2021. december 4., szombat

Zenei műfajok lexikona - C

 



Tovább füleljük a zenei műfajok széles palettáját. A múlt héten belevágtunk a Comedy világába, ma ezt folytatjuk.

C mint Comedy

A Comedy zene következő alműfaja a Parody Music:

eredetileg egy már létező kompozíció több szólamának kreatív átdolgozása egy új kompozíció, gyakran mise létrehozására; a modern zenei szóhasználatban a paródia általában egy komoly kompozíció humoros utánzását jelenti. A legkorábbi ismert paródiamisék a 14. század végéről származnak, az eljárás a 15. és 16. században vált általánossá. A paródia mise zeneszerzője olyan énekművet használt mintaként, mint a sanzon, madrigál vagy motetta , szabadon szervezve és bővítve az eredeti anyagot, gyakran új szakaszokat illesztve a kölcsönzött, módosított szövegrészek közé. A paródia misét a modellje nevén ismerik; pl ,Josquin des Prez Missa Malheur me bat című darabja, Jean d'Okeghem „Malheur me bat” („A szerencsétlenség megütött” című sanzonjának feldolgozása).

A folyamat a paródia is megkönnyítette elrendezésére vokális művek lant vagy a billentyűzet, mint például Peter Philips elrendezés a szűzi (csembaló), a sanzon »Bon jour, mon coeur« ( »Good Day, My Heart«) által Orlando di Lasso .

Az újabb időkben a zenei paródia kifejezés az új szövegek humoros alkalmazását jelentette a már létező énekművekre, valamint komoly és ironikus utalásokat is adott zenei stílusokra. Mozart Ein musicalischer Spass (Zenés vicc; K. 522, 1787), szándékosan megsért számos technikai egyezményt, és kirívóan „rossz” megjegyzésekkel zárul; az ámen szó végtelen, gyors ismétlődései Hector Berlioz L'Enfance du Christ ( Krisztus gyermekkora; Opus 25, 1854)című oratóriumában egyértelműen a 19. század eleji liturgikus zene abszurditásait gúnyolják. Jacques Offenbach operettjében ( pl. Orpheus in the Netherworld ) gyakran parodizált komoly operát. Hasonlóképpen Gustav Mahler , Arnold Schoenberg és mások parodizálták az elődök és kortársak stílusait, valamint bizonyos műfajokat , beleértve a divatos táncokat a valzától a tangóig és a rókaügetésig. A zenei paródia amerikai mestere Charles Ives (1874–1954).
A színházi zenében a 18. századi balladaopera, amely szatirikus dalokat tartalmazott a kor népszerű dallamaira, a legszélesebb körű zenei paródiákat foglalta magában. A Così fan tutte-ban Mozart az opera seria áriák kidolgozott ünnepélyességét parodizálta. Saját, Varázsfuvola című alkotása volt a bécsi paródiák témája a halála utáni évtizedekben. Nem semmi a Wagner tartományban szuvenír de Bayreuth által Fauré és Messager (küldő fel zenét a Ring ciklus elforgatásával a témákat tánc ritmusát, hogy Anna Russell „s Bevezetés a Ring , ami parodizálja a szó és a zene a ciklus bemutatásával feltételezett abszurditások makettje tudományos előadás formájában.
Offenbach , gyakori paródiaíró (egyebek között Gluck , Donizetti és Meyerbeer ), volt, hogy magát parodizált későbbi zeneszerzők: Saint-Saëns, Sondheim. A Savoy operák , Sullivan parodizálni a stílusok Handel , Bellini , Mozart, Verdi és mások.Saját zenéjét azóta is parodizálják . A jól ismert dallamok parodisztikus felhasználása új szövegekkel a viktoriánus burleszk és a pantomim közös jellemzője., a 19. században népszerűvé vált brit színházi stílusok.

A paródia felélénkült, módosított formában, a 20. században, az ilyen művekben, mint Prokoviev „s klasszikus szimfónia és Sztravinszkij ” s klasszicista művek, köztük a tündér csókja és Pulcinella. Tilmouth és Sherr azonban megjegyzi, hogy bár ezek a művek „a 16. századi paródiára jellemző zeneszerző és modell interakcióját mutatják”, mindazonáltal „egy ettől távol álló stilisztikai dichotómiát” alkalmaznak. Ugyanezek a szerzők megjegyzik, hogy a régi zene felhasználása Peter Maxwell Davies kottáiban hasonlóképpen "a 16. századi paródia céljaként szolgáló totális szintézistől idegen konfliktust szül".
A népszerű zene sokféleképpen alkalmazta a paródiát. Ide tartoznak a korábbi zenék paródiái, komikus vagy (néha) komoly hatás érdekében; zenei és előadói stílusok paródiái; és bizonyos előadók paródiái.

A 20. század előtt a népszerű dalok gyakran kölcsönöztek himnuszdallamokat és más egyházi zenét, és világi szavakat helyettesítettek. A „ John Brown's Body ”, az amerikai polgárháború meneténeke egy korábbi tábori találkozó és ébredés himnuszának dallamán alapult, majd később a „Szemeim látták az Úr eljövetelének dicsőségét” szavakkal. Julia Ward Howe. Ez a gyakorlat folytatódott az első világháború, sok a katonák dalokat is alapuló himnusz dallamok (például: »Ha ez a tetves háborúnak vége«, hogy a dallam a » Mi a barátodnak We Have Jézusban « és "We are Fred Karno's Army",Az Egyház Egy Alapítványa ". 
A népdalt gyakran meglévő dallamokra, vagy azok enyhe módosítására írták. Ez egy másik nagyon régi (és általában nem humoros) zenei paródia, amely még mindig folytatódik. Például Bob Dylan a "No more auction block for me" című régi rabszolgadal dallamát vette alapul a " Blowin' in the Wind " -hez.
Az 1940-es években Spike Jones és a City Slickers a maga módján parodizálták a populáris zenét, nem a dalszöveg megváltoztatásával, hanem vad hangeffektusokkal és komikus stílusokkal a korábban mozdulatlan régi dalokhoz. Az 1957-es Broadway musical Jamaica a Calypso zene akkoriban nagyon divatos kereskedelmi változatát parodizálta. Egy nehéz paródiát használó musical volt az 1959-es Little Mary Sunshine című előadás , amely a régimódi operettet piszkálta meg.
A koncertteremből vagy a dalszövegszínházból származó zene parodizálói közé tartozik Allan Sherman , aki arról ismert, hogy olyan zeneszerzők már meglévő műveit adta elő komikus szavakkal, mint Ponchielli és Sullivan; és Tom Lehrer, aki Sullivant, népzenét, ragtime-ot és bécsi operettet parodizálta. Victor Borge zongoraművész a klasszikus és operaművek paródiáiról is ismert.
Peter Schickele zenei szatirikus megalkotta a PDQ Bach-ot , a Bach-család vélhetően újonnan felfedezett tagját , amelynek alkotói teljesítménye parodizálja a zenetudományi tudományt, a barokk és a klasszikus zene konvencióit , valamint meghonosítja a pofonkomédia elemeit.
Stan Freberg az 1950-es és 1960-as években paródiákat készített népszerű dalokból, kigúnyolva a kor zenei konvencióit, mint például Elvis Presley " Heartbreak Hotel " című művét. Paul Weston zenekarvezető és zongorista és felesége, Jo Stafford énekes megalkották a "Jonathan és Darlene Edwards" című zenei duót a rossz kabaréműsorok paródiájaként. A The Barron Knights brit csoport az 1970-es években a pop-előadókról szóló paródiáival vált híressé, míg a The Bar-Steward Sons of Val Doonican jelenleg a legkülönfélébb műfajok népszerű dalaiból ad elő vígjátékokat, elsősorban népi hangszereken.
A különböző technikákkal rendelkező parodisták közé tartozik a "Weird Al" Yankovic és Bob Rivers , akik általában nagyrészt változatlan zenéhez adtak új szöveget, és Richard Cheese és a Lounge Against the Machine vagy a The Lounge Kittens érintetlenül hagyja a szöveget, de megváltoztatja a zenei stílust. , rap , metal és rock dalokat ad elő lounge stílusban. Country Yossi , a zsidó zenei műfaj úttörő zeneszerzője és énekese a country zene és más mainstream slágerek szövegeit dolgozza át, hogy az ortodox zsidó témákat közvetítse. A zenei paródiára egy másik példa a Mac Sabbath , egy Black Sabbath tribute banda, amely McDonald's témájú kellékeket és jelmezeket használ, megváltoztatott szövegekkel, a gyorséttermi ipart gúnyolódva. 
A 21. század műfajparódiájába beletartozott a 2005-ös Altar Boyz musical , amely a keresztény rockot és a pop " fiúbanda " stílusát egyaránt parodizálja 

Belefülelők:

PDQ Bach - Beethoven Symphony No. 5


Stan Freberg - Heartbreak Hotel


Jonathan And Darlene Edwards - Stayin' Alive (Bee Gees Cover)



 The Barron Knights - Taste Of Aggro (1978)



Mac Sabbath - More Ribs (war pigs)


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése