2023. április 8., szombat

Zenei műfajok lexikona - P

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Ma még mindig a Pop Music van műsoron.

P mint Pop Music

A Pop music következő alműfaja a Synthpop:

A szintipop ( a szintetizátor pop rövidítése; techno-popnak is nevezik az újhullámos zene egyik alműfaja, amely először az 1970-es évek végén vált kiemelkedővé, és a szintetizátort mint pl. a domináns hangszer. Az 1960-as években és az 1970-es évek elején szintetizátorok használata előzte meg a progresszív rock, az elektronikus, az art rock, a disco és különösen a Kraftwerkhez hasonló zenekarok Krautrock -ját. Külön műfajként jelent meg Japánban és az Egyesült Királyságban a poszt-punkbankorszak az 1970-es évek végétől a 80-as évek közepéig tartó újhullámos mozgalom részeként.

Az 1960-as évek közepén váltak elérhetővé a gyakorlatilag hangstúdióban használható elektronikus zenei szintetizátorok, a hetvenes évek közepén pedig az elektronikus művészzenészek térnyerése. Gary Numan 1979-es áttörése után az Egyesült Királyság kislemezlistáján, az 1980-as évek elején számos művész kezdett sikereket elérni a szintetizátor alapú hangzással. Japánban a Yellow Magic Orchestra bemutatta a TR-808 ritmusgépet a populáris zenében, és a zenekar nagy hatással volt a korai brit szintipop fellépésekre. Olcsó polifonikus szintetizátorok fejlesztése, a MIDI meghatározása és a tánc alkalmazásaütemek, egy kommerszebb és elérhetőbb hangzáshoz vezetett a szintipop számára. Ez, a New Romantic mozgalom stílustudatos fellépései általi átvétele, valamint az MTV felemelkedése nagyszámú brit szintipop fellépés sikeréhez vezetett az Egyesült Államokban a második brit invázió idején.

A „techno-pop” kifejezést Yuzuru Agi alkotta meg 1978-ban a Kraftwerk The Man-Machine című művével kapcsolatos kritikájában, és a névadás többszörös felfedezésének eseteként tartják számon. Ezért a kifejezés felcserélhetően használható a „szintipop” kifejezésre, de általában Japán színterére használják, és ott előnyös kifejezés. 

A "synth-pop" szót néha felcserélhetően használják az " electropop " kifejezéssel, de az "electropop" a szintipop olyan változatát is jelölheti, amely nagyobb hangsúlyt fektet a keményebb, elektronikusabb hangzásra. Az 1980-as évek közepén és végén az olyan duók, mint az Erasure és a Pet Shop Boys olyan stílust választottak, amely nagy sikert aratott az amerikai táncslágereken, de az évtized végére az olyan bandák „új hullámú” szintipopja, mint pl. mivel A-ha és Alphaville átadta helyét a house zenének és a technónak. Az indietronicában és az electroclashben kezdett újjáéledni az újhullámos szintipop iránti érdeklődésmozgalmak az 1990-es évek végén, a 2000-es években pedig a szintipop széleskörű újjászületésnek és kereskedelmi sikernek örvendett.

A műfaj kritikát kapott az érzelmek és a zenélés állítólagos hiánya miatt; prominens művészek felszólaltak az ellenzők ellen, akik azt hitték, hogy a szintetizátorok maguk komponálták és játszották a dalokat. A szintetizátor-pop zene a pop- és rockzene egyik fő elemeként a szintetizátornak helyet adott, közvetlenül befolyásolva a későbbi műfajokat (beleértve a house zenét és a detroiti technót ), és közvetve sok más műfajt, valamint az egyéni felvételeket is befolyásolt.

Belefülelők:

Toto - Africa


Blondie - Heart Of Glass


Eurythmics, Annie Lennox, Dave Stewart - Sweet Dreams


Pet Shop Boys - West End Girls


Men At Work - Down Under













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése