2021. december 18., szombat

Zenei műfajok lexikona - C

 


Folytatjuk ismerkedésünket a zenei műfajokkal. Ma egy nagyon sokrétű témába vájjuk bele a protkónkat. Ez pedig A Counzry világa.

C mint Country

A Country zene első alműfaja az Alternative Country:

Az alternatív country, vagy alternatív country rock (néha alt-country. insurgent country, vagy Americana a country rock lazán definiált alműfaja, amely olyan fellépéseket foglal magába, amelyek stílusában jelentősen eltérnek a country zene mainstreamtől, mainstream country rocktól és country poptül. Az alternatív country művészekre gyakran van hatással az alternatív rock . Azonban a kifejezést arra használták, hogy leírják egyes országok zenekarokainak és művészeknek stílisát, vagy beépített befolyását alternatív rock, heartland rock, déli rock, progresszív country, betyár country, neotradicionális country, texasi country, Red Dirt, honky-tonk, bluegrass, rockabilly, psychobilly, roots rock, indie rock, hard rock, folk revival, indie folk, folk rock, folk punk, punk rock, cowpunk és rhythm 'n' blues. Az alternatív country a hagyományos amerikai country zenéből, a dolgozó emberek zenéjéből merített, amelyet olyan gyakorlók őriztek és ünnepeltek, mint Woody Guthrie , Hank Williams és a The Carter Family , amelyeket gyakran emlegetnek fő hatásként. Egy másik jelentős hatás a country rock volt, amely a country zene és a rock & roll hangzás összeolvadásának eredménye. A country rock előadójáról leggyakrabban Gram Parsons (aki hangzását "kozmikus amerikai zeneként" emlegette), bár Michael Nesmith-t , Steve Earle-t és Gene Clarkot gyakran fontos újítóként azonosítják. A harmadik tényező a punk rock volt, amely energiát és barkácsolást adott. A punk és a country ötvözésére tett kísérletek úttörője volt a nashville- i Jason and the Scorchersnak, valamint az 1980-as években a dél-kaliforniai cowpunk szcéna olyan zenekarokkal, mint a Long Ryders és az X , és a minneapolisi The Jayhawks együttes . de ezek a stílusok teljesen összeolvadtak Tupelo bácsi 1990-es No Depression című nagylemezében , amelyet széles körben az első "alt-country" albumként tartanak számon, és a nevét a mozgalom alapjául szolgáló online hirdetőtáblának és végül magazinnak adta. Még három nagy hatású albumot adtak ki, egy nagy kiadóhoz szerzõdve, mielõtt 1994-ben feloszlottak, és a hozzájuk kötõdõ tagok és figurák három nagy zenekart alapítottak a mûfajban: Wilco , Son Volt és Bottle Rockets. Palackrakéták aláírt együtt működik, mint Freakwater , Old 97 féle és Robbie Fulks , a Chicago-i székhelyű független kiadót, kötőhártya , aki úttörő egy változata a műfaj néven felkelő ország. A Blue Mountain, Whiskeytown, Blood Oranges zenekarokés a Drive-By Truckers továbbfejlesztette ezt a hagyományt, mielőtt a 2000-es években a legtöbben a rockzene irányába kezdtek volna elmozdulni.

Az 1990-es években az alternatív country kifejezést , az alternatív rockot párhuzamba állítva kezdték használni a zenészek és énekesek sokszínű csoportjának leírására, amelyek a mainstream country zene hagyományain és iparán kívül működnek. Sokan kerülték a Nashville által uralt iparág egyre csiszoltabb produkciós értékeit és popérzékenységét egy sokkal lo-fi hangzás érdekében, amelyet gyakran erős punk és rock and roll esztétika is átitat, A szövegek lehetnek sivárak vagy társadalmilag tudatosak, de szívhez szólóbbak is, és kevésbé valószínű, hogy a mainstream countryzenészek által néha használt kliséket használják. Más szempontból az ebbe a műfajba tartozó művészek zenei stílusaiban gyakran kevés a közös, a hagyományos amerikai népzenétől és a bluegrass-től kezdve a rockabilly-n és a honky-tonkon át egészen a mainstream rocktól vagy countrytól megkülönböztethetetlen zenéig. Ezt az amúgy is széleskörű címkézést tovább zavarták az alternatív country művészek, akik tagadják a mozgalmat, a mainstream művészek kijelentik, hogy részei annak, és visszamenőleges állítások, miszerint a korábbi vagy veterán zenészek alternatív ország. Nincs depresszió, a műfajnak szentelt legismertebb magazin kijelentette, hogy "alternatív country zenével (bármi is az)" foglalkozik.

Belefülelők:


Gram Parsons - A Song For You


Michael Nesmith - Silver Moon


Blood Orange - Charcoal Baby


Blue Mountain - Brandon Heath



Drive-By Truckers - Goddamn Lonely Love











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése