2022. december 3., szombat

Zenei műfajok lexikona - L

 


Tovább folytatjuk sorozatunkat, amelyben a znei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Mai témánk a Latin music.

L mint Latin music

A Latin music következő alműfaja a Bolero:

A Bolero egy dal műfaja, amely a 19. század végén Kelet-Kubában keletkezett a trova hagyomány részeként. Nem kapcsolódik a régebbi, azonos nevű spanyol tánchoz, a bolero-t kifinomult, a szerelemmel foglalkozó szövegek jellemzik. „A huszadik század alapvető latin-amerikai romantikus énekének” nevezték.
Ellentétben az egyszerűbb, tematikusan sokrétű canciónnal, a bolero nem közvetlenül az európai lírai hagyományból fakadt, amely magában foglalta az olasz operát és a canzone-t, amely akkoriban olyan városi központokban népszerű volt, mint Havanna. Ehelyett a romantikus népköltészet egy formájaként szülrtett meg, amelyet a Santiago de Cuba-ból származó trubadúrok új fajtája, a trovadores művelt. Pepe Sánchezt tartják e tétel atyjának és az első bolero, a "Tristezas" szerzőjének, 1883-ban. Eredetileg a bolerókat egyes trovadorok énekelték gitározás közben. . Idővel általánossá vált, hogy a trovadorok csoportokban, mint dúos, trios, cuartetos stb. játszanak. A Trío Matamorosnak és később a Trío Los Panchosnak köszönhetően a bolero széles körben népszerűvé vált Latin-Amerikában, az Egyesült Államokban és Spanyolországban. Ugyanakkor Havanna termékeny talaj lett, ahol a bolero zeneszerzők találkoztak, hogy kompozíciókat alkossanak és új dallamokat improvizáljanak; ez volt az úgynevezett filin mozgalom, amely az angol " feeling " szóból kapta a nevét. A műfaj legmaradandóbb darabjait akkor írták, és rádió- és kabaréelőadásokban népszerűsítették olyan énekesek által, mint Olga Guillot és Elena Burke, amelyet zenekarok és nagyzenekarok támogatnak. 
A bolerók általában 4/4-esek, és zeneileg a kompozíciók és a feldolgozások sokféle formát ölthetnek. Ez a rugalmasság lehetővé tette, hogy a bolerók a 20. század eleje óta szerepeljenek a kubai son és rumba együttesek, valamint spanyol copla és flamenco énekesek repertoárján. Alkalmanként a bolerókat összevonták más formákkal, hogy új alműfajokat hozzanak létre, mint például a bolero-son, amely az 1930-as és 1940-es években volt népszerű, és a bolero-cha, amely az 1950-es években volt népszerű. Az Egyesült Államokban a rhumba társastánc a bolero-son adaptációjaként jelent meg az 1930-as években. A bolerók számos művész afrikai rumba repertoárjában is megtalálhatók Kinshasától egészenDakar, a sok bolero lemez miatt, amelyeket a GV sorozat részeként terjesztettek az ottani rádiókba. A műfaj népszerűsége egészen Vietnamig is érezhető volt, ahol Dél-Vietnamban divatos dalstílussá vált Saigon 1975-ös bukása előtt, és továbbra is népszerű a vietnamiak körében.

Belefülelők:

TRISTEZAS (bolero - pepe sanchez) 1885



SON DE LA LOMA - Trío Matamoros


Grupa Bolero - Jelena


Bolero - Krcmarska Moskva


Congo To Cuba - Putumayo











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése