2023. április 15., szombat

Zenei műfajok lexukona - P

 


Folytatjuk sorozatunkat, amrlyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Ma még mindig a Pop music a témánk.

P mint Pop music

A Pop music következő alműfaja a Traditional Pop Music: 
A hagyományos pop (más néven klasszikus pop és pre-rock and roll pop ) nyugati popzene, amely általában megelőzi a rock and roll megjelenését az 1950-es évek közepén. A zene e korszakának legnépszerűbb és legtartósabb dalait popstandardoknak vagy amerikai szabványoknak nevezik. E dalszerzők és zeneszerzők műveit általában a „ Nagy Amerikai Énekkönyv ” néven ismert kánon részének tekintik . Általánosabban, a " standard " kifejezés bármely olyan népszerű dalra alkalmazható, amely széles körben ismertté vált a mainstream kultúrán belül.
A klasszikus pop magában foglalja a Broadway, a Tin Pan Alley és a hollywoodi show dallamírók dalait az első világháborútól az 1950-es évekig, mint például Irving Berlin, Frederick Loewe, Victor Herbert, Harry Warren, Harold Arlen, Jerome Kern, George Gershwin és Ira Gershwin, Richard Rodgers és Lorenz Hart, Oscar Hammerstein, Johnny Mercer, Dorothy Fields, Hoagy Carmichael és ole Porter.
A swing korszak számos népszerű énekes sztárja lett, köztük a fiatal Frank Sinatra, Dinah Shore, Jo Stafford, Perry Como, Peggy Lee, Patti Page, David Whitfield és Bing Crosby.

Az 1950-es években a rock and roll növekvő népszerűsége miatt sok minden, amit a baby boom korok szüleik zenéjének, a hagyományos popnak tartottak, félreszorult. Az olyan előadók által énekelt népszerű zene, mint Frank Sinatra, Dean Martin, Ella Fitzgerald, Peggy Lee és kortársaik, az 1960-as és 1970-es években visszaszorultak a televízióba, ahol továbbra is nagyon népszerűek maradtak, a Las Vegas-i klubfellépések és a liftzene. Dean Martinnak és Frank Sinatrának azonban a 60-as évek végéig számos slágerlemeze és albuma volt. A nashville-i country zene az 1950-es évek végén nagymértékben kölcsönzött a hagyományos pop hangzásokból, amikor a Music Row korlátozni akarta a rock and roll műfajra gyakorolt ​​növekvő hatását; népszerű maradt mindaddig, amíg a brit invázió, Nashville két legnagyobb countrysztárja ( Patsy Cline és Jim Reeves ) nem halt meg külön repülőgép-balesetben, és a nyugati parti countryzene növekvő befolyása 1964-től félretolta.
1983-ban Linda Ronstadt, a rockkorszak népszerű női énekese irányváltást választott. 
Azóta más rock/popsztárok is sikereket értek el hagyományos popzene rögzítésében. A figyelemre méltó albumok közé tartozik Rod Stewart It Had to Be You: The Great American Songbook , Willie Nelson Stardust , Chaka Khan Echoes of an Era és Carly Simon Torch című száma. 
A lounge szubkultúra megjelenése az 1990-es évek közepén az Egyesült Államokban elősegítette a popzene zenéje, stílusa és előadói iránti újjáéledését és érdeklődését a rock and roll előtt. Sok kortárs előadó dolgozott a klasszikus pop és/vagy az easy listening swing stílusában.

Belefülelők:

The Four Lads - Istanbul 


Buddy Holly - Everyday


Paul Anka - Put Your Head On My Shoulder


Frank Sinatra - Anything Goes


Beach Boys- I get Around














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése