2023. február 11., szombat

Zenei műfajok lexikona - N

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálonk eligazodni. Mai témánk a New Age music.

N mint New Age

A New Age music egyik alműfaja az Environmental music:

A környezetvédelem a populáris zene témája és kulturális irányzata volt. Az ökomuzikológusok (zenei és környezeti kérdésekkel foglalkozó zenetudósok és etnomuzikológusok ) és zenepedagógusok egyre inkább hangsúlyozzák a zene és a természet metszéspontját, valamint a zene szerepét az ökológiai aktivizmusban. 
A zene környezetvédelmi témái a természet és a vadon megbecsülésétől és védelmének felhívásától a környezetromlásig, a szennyezésig és az éghajlatváltozásig terjednek. A legkorábbi, környezetvédő témákat feltáró populáris zene a 19. századra és a korai folk- , gospel- és blueszenére vezethető vissza. Az 1960- as évek ellenkultúrája elősegítette a környezeti zene térnyerését, amely a következő évtizedekben is folytatódott. A témával foglalkozó műfajok közé tartozik a hiphop, punk rock, heavy metal és modern klasszikus.
Egyes zeneművészek platformjukat arra használták, hogy népszerűsítsenek és pénzt gyűjtsenek környezetvédelmi célokra. Erőfeszítéseket tettek a zeneipar és az élőzene fenntarthatóságának javítására is.
A környezetvédelmi témákat feldolgozó legkorábbi dalok némelyike ​​a 19. századból származik, például George Pope Morris és Henry Russell " Woodman! Sare that Tree ! "  A népzene környezetvédelmi témákat dolgozott fel az 1930-as és 1940-es években. 
Az izlandi zenében az ország 1944-es függetlenné válása óta nagy hagyománya van a természet kiemelésének. 
Miután 1959-ben radioaktív izotópot ( Stroncium-90 ) találtak a tehéntejben, megnőtt az aggodalom a nukleáris fegyverkezési verseny környezeti hatásai miatt . Ez felvillantotta a dalokat a környezeti hatások, például a radioaktív izotópok láthatatlanságáról. Pete Seeger „Mack the Bomb” című dalában összehasonlítást írt a cápa és a Stroncium-90 között, kifejtve, hogy a cápa veszélye legalább látható, ellentétben a radioaktív izotópokkal. 1962-ben Malvina Reynolds is írt egy dalt " What Have They Done to the Rain?", amelyet a föld feletti nukleáris kísérletek inspiráltak, és hogyan juttatta a Stroncium-90-et a levegőbe, majd az eső révén a talajba, így került a tehenekbe és a tejükbe. Peter La Farge dalszerző kiadta az As -t. A Long as the Grass Shall Grow 1963-ban, a környezet pusztításáról szóló indián dalok gyűjteménye. 
Pete Seeger God Bless the Grass (1966) című albumát az első környezetvédő albumként írták le.
Pete Seeger 1966-ban adta ki az elsőnek tartott környezetvédő albumot, " Isten áldja a füvet " címmel. Az 1960-as években nagyszámú, környezetközpontú dal született, elsősorban a népzene népszerűsítésének és a sok környezetvédő tiltakozó dalt szerző zenészeknek köszönhetően. , abban a műfajban.
Az 1960-as és 1970-es években a populáris zenére az ellenkultúra mozgalom, a vietnami háborúellenes mozgalom és a polgárjogi mozgalom hatott. A Föld napja és a Greenpeace megalapítása, az 1969-es Santa Barbara-i olajszennyezés és a National Environmental Policy Act elfogadása hatással volt a zenére a hetvenes évek elején. Joni Mitchell " Big Yellow Taxi " című filmje a DDT -re hivatkozott Rachel Carson 1962-es Silent Spring című könyve nyomán, amely felhívta a közvélemény figyelmét a DDT veszélyeire. John Denver country- és folkénekes gyakran énekelt Colorado vadonjáról olyan népszerű dalokkal, mint a " Rocky Mountain High " és a " Vigyél haza, Country Roads ". A Beach Boys a környezetvédelmi aggályokat, különösen a környezetszennyezést is megvizsgálta a Surf 's Up (1971) " Don't Go Near the Water " és " A Day in the Life of a Tree " című dalaiban. 
1970-ben az Amchitkában végzett nukleáris kísérletekkel szembeni környezetvédők ellenállása miatt a népszerű zenészek, James Taylor , Joni Mitchell és Phil Ochs jótékonysági koncertet tartottak Vancounverben, hogy pénzt gyűjtsenek a Don't Make a Wave Committee on the Phyllis Cormack nevű aktivista csoport útjára. Ez a koncert és az azt követő utazás elindította a Greenpeace befolyásos környezetvédelmi csoport megalapítását.
Az 1960-as évektől kezdődően a környezetzene mainstream változatai által megörökített elsődleges nézet a természeti tájak és az emberiség idilli együttélését helyezte előtérbe. 
Az 1980-as évek népszerű zenészei, köztük a U2, a REM, a Grateful Dead és George Harrison továbbra is támogatták a Greenpeace -t azzal, hogy válogatásalbumokhoz adtak számokat, és felléptek jótékonysági koncerteken. 
1995-ben Michael Jackson énekes megjelent az " Earth Song " című slágerrel, amely a környezetvédelemről és az állatok jólétéről szólt. 
2007-ben a világ több pontján egy masszív koncertet tartottak Live Earth címmel egyidejűleg, hogy felhívják a figyelmet és cselekvésre ösztönözzék a klímaváltozást.
2009-ben a Disney létrehozta a Disney Friends for Change nevű kampányát, amely elősegítette a környezetvédelmi üzenet népszerűsítését. Elkészült a Send it On című dal, amelyet Miley Cyrus , Demi Lovato , a Jonas Brothers és Selena Gomez Disney énekesei vettek fel , a bevételt pedig környezetvédelmi jótékonysági szervezeteknek ajánlották fel. 

Belefülelők:


woodman spare that tree (1837) The first environmental song


The Beach Boys - Surf's Up


Joni Mitchell - Big Yellow Taxi


Michael Jackson - Earth Song


Jonas brothers,Miley Cyrus,Selena Gomez e Demi Lovato - Send It On












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése