2021. október 3., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - B

 


A bluesnál egy kicsit beragadtunk. Ezzel a résszel azonban lezárjuk. Lehetett volna sokkal aprólékosabb, foglalkozhatunk volna egyes vidékek, delták blueszenéjével, vagy hangszerek vezető szerepe szerinti blueságakkal /pl zongora/, és nem utolső sorban különbözó zenei stílusok fúzióival /jazz-blues, soul-blies/
A főcél azonban az, hogy minél több zenei műfajjal barátkozzunk össze, ezért továbblépünk.

B - mint blues

A következő blues alműfaj a Rhythm Blues:

A „ritmus és blues” kifejezés, amelyet gyakran „R&B” -nek is neveznek, az 1940 -es években keletkezett, amikor a „versenyzenét” helyettesítette, mint általános marketingkifejezést minden afro -amerikai zenére, bár általában csak a világi, nem pedig a vallásos zenére vonatkozott. A kifejezés először 1948 -ban jelent meg a kereskedelmi felvételekben, amikor az RCA Victor lemezek elkezdték használni a "blues and ritmus" zenét az afroamerikai világi dalok leírójaként. Az afroamerikaiak migrációja az északkeleti és középnyugati városi központokba a huszadik század elején segített összehozni az afroamerikai zene különböző regionális stílusait, hogy befolyásolják egymást. A migráció új piacokat is teremtett ezeknek a zenei stílusoknak. A "ritmus és blues" kifejezést a boogie woogie, az afroamerikai swing, a jazz és a blues elején használták.

 A kifejezés jelentése az idő múlásával folyamatosan változott, és ma is sokféle afroamerikai zenei forma ernyőfogalomaként használják. Történelmi szempontból azonban a "ritmus és blues", ahogy ma értjük, leggyakrabban egy olyan zenei stílust ír le, amely a második világháború után alakult ki, és amely a pop, a gospel, a blues és a jazz elemeit ötvözi erős visszaütéssel. Az ezekben az években kialakult afroamerikai stílusokat gyakran kis csoportok játszották, amelyek hangsúlyozták a swing zenekarok hangszeres és harmonikus összetettsége fölötti ritmikus hajtást. Énekeseik gyakran gátlástalan és érzelmileg közvetlen stílusban énekeltek. A nagyvárosokban egyre nagyobb számban jelentek meg tinédzser énekes csoportok, akiknek kevés volt a hangszeres kíséretük, vagy egyáltalán nem. Inspirációjukat mind az evangélium énekeseitől, mind a sikeres afro -amerikai popstylistektől, például az Ink Spots -tól vették. A "doo-wop" kifejezés ma már jól ismert, de ezekre a csoportokra csak jóval később alkalmazták, és azokra a szólamokra és értelmetlen szótagokra utal, amelyeket ezek a csoportok énekeltek, hogy kompenzálják hangszereik hiányát. Mindezek a stílusok jelentősek voltak a rock and roll fejlődése szempontjából néhány évvel később.

Habár az afroamerikai zene általános kifejezéseként kezdődött, a stílusok szintézise, ​​amit ma ritmusnak és bluesnak neveznek, a háború utáni időszakban megfogott a széles ifjúsági közönség körében, és hozzájárult az amerikai társadalom és a zene faji megosztottságának megváltoztatásához. század közepe. Kezdetben olyan fehér művészek, mint Elvis Presley, afrikai -amerikai zeneszerzők ritmus- és blues -műveit adták elő és rögzítették, vagy "fedték", annak érdekében, hogy ezeket a dalokat a fehér közönség számára értékesítsék. De a hatás az volt, hogy összehozta mind a közönséget, mind az e zenei stílus iránt érdeklődő művészeket. A ritmus és a blues fejlődése éppen akkor következett be, amikor a szegregáció egyre növekvő társadalmi kérdéssé vált az amerikai társadalomban. Fekete -fehér fiatalok is látni akarták a nap népszerű előadóit, és a fiatalok vegyes csoportjai együtt doo-wopot énekeltek számos városközpont utcasarkán. Ez a szegregáció híveinek erőteljes reakcióját váltotta ki, és ez volt az egyik oka annak, hogy a ritmust és a bluest, valamint a korai rock and rollot gyakran veszélyesnek tartották Amerika fiataljai számára. De mivel a különböző hátterű fiatalok azonosultak ezekkel az új zenei stílusokkal, egy generáció készen állt egy egyenlőbb társadalomra.

A hatvanas években megjelent a "soul" néven ismert ritmus- és blues -stílus, amelyben az evangéliumi énekstílus hatása erősebb volt, bár a lírai hangsúly általában nagyon világi volt. Ebben az előadásban egy videó a Barbara Lynn gitáros, énekes és dalszerző , a 1960-as évek közepének sikeres soul-művészei által, a Kongresszusi Könyvtárban tartott koncertről készült videóról, amely 2009-ben a texasi ritmus és blues stílusát mutatja be.


Belefülelők:

Ray Charles - (Night time Is) The Right Time


Otis Redding & Carla Thomas - Tramp


Wilson Pickett - Engine Number #9


Buddy Guy in 1969 with Jack Bruce and Buddy Miles


Ike and Tina Turner Hollywood Palace 1968 Full


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése