2022. december 24., szombat

Zenei műfajok lexikona - M

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Mai témánk a Metal music.


M mint Metal

A metal zene első alműfaja a Heavy metal: 

A Heavy metal (vagy egyszerűen metal ) a rockzene egy olyan műfaja, amely az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején alakult ki, nagyrészt az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A blues rockban, a pszichedelikus rockban és az acid rockban gyökerező heavy metal bandák vastag, monumentális hangzást fejlesztettek ki, amelyet torz gitárok, kiterjesztett gitárszólók, hangsúlyos ütemek és hangosság jellemeztek .
1968- ban megalakult a műfaj három leghíresebb úttörője – a Led Zeppelin, a Black Sabbath és a Deep Purple. Bár széles közönséget vonzottaa kritikusok gyakran kigúnyolták őket. Az 1970-es években számos amerikai banda módosította a heavy metalt könnyebben elérhető formákká: Alice Cooper és Kiss nyers, nyavalyás hangzása és sokk rockja; az Aerosmith blues-gyökerű rockja; és a Van Halen mutatós gitárperselyei és party rockja. Az 1970-es évek közepén a Judas Priest segített felpörgetni a műfaj fejlődését azzal, hogy elvetette a blues befolyást, míg a Motörhead bevezette a punk rock érzékenységet és egyre nagyobb hangsúlyt a sebességre. Az 1970-es évek végétől a brit heavy metal új hullámának olyan bandái, mint az Iron Maiden és a Saxon hasonló szellemben követték egymást. Az évtized végére a heavy metal rajongók „ metálosok ” vagy „ headbangerek ” néven váltak ismertté. Egyes metal műfajok szövegei az agresszióval és a machizmussal kapcsolódnak össze, ami időnként nőgyűlölet vádjához vezetett.
Az 1980-as években a glam metal népszerűvé vált olyan csoportok körében, mint a Bon Jovi, a Mötley Crüe és a Poison. Eközben azonban az underground jelenetek egy sor agresszívebb stílust produkáltak: a thrash metal olyan bandákkal tört be a mainstreambe, mint a Metallica, a Slayer, a Megadeth és az Anthrax, míg más extrém alműfajok, mint a death metal és a black metal szubkulturálissá váltak – és maradnak is.jelenségek. Az 1990-es évek közepe óta a népszerű stílusok kibővítették a műfaj meghatározását. Ezek közé tartozik a groove metal és a nu metal, amelyek közül az utóbbi gyakran tart.

Belefülelők:



 
Led Zeppelin - Immigrant Song (Live 1972) 


Black Sabbath - "Iron Man" 


Deep Purple - Fireball (Live)


Alice Cooper - Poison


Aerosmith - Cryin'














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése