2023. február 18., szombat

Zenei műfajok lexikona - N

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. E heti témánk a New Age music.

N mint New Age

A New Age zenei műfaj következú alcsoportja a Healing music: 

A zeneterápia, egy rokon egészségügyi szakma, "a zenei beavatkozások klinikai és bizonyítékokon alapuló alkalmazása terápiás kapcsolaton belül egyénre szabott célok elérése érdekében egy hitelesített szakember által, aki elvégezte a jóváhagyott zeneterápiás programot." 
A zeneterápia széles terület. A zeneterapeuták zenei alapú tapasztalatokat használnak a kliensek igényeinek kielégítésére az emberi működés egy vagy több területén: kognitív, akadémiai, érzelmi/pszichológiai; viselkedési; kommunikáció; szociális; fiziológiai (érzékszervi, motoros, fájdalom, neurológiai és egyéb fizikai rendszerek), spirituális, esztétikai. A zenei élményeket stratégiailag úgy tervezték, hogy a zene elemeit terápiás hatások elérése érdekében hasznosítsák, beleértve a dallamot, harmóniát, billentyűt, módot, mérőt, ritmust, hangmagasságot/tartományt, időtartamot, hangszínt, formát, textúrát és hangszerelés. 
Néhány elterjedt zeneterápiás gyakorlat közé tartozik a speciális igényű egyénekkel végzett fejlesztő munka (kommunikáció, motoros készségek stb.), a dalírás és a visszaemlékezésben való hallgatás, az idősekkel végzett orientációs munka, a feldolgozó és relaxációs munka, valamint a ritmikus edzés a stroke túlélőinek fizikai rehabilitációja érdekében. A zeneterápiát egészségügyi kórházakban, rákközpontokban, iskolákban, alkohol- és kábítószer-gyógyító programokban, pszichiátriai kórházakban, idősek otthonában és javítóintézetekben alkalmazzák.
A zeneterápia területén széles körű kvalitatív és kvantitatív kutatási irodalom áll rendelkezésre. A zeneterápia különbözik a Musopathiától, amely egy általánosabb és nem kulturális megközelítésen alapul, amely a hang alapvető aspektusaira adott idegi, fizikai és egyéb válaszokon alapul. 
A bizonyítékok arra utalnak, hogy a zeneterápia minden egyén számára előnyös, mind fizikailag, mind szellemileg. A zeneterápia előnyei közé tartozik a szívfrekvencia javulása, a szorongás csökkentése, az agy stimulációja és a jobb tanulás. [8] A zeneterapeuták technikáikkal számos területen segítik pácienseiket, a műtétek előtti és utáni stresszoldástól kezdve a neuropatológiákig , például az Alzheimer-kórig. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik zenét hallgattak, miközben intravénás injekciót helyeztek a karjukba, kevésbé szorongtak és kevesebb fájdalmat éreztek, mint azok a gyerekek, akik nem hallgattak zenét az IV behelyezése közben. A mentális egészségi zavarokkal, például szorongással, depresszióval és skizofréniával diagnosztizált betegeken végzett tanulmányok mentális egészségük látható javulását mutatták ki a zeneterápia után. A National Institute for Health and Care Excellence (NICE) azt állította, hogy a zeneterápia hatékony módszer a mentális egészségügyi problémákkal küzdő egyének megsegítésére, és többet kellene tenni annak érdekében, hogy a rászorulók ilyen jellegű segítséget nyújtsanak. 

Belefülelők:

Yahweh - Calling in Divine Presence


Zene a test pihenéséhez és javításához





Hans Zimmer - The Burning Bush








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése