2019. április 9., kedd

Mini mesék 2.0 V.



Elátkozott volt ez a hétfő. A focibíró felesége felmutatta a férje által otthon felejtett sárga lapot a kutyának, mert az nem törölte le a sáros lábát, amikor bejött a házba. Nála rosszabbul járt a macska, aki egy elvétett ugrás miatt leszakította a sötétítő függönyt. Azonnali piros lapot kapott, amely automatikusan két nap kizárást jelentett a házból. Az állatudvarban is általános felfordulás uralkodott: a kakas elfelejtette felhúzni a vekkerét és emiatt elaludt, három nap tyúkelvonást kapott. A malac, dagonyázás közben lefröcskölte a piperkőc birkavezér ünnepi bundáját, ezért bizony ő is szorult, büntetése moslékelvonás lett. A két liba megint részegen jött haza, ezért a gazdaasszony elvonóra küldte az iszákosokat. A kislibák is pórul jártak, mert a főnökasszony beleunt, hogy nem tudtak már megtanulni libasorba járni, ezért katonai kiképzésre kellett jelentkezniük. A tehén nem szép sorban pottyantotta el a tányéraknákat, ezért precíziós tanfolyam várt rá. A ló átlátva a helyzetet, ki sem mozdult az istállóból, úgy gondolta, ha nincs szem előtt, abból nem lehet baj, de tévedett, mert a bíróné éles szeme kiszúrta, hogy megint nincs rajta az általa kötött hálósapka, amit karácsonyi ajándékként adott lóuraságnak. Ezért durcás arccal bevágta az istállóajtót és megfogadta, hogy a ló semmit nem kap közelgő névnapjára.
Este a ház ura hazaért, gyanús csend fogadta, majd éles fütty harsant. A három kismalac felváltva fújta a régen elveszettnek hitt bírói sípot, majd skandálni kezdtek:
- Hülye bíró! Szemüveget a bírónak! Sárgarigó! Tudjuk ám, hogy megint elcsaltad a meccset, Te szemétdomb..!

A koponyában csak néhány fiatal neuron téblábolt, nekik is kevés tennivalójuk akadt. Az idősebbek, a kisagy hátsó zugában kialakítottak maguknak függőágyakkal egy pihenő helyet. Egész nap itt henyéltek, kártyáztak, vagy olcsó viccekkel szórakoztatták egymást. A legöregebbek régi, unásig ismételt történetekkel traktálták az ifjoncokat.
Váratlanul nagy sürgés-forgás termett a folyósón. A bejárathoz legközelebbi ágyról lekászálódott egy neutron, felvette a mamuszát és kinézett, hogy mi történt. Kisvártatva visszajött, leült az ágya szélére. A többiek, látva a döbbent arcát, unszolni kezdték:
- Mi a helyzet, mondd már!
- Nem fogjátok elhinni, vége a jólétnek, munka van. A „Kinéző” továbbított egy filmet, amely szerint a gazda elment a hangszerboltba és vásárolt egy szintetizátort. Az öregebbek emlékeznek, hogy a főnök fiatal korában zenélgetett, úgy néz ki, hogy megint fog.
A többiek döbbenten hallgatták, majd megszólalt az egyik:
- Mit akar már 66 évesen. Ilyenkor már lassabbak a reflexek, sok meló koordinálni a jobb és bal kezet. Miért nem voltak jók neki az eddigi szokásai. Frankón pocsolyarészegre itta magát és nem kellett gondolkodnia, nekünk meg pihi jutott osztályrészül. Kinek a fenének jutott eszébe ez az eszeveszett ötlet?
- Állítólag a nagy öreg bölcs sugallta, ugyanis ha meglátogatta gazdit az unokája, csak bambán nézett ki a fejéből, a minden napos alkoholmámor hatása alatt. Most ennek vége, mert befészkelte magát a gondolat, hogy ez így nem mehet tovább!
Immár tiszta fejjel, minden nap ott görnyedt a gép fölött és gyakorolt. Már nagyon várta, hogy meglátogassa az unokája és rég elfeledett dallamokra megtaníthassa őt…

Szemere a százlábú unottan sertepertélt otthonában. Nem tudott mit kezdeni magával. Keveset olvasott, mert a szemei gyorsan elfáradtak, a tévét unta, mert állandóan csak politika fröcsögött belőle, zenét most nem akart hallgatni, mert csendet szeretett volna maga körül. Leült a foteljába és keresztbe tette mind a száz lábát. Hirtelen nagyon magányosnak érezte magát, egyre jobban izzott benne a vágy, hogy végre társat találjon. Elment a laptopjáért, felnyitotta és böngészni kezdte a társkereső oldalakat, de nem talált az igényeinek megfelelő partnert. Elhatározta, hogy ő fog feladni egy hirdetést, hátha nagyobb szerencsével jár. Előtte azonban jól átgondolta, hogy milyen jellegű legyen a bemutatkozása. Úgy döntött, hogy őszintén leír magáról mindent, sokkal rosszabb, ha az első személyes találkozásnál derülnek ki a turpisságok.
Feladta a hirdetést és izgalommal várta a jelentkezőket.
Napok teltek el, de semmi nem történt. Már éppen, azon kapta magát, hogy törölni akarja a hirdetését, amikor megcsörrent a telefon:
- Szia, itt Emőke. Olvastam az általad feladott aprót és felkeltette a figyelmem, hogy Te nem a jó tulajdonságaidat reklámoztad, hanem bizony felsoroltad a hibáidat is. Ez tetszik, szeretem az őszinte lényeket. Megkérdezhetem, hogy mi az az általad leírt apró testi hiba?
Szemere csak nehezen tudott megszólalni a testét szétfeszítő örömtől:
- Nagyon örülök a hívásodnak. Tudod, ez a kis testi hiba onnan ered, hogy Viziló Beáta tánc közben figyelmetlenségből rálépett a nyolcvankilences lábamra, és azóta erre egy kicsit sántítok. De aki nem tudja a történetét, az észre sem veszi.
- Értem. Hát… azt hiszem ez nem fog összejönni. Tudod, mit szólnak majd a barátnőim, hogy egy nyomorékkal járok. – azzal lecsapta a telefont.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése