2021. december 25., szombat

Zenei műfajok lexikona - C

 


Folytatjuk a zenei nűfajok széles skálájával való ismerkedésünket. A múlt héten bele kezdtünk egy szerteágazó műfajba a Country zenébe.

C mint Country

A Country következő alműfaja a Bluegrass:
A bluegrass country és western stílus, amely a második világháború után alakult ki az Egyesült Államokban , a régi vonószenekar közvetlen leszármazottja, amelyet olyan csoportok játszottak és rögzítettek széles körben, mint a Carter Family az 1920-as évek végétől. . A Bluegrasst szinkronizáltabb (off-beat) ritmusa, viszonylag magas tenor (lead) énekhangja, feszes harmóniája, valamint a jazz és blues erőteljes hatása különbözteti meg a régebbi vonószenekaros zenéktől . Eltér a többi fajtától a country és a western zene hajtóritmusától és repertoárjál, valamint a bendzsónak adott igen előkelő helyen mindig a bluegrassre jellemző háromujjas Scruggs stílusban szólalt meg. A mandolin és a hegedű általában sokkal többet szerepel a bluegrass-ben, mint más country és nyugati zenében, és a hagyományos négyzetes táncdallamok, hagyományos vallásos dalok és balladák sokkal nagyobb részét adják a repertoárnak. A bluegrass stílust a Bill Monroe kezdte, aki az 1940-es évek közepén sokat kísérletezett a vonószenekar zenei bemutatásának új módszereivel. Egy nagyon jellegzetes mandolinstílust kezdett kialakítani, miközben testvéreivel Birch-cal és Charlie-val játszott; és miután csoportjuk felbomlott, megalakította saját csoportját, a Blue Grass Boys-t. A zenekar már 1945-ben Earl bemutatta a modern bluegrass számos jellegzetes vonását Scruggs , a már említett forradalmi banjo technika ötletgazdája csatlakozott hozzá. A bluegrass stílus 1945–48-ban jelent meg teljesen, és az 1940-es évek végére számos zenekar játszotta a zenét; a legsikeresebbeket általában olyan zenészek vezették, akik valamikor a Blue Grass Boys-szal játszottak, és közvetlenül Monroe-tól tanulták a stílust.

A bluegrass az 1940-es években a kis déli közösségek rádiós fellépéseitől az 1950-es években a televíziókig és a „hillbilly” bárokig, az 1960-as években pedig főiskolai koncertekig, kávéházakig és népi fesztiválokig volt népszerű ; az 1970-es években pedig a bluegrass iránt érdeklődő fiatalabb zenészek beáramlása hozott némi hatást a rockzenéből.

Belefülelők:

The Carter Family - Wildwood Flower



Bill Monroe & The Blue Grass Boys - Uncle Pen (1965).



Southern Raised Bluegrass Performs "Orange Blossom Special"


Bluegrass virtuosity from ... New Jersey? | Sleepy Man Banjo Boys



The Dead South - In Hell I'll Be In Good Company 

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése