2018. február 10., szombat

Alma a fájától...1.


Ismert mondás szerint: "Nem esik messze az alma a fájától". Ami annyit tesz, hogy gyerekek öröklik a szülők jellemző tulajdonságait. Nézzünk szét a zenei világban, hogy a mennyire igaz ez az állítás.

Az apa a világhírű szitárművész Ravi Shankar.


Ravi Shankar 1920-ban született, bengáli jó módú család sarja, szitárjátékos és zeneszerző. Nagyon sokat tett, hogy a hagyományos indiai zene ismertté vált a nyugati fülek számára. Többszörös Grammy-díjas. 2012-ben vesztette el a zenei világ.


Ravi Shankar

Lányai, a két különböző anyától származó Anoushka Shankar és Norah Jones szintén zenészek, nem is akármilyen.



Anoushka Shankar 1981-ben született Londonban. Apja nyomdokait követve szitárművész és zeneszerző lett belőle. Apjától tanult zenét és annak haláláig sokszor koncerteztek együtt. Önálló albummal 1998-ban jelentkezett, majd megismerkedett Karsh Kale indiai származású zenésszel. Ez a fúzió új utakat nyitott elé a world-music irányába. Zenei tevékenysége Grammy-díjat eredményezett.


Anoushka Shankar-Karsh Kale - Slither




Norah Jones 1979-ben született, indiai származású, amerikai énekes, szerző és színésznő. 2002-ben jelent meg debütáló lemeze, amely azonnal többszörös Grammy.díjat hozott és tette őt világhírűvé. Azóta megjelent lemezei is nagyon sikeresek. 


Norah Jones - Sunrise

Mint színésznő is jelentőst tett le az asztalra.


Norah Jones "A távolság íze" című film egyik főszereplőjeként

Végül a két féltesó együtt:

Anoushka Shankar-Norah Jones - Unsaid



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése