2019. április 30., kedd

Mini mesék 2.0 VII.





Ludwig van Brekegi gondolataiba mélyedve ballagott ebben a ködös hajnali órában az erdei ösvényen. Ilyentájt egy lélek sem járt erre, összeszedhette hát gondolatait az elkövetkező napra és ilyenkor jutottak eszébe a legszebb dallamok, amiket azonnal lejegyzett. Váratlanul a ködből egy alak rajzolódott ki. Amint közelebb ért felismerte és szívélyesen üdvözölte:
- Szerbusz Adrián, még soha nem láttalak erre.
- Szia Ludwig, csak véletlen, hogy erre jöttem, azt hiszem eltévedtem a ködben.
- Régen találkoztunk, segítek kitalálnod innen, közben eldumálunk egy kicsit. Mi újság a suliban?
- Tudod egyre kisebb az érdeklődés az általam tanított szépirodalom iránt. A figyelem az internetre irányult. Elárasztotta a hálót az önjelült fűzfapoéták hada, a félszavakból prózát fabrikálók serege és a vulgáris, szennyirodalom. Ezeket falják a mai fiatalok, nincs igény az igazi szépségre. Veled mi történt amióta otthagytad az iskolát? Megy a maszek zenészképzés?
- Szerencsére mindig akad, aki a zene létrehozásában talál örömet. Sok tanítványom van, őstehetségek, szülői kényszerítésre zenét tanulók, de vannak, akik soha nem lesznek igazi zenészek, csak megtanulnak valamilyen szinten megszólaltatni egy hangszert. Mindegyiköjüket ugyanolyan odaadással tanítom a zene művészetére. Különösen azóta, amióta Siketfajd Semjén hozzám járt.
- Rosszul tudom, hogy ők teljesen süketek?
- Semjén valóban az volt. Van azonban egy híres professzor, aki műtéti úton hallóvá teheti őket. A baj csak az, hogy a műtét jelenleg nagyon drága. Semjén összegyűjtögette a rávalót, azonban ezt nem magának szánta. Beiratkozott a zeneiskolámba, hogy megtanuljon zenélni, így süketen, azért mert ha megnősül és lesz gyermeke, /neki szánta a félretett pénzt/, ő már hallhassa, hogy az apja milyen szép dallamokat játszik, és büszke lehessen rá…

Vaksi Vili az underground mozgalom vakond osztagparancsnoka eligazítást tartott:
- Véreim! Olyan régen háborúztunk már. Viszket a tenyerem! Remélem a tietek is! – nem túl lelkes dünnyögés jött válaszul, de Vili tovább folytatta: Úgy határoztam, mint egyszemélyes parancsnokság, hogy megtámadjuk a lila pöttyös törpéket, mert ne hogy már csak nekik lehessen ilyen bőrszínük. Úgy, hogy önként kijelölés alapján megbízom Satnyácskát a hadüzenet átadására. A megszólított, nem nagyon örült a megbízásnak, de aztán kilökdösték a többiek, így kényszeredetten átvette az okmányt és nekiindult.
Éjjel-nappali gyakorlatozás kezdődött, hogy a csapat, formába lendüljön. Esténként hulla fáradtan dőltek ágynak, de másnap minden kezdődött elölről. Az idő előre haladtával egyre nagyobb lett az elégedetlenség, de sem válasz, sem a küldönc nem érkezett meg. Vilinek is elfogyott a türelme, így egy újabb hadüzenetet küldött, de az is eredménytelenül zárult. Így jártak a többi küldöncök is. Végül már csak a parancsnok és egy katona maradt. Vili reményvesztetten szólt az utolsó emberéhez:
- Menj fiam. Benned van minden bizodalmam, - azzal útnak eresztette hadseregének utolsó tagját. Továbbra is lelkesen gyakorlatozott, mert az erőnlét fontos a seregben. Éppen pihenőidőt tartott, amikor megjelent az utolsóként elküldött katona, lila pöttyökkel, szalmakalapban és strandpapucsban. Katonásan összecsapta a sarkait, majd jelentett:
- Parancsnok úr! Ezek a törpék teljesen jó fejek! Állati barátságosak, játék automatáik vannak, teljesen ingyen csinálták a tetkómat és jakuzzijuk is van. Azért küldtek, hogy átadjam a meghívásukat egy kis lazításra…

A tavaszi ébredés visszafordíthatatlanul közeledett. Elszeleltek a hajnali dermesztő fagyok, egyre langyosabb, éltető eső locsolta a kerteket. Érezve a tavasz leheletét, sorra előbújtak a télen szunyókáló virágok. Gondos kezek színpompát varázsoltak a kert téli szürkeségéből. Vitusnak ez volt a harmadik kikelete. Nagyon szeretett barangolni a kertben, új virágokkal megismerkedni. Egy ilyen alkalommal látta meg őt, Amandát. Gyönyörű virágkoronája, karcsú alakja lenyűgözte, le sem tudta venni róla a szemét. Napokig álomkórosan járt, nem tudta kiverni a fejéből. Az anyja, akinek érzékenyek voltak a bibéi, egyből kiszúrta rajta a változást. Nem szállt le róla, amíg színt nem vallott, így hát kibökte:
- Azt hiszem, szerelmes vagyok…
- Végre, már azt hittem unoka nélkül maradok. Ki a szerencsés kiválasztott?
- Amanda…
- Na,nem, csak nem  az a Csüngő Amaránt Amanda?
- De, igen.
- Ide figyelj fiam. Mi a Nagy Völgycsillag családba tartozunk. Mi évelők vagyunk, ő pedig csak egy egynyári virág, nem szokásunk keveredni az ilyen alja népséggel. Megértetted? Apádnak el sem merem mondani! Felejtsd el gyorsan!
Vitus másnap pitymallatkor elhagyta a szülői házat. Egy levelet hagyott hátra:
„Mindenki!
Amikor megismertem Amandát és a családját rádöbbentem arra, hogy eddig milyen felszínes és képmutató életet éltem. Csak a rongyrázás, a pénzvirág felhalmozás volt a lényeg. Lehet, hogy ők csak egy nyáron át élnek, de százszor többet ér ez, mint a miénk. Élvezik az életet, boldogok, tisztelik egymás érzéseit és nem félnek kimondani: SZERETLEK! Inkább élek velük egy nyarat, mint veletek sokat. Gondolom apám azóta már kitagadott, nem gond.
Ég veletek!”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése