2022. december 17., szombat

Zenei műfajok lexikona - L

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Mai témánk, még mindig a Latin music.

L - mint Latin music

A Latin music következő alfaja a Samba:

A szamba ( portugál kiejtése:  [ˈsɐ̃bɐ] ( hallgatni ) ), más néven samba urbano carioca ( városi Carioca samba ) vagy egyszerűen csak samba carioca ( Carioca samba ), brazil zenei műfaj, amely a 20. század elején Rio de Janeiro afro-brazil közösségeiből származik. A brazil népi hagyományokban gyökerezik különösen azok, amelyek a gyarmati és birodalmi időszak primitív vidéki szambájához kapcsolódnak, Brazília egyik legfontosabb kulturális jelenségének és az ország egyik szimbólumának tartják. A portugál nyelvben legalább a 19. század óta jelenlévő "samba" szót eredetileg a "néptánc" megjelölésére használták. Idővel jelentését kiterjesztették a "batuque-szerű körtáncra", egy táncstílusra, valamint egy "zenei műfajra". Ez a zenei műfaj megszilárdulási folyamata az 1910-es években kezdődött, és az 1917-ben elindított " Pelo Telefone " című dal volt a kezdeti mérföldkő. Annak ellenére, hogy alkotói azonosították, a közönség, és a brazil zeneipar "samba" néven, ez az úttörő stílus ritmikai és hangszeres szempontból sokkal inkább kapcsolódott a maxixhez, mint magához a szambához. 
A Samba csak az 1920-as évek végén Estácio szomszédságából épült fel modern módon zenei műfajként, és hamarosan Oswaldo Cruzra és Rio más részeire terjedt ki az ingázó vasúton keresztül. Ma a szamba ritmusának szinonimája, ez az új szamba újításokat hozott ritmusban, dallamban és tematikai vonatkozásban is. Az új, ütős hangszeres mintán alapuló ritmusváltása egy "batucado" és szinkronizáltabb stílust eredményezett – szemben az induló "samba-maxixe"-vel– nevezetesen a gyorsabb tempó, a hosszabb hangok és az eddig használt egyszerű tenyereken messze túlmutató karakteres ütem. Szintén az "Estácio paradigma" újítása a szamba dalként való formázásában, zenei felépítésével az első és a második részben dallamban és szövegben egyaránt. Ily módon Estácio szambistái modern és befejezett módon hozták létre, strukturálták és újradefiniálták a városi Carioca szambát, mint műfajt. Ebben a városi és modern zenei megnyilvánulási formálódási folyamatban a Carioca szambának a szambaiskolák meghatározó szerepe volt, amelyek felelősek a ritmus esztétikai alapjainak végleges meghatározásáért és legitimálásáért, ésrádióadás, amely nagyban hozzájárult a műfaj és énekeseinek elterjedéséhez és népszerűsítéséhez. Így a szamba Brazília-szerte jelentős kivetülést ért el, és a brazil nemzeti identitás egyik fő szimbólumává vált . A műfajt egykor afro-brazil eredete miatt kriminalizálták és elutasították, mitikus eredete pedig határozottan a munkásosztály zenéjét, a műfajt a felsőbb osztályok képviselői is támogatták. az ország kulturális elitje. 
A szamba létrejöttével egyidejűleg az "Estácio-paradigma" megnyitotta az utat a 20. század során a kompozíció és az értelmezés új alműfajaira és stílusaira való széttöredezése előtt. Főleg a brazil zene úgynevezett "aranykorából" a szamba bőséges kategorizálást kapott, amelyek egy része szilárd és jól elfogadott származékos szálakat jelöl – mint például bossa nova, pagoda, partido alt, samba de breque, samba-canção, samba de enredoés a samba de terreiro – míg más nómenklatúrák valamivel pontatlanabbak voltak – például a samba do barulho (szó szerint "zaj szamba"), a samba epistolar ("epistoláris szamba") ou samba fonético ("fonetikus szamba") - és némelyik csak lekicsinylő – mint például a sambalada, sambolero vagy sambão joia. 
A 20. század elején kialakult modern szamba túlnyomórészt az időjelzés változott az énekelt kórus batucada ritmusra való tudatos használatával, a kijelentő versszakok különféle szakaszaival. Hagyományos hangszerelését olyan ütőhangszerek alkotják, mint a pandeiro, cuíca, tamborim, ganzá és surdo kíséret – melyek ihletője a choro –, mint például a klasszikus gitár és a cavaquinho. 2007-ben a Brazil Nemzeti Történelmi és Művészeti Örökség Intézetea Carioca sambát és három mátrixát – a samba de terreiro-t, a partido-altot és a samba de enredo-t – kulturális örökségnek nyilvánította Brazíliában. 

Belefülelők:


Pelo Telefone (1916)


Samba OFFICIAL Video Rio Dance Competition


Bellini - Samba Do Brasil


Brazilian Samba Dancing Performance in San Diego


 BEAUTIFUL MORENA Samba Dancing at Brazil Carnival













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése