2019. április 16., kedd

Mini mesék 2.0 VI.




- Szia Nagyi!
- Szerbusz, Emesécském! Gyere ide gyorsan, hadd dögönyözzelek meg.
- Na, jól van ennyi elég volt. Fontos küldetésbe jöttem.
- Mondd, mi lenne az.
- Biológia órára állathangokat kell szereznem. Nálad sok állat lakik, így rád gondoltam. Apa kölcsön adta erre a célra a nagyon féltett diktafonját.
- Jó, gyere velem, úgyis fejni megyek, Riskának mindig van valami mondanivalója, hátha neked is nyilatkozik. Azzal együtt kiindultak az istállóba. Riska egy ideig némán tűrte a fejés viszontagságait, aztán hirtelen félrecsapta a fejét és belebőgött a nagyvilágba.
- Na, sikerült felvenned? – kérdezte a nagyi.
- Igen, megyek is tovább állathangokat vadászni! – azzal kifutott a baromfiudvarra. Itt aztán volt mit felvenni: az udvar közepén egy kakas fogócskázott két tyúkkal, nagy hangzavarral. Nem messze kiscsibék csiviteltek és ugráltak hozzá. A kutyaól előtt előkelő léptekkel elvonult egy cica és odanyivákolt a kutyának, aki válaszul hanyagul visszavakkantott. Az udvar végében a szamár egykedvűen rágta a szénát, közben néha iázott egyet-egyet.
- Köszi nagyi, kész vagyok már rohanok is. – kiabált be az istállóba Emese és már el is robogott.
- Na, hogy sikerült az állathang bemutatód a biológia órán? –kérdezte apa.
- Nagyon jól, ötöst kaptam érte. – válaszolt Emese. Képzeld olvastam egy előadó művészről, aki ért az állatok nyelvén. Mi lenne, ha felkeresnénk és megmutatnánk neki a felvételt.
Emese addig unszolta az apját, amíg az be nem adta a derekát.
A művész meghallgatta a hangfelvételt, elmosolyodott:
- Kedves kishölgy, biztos benne, hogy tudni szeretné, hogy mit mondanak ezek az állatok? Néha én is átoknak tartom a képességem, jobb lenne nem érteni őket.
- Igen, ragaszkodom hozzá. – makacskodott a kislány. Olyan aranyosak voltak.
- Jól van, ha mindenáron tudni akarja. A felvétel elején a tehén azt bőgte: ha még egyszer ilyen durván rángatod a csecseimet, biztos, hogy kirúgom a fejőszéket alólad!
A tyúkok káricálását inkább nem fordítanám le, mert a laza erkölcseikkel kapcsolatos. A kakas szavai már alig érthetőek, mert annyira ki van fulladva, azt nyögi, hogy álljatok már meg, öreg vagyok én már ehhez, még a végén infarktust kapok.
A kiscsirkék kórusa a következőt skandálja:
- Hajrá apa, kistesót akarunk..!
A macska a következőt nyávogja:
- Mi a helyzet bolhafészek, olyan öreg vagy, hogy már igazán nyugdíjba vonulhatnál. A kutya válasza:
- Mindjárt megmutatom, ki az öreg, kifordítom a bundádat és kicsipeszelem a szárítóra!
Végül a szamár: tiszta hülyék közé keveredtem, hiába mondta apám, hogy ne vállaljan el ezt a munkát, nem hallgattam rá…

A tűzőgép idegesen olvasgatta az álláshirdetéseket. Már sokféle munkával próbálkozott, de sehol sem vált be. Valamilyen gikszer miatt mindenhol gyorsan lapátra került.
Első munkahelyén a virágkötészetben állandóan átszúrta az érzékeny virágszárakat, két napig viselték el.
A következő helyről az indigógyárból önként távozott, mert állandóan olyan mocskosan tért haza, hogy órákig kellett csutakolnia magát.
A vakondbányában olyan sötét volt, hogy nem találta meg a szenet, ezért nem teljesítette a normát és innen is repült.
Vadász hajtóként azért nem felelt meg, mert a csattogó járásával idő előtt felverte a vadakat. Végső elkeseredésében még sírásónak is jelentkezett, de gyorsan kiderült, hogy nem tud ásni.
Immáron második hónapja munkanélküli segélyen élt, már a betevő tűzőkapocsra se tellett. Ahogy fejét lógatva ballagott az utcán, szembe jött régi osztálytársa Gép Elek a gémkapocs. Üdvözölték egymást és beültek egy kávéra. Mindketten elmesélték, hogy mi történt velük azóta amióta nem látták egymást. Gép Elek figyelmesen hallgatta a tűzőgép beszámolóját hányatott sorsáról, majd megszólalt:
- Figyelj barátom. Most indítok be egy vállalkozást. Az lenne a lényege, hogy nyitok egy házasságkötő termet, ahol olyan frigyet lehet kötni, amely örökre összeköti a házasulandó feleket, elválaszthatatlanul. Nuku elhagylak, meg válás, teljes garancia. Ki lenne megfelelőbb házasságkötő, mint Te. Az Isten is erre a munkára teremtett, itt a kezem, csapj bele…

Az öreg orgona büszkén feszített a templomban. Virágvasárnap volt, őt is szépen feldíszítették, sípjait szépen kifényesítették. A kántor a közelgő ünnepre készülve, naponta meglátogatta és gyakorolta az egyházi dalokat. Szerette a kántort, mert mindig tisztelettel bánt vele, érzékeny ujjakkal érintette a billentyűit, mindig levette a cipőjét, ha meg kellett szólaltatni a basszus regisztereit. A kántor szívesen beszélgetett vele, mint egy igaz jóbarát, ismerte ennek a férfinak minden rejtett gondolatát, érzelmeit. Az ünnep előtti este a kántor befejezte a gyakorlást. Felvette cipőjét és távozni készült. A kivezető apró ajtót kinyitva, még egyszer visszafordult és inkább csak maga elé dünnyögte:
Holnap lesz a mi utolsó közös fellépésünk. A püspökségtől kaptunk egy új korszerű orgonát, ami állítólag jobban szól, könnyebb müködtetni, mert minden elektronizált a belsejében. Én nem hiszek benne, de haladni kell a korral
Sajnálom öreg barátom…- azzal kilépett az ajtón és csendben behúzta maga után.
A templom fényei kihunytak, csak az apró mécsesek lámpásai imbolyogtak a nagy üreségben…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése