneiparban . A világzenére több egymásnak ellentmondó definíció létezik. Az egyik az, hogy "a világ összes zenéjéből" áll, bár egy ilyen tág meghatározás gyakorlatilag értelmetlenné teszi a kifejezést.
A világzene népszerű formái közé tartoznak a nem európai klasszikus zene különféle formái (pl. kínai guzheng zene, indiai raga zene, tibeti énekek ), kelet-európai népzene (pl. a balkáni faluzene , A bolgár hangok misztériuma ), skandináv népzene , latin zene , indonéz zene , valamint a Közel - Kelet , Afrika , Ázsia , Óceánia , Közép - és Dél - Amerikai népzene és törzsi zene sokféle formája.
A világzene széles kategóriája a különböző földrajzi régiókból származó etnikai zene elszigetelt formáit foglalja magában. Az etnikai zene ezen eltérő törzseit őshonos gyökereik alapján általában egybe sorolják. A 20. század során a hangrögzítés feltalálása, az olcsó nemzetközi légi közlekedés, valamint a művészek és a nagyközönség közötti globális kommunikációhoz való közös hozzáférés megteremtette a kapcsolódó jelenséget, az úgynevezett " crossover" -et." zenét. A különböző kultúrákból és helyekről származó zenészek könnyen hozzáférhetnek a világ minden tájáról származó rögzített zenéhez, láthatnak és hallhatnak más kultúrákból érkező zenészeket, és ellátogathatnak más országokba, hogy saját zenéjüket játsszák, ezáltal stílusos hatások olvasztótégelyét hozták létre. Míg a kommunikációs technológia nagyobb lehetőségeket tesz lehetővé A zene homályos formáihoz való hozzáférés, a kommercializációs nyomás a zenei homogenitás fokozódásának, a regionális identitások összemosódásának és a hagyományos helyi zenei gyakorlatok fokozatos kihalásának kockázatát is magában hordozza.

Belefülelők:

Sona Jobarteh - GAMBIA


Rising Appalachia - Silver


Meute - You & Me


Ry Cooder - The Prodigal Son


Enya - Orinoco Flow














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése