2021. október 15., péntek

Blueskocsma - Livin' Blues

 


Itt a hétvége, nyit a blieskocsma. E heti vendégünk a Livin' Blues.

Livin' Blues

A bandát 1967 -ben alapította Ted Oberg. Némi felállásváltozás után a " Murphy McCoy " (George Kooymans írta) kislemezt 1968 -ban vették fel, Oberg Cesar Zuiderwijk (dob), Gerard Strötbaum (basszusgitár), Nicko Christiansen és John Lagrand mellett. Utóbbi kettő korábban az Indiszkrimináció blues duó volt . Ebben a felállásban a zenekar 1969 februárjában támogatta a Fleetwood Mac- et (többek között Rijenben, Rotterdamban és Amszterdamban). A Philips kiadó második kislemeze ( Sonny Boy " You watch watch yourself ") után Strötbaumot Henk Smitskamp váltja, aki korábban a Willy & Giants -en játszott ,
 Az új felállással - ismét Jaap Eggermont produkciómenedzsmentje alatt - rögzítik a " Hell's Session " című LP -t . Ez egy nagyon erős album, amely összehasonlítható más fehér blues zenekarok albumaival, mint például John Mayall & Bluesbreakers , Fleetwood Mac és Cuby+Blizzards . 1970 -ben induljon Cesar Zuiderwijk -ből az Arany fülbevalóba és Henk Smitskamp -ból a Homokos partra . Helyettesei Dick Beekman (korábban Cuby+Blizzards ) és Ruud van Buuren (korábban 1850 -es csoport)
Bár a zenekar még mindig blues csoportnak minősíthető, a progresszív rock hatások kezdik elérni második albumukat, a " Wang Dang Doodle " -t. A címadó dal gitárriffje Deep Purple " Black night " -jára emlékeztet . A dal rövidített változata kislemezként jelenik meg, és szerény sláger. A siker Európa -szerte, Angliában és Olaszországban is fellép a zenekar. 1971 -ben tragédia történik Dick Beekman életében, aki kénytelen elhagyni a csoportot. Helyét Johnny Lejeune (korábban Blues Corporation , Jasper Mule ) veszi át. Vele rögzítik a " Bamboozle " albumot , amelyről " LB boogie"nemzetközi siker lesz. Bár a híres angol producer, Mike Vernon (John Mayall, Fleetwood Mac , Focus ) 1972 -ben átvette a csoport irányítását, a Phonogramról az Ariola kiadóra való áttérés után a dobos problémái tovább folytatódnak. Arjen Kamminga dobol az LP -n" Rocking at the Tweed Mill ", de néhány hónappal később hátproblémái miatt el kell hagynia a bandát. Vernon közbelépése után Kenny Lamb, a Jellybread angol blues csoport tagja lesz az új dobos. Hallható a" Ram jam Josey "című LP -n aligha tekinthető blues albumnak.Úgy tűnik, ez a Livin 'Blues aranykorának utolsó lemeze, mert 1974 -ben a csoport összeomlik. John Lagrand a Víz csoportnál , Nicko Christiansen a Himalájában és Ruud van Buuren az Ernie és Shakers -nél . Ted Oberg úgy érzi, kényszeríti Ariola -val kötött szerződése a zenekar folytatására. Ezért ő az egyetlen Livin 'Blues -maradék, aki 1974 végén a " Boogie woogie woman " című albumon vett részt John Frederiksz énekesnővel (George Cash néven), Michel Driesten dobdal, Ronnie Meyes gitárral és Henk Smitskamp basszussal a Shocking Blue -tól. Legalábbis ez a felállás megjelenik a fotó borítóján, mert amikor a zenekar 1975 elején elkezdte népszerűsíteni a kislemezt a tévében, úgy tűnik, hogy Meyes és Driesten eltűntek, Cor van der Beek (ex- Shocking Blue dobos  ) és Paul Vink (ex. - Finch , billentyűzet). Ez utóbbi már hiányzik a " Live '75 " nagylemezről . Egy évvel később, a " Blue breeze " -ben (John Sonneveld producere) a régi Shocking Blue ritmusszekcióját   André Reijnen (ex- Brainbox ) basszusgitáros és Jacob van Heiningen dobos (ex- Galaxis ) váltotta fel . Ez az LP a zenekar bestsellere, és különösen a népszerűsége Lengyelországban nagy magasságokba emelkedett.
Hollandiában azonban lefelé halad, és 1978 -ban a zenekar még lemezszerződés nélkül is fennáll. Oberg 1980 -ig folytatja a különféle zenészekkel való barkácsolást. Ezért úgy dönt, hogy visszahozza Nicko Christiansen -t és John Lagrandot, és Evert Willemstein basszusgitáros és Boris Wassenberg (más néven Beau Wassenberg) dobos mellett ismét az előző tíz év blues rock -jára összpontosít.
A Livin 'Blues tehát azon kevés együttesek egyike, akik a hágai Beatnach idején (1980. június 13.) maradtak , és ezért az egyik legprofibb fellépés. Oberg majdnem húsz év után 1986 -ban abbahagyja a Livin 'Blues -t . Christiansen 1987 -ben újra megpróbálja a " Now " című nagylemezzel"Joop van Nimwegen (gitár), Aad van Pijlen (basszusgitár), Willem vd Wall (gitár), Art Bausch (dob) és a veterán John Lagrand közreműködésével . 1989 -ben a függöny végre a Livin 'Blues -ra esik a" Snakedance " LP The a név használata továbbra is vita tárgyát képezi (különösen) Ted Oberg és Nicko Christiansen Oberg között a 90 -es években egyszerűen Obergnek nevezi együttesét Christianberg akkoriban játszik a New Livin 'Blues nevű zenekarban, és 2005 óta név Livin' Blues Xperience ( LBX ) azonban ezúttal John nélkül Lagrand, aki meghal 2005 júniusában szívmegállás 2012-ben, Livin' Blues Xperience áll Nicko Christiansen (ének, szaxofon, ütőhangszerek), Loek van der Knaap (gitár), Jeroen van Niele (basszus), Kees van Krugten (dob) és Francois Spannenburg (szájharmonika). Oberg 2012 -es felállása Liane Hoogeveen (ének), Mick Hup (gitár), Nico Heilijgers (basszus), Paul Damen (dob) és Ted Oberg (gitár).
Mi a mai napon az 1969-ben megjelent debütáló lemezükbe fülelünk bele, amelynek címe "Hell's session".

A következő felvételeket hallhatjuk:

01. Waitin' on you
02. One night blues
03. Bowlegged woman
04. Hell's session
05. Big road blues
06. Black panther
07. Worried dreams
08. Big black train

Letölthető /download/:

Belefülelő:

Livin' Blues - One Night Blues





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése