2018. április 15., vasárnap

Alma a fájától ...10.


Folytatva a sorozatot a zenészek világában kutakodunk, tehetséges utódok után. Ma Maurice Jarre és Jean Michael Jarre kerül sorra.

Maurice Jarre

Maurice Jarre 1924-ben született Franciaországban Lyonban. Eredetileg mérnöknek készült, de félbehagyta a zenei pálya kedvéért. Kezdetben színházi előadások kísérő zenéit szerezte, innen tért át a filmzenékre. Az első hollywoodi filmzenéje, amelyet az Arábiai Lawrence című filmhez készített azonnal Oscar-díjat ért. Ettől kezdve keresett filmzene író lett, számtalan nagy rendezővel dolgozhatott együtt. Művészete még két Oscart eredményezett. 2009-ben Kaliforniában érte utol a halál.

Maurice Jarre - Greatest Hits

Jean Michael Jarre

Jean Michael Jarre 1948-ban született Franciaországban, zenész, zeneszerző a popzene legkreatívabb alkotója. Apja Maurice Jarre Oscar-díjas zeneszerző. Egyértelmű lett volna, hogy Jarre követi apját a zenei pályán, de nem így alakult, mert Jarre ötéves korában a szülei elváltak, apja Amerikába költözött. A zene azonban rátalált, már ötévesen zongorázni tanult. A klasszikus zene után a jazz felé fordult, majd a rockzene következett, 1969-ben egy zenei kutatócsoport tagja lett, ahol elektronikus-akusztikus zenéket tanulmányoztak. Innen ered az elektronikus zene iránti szeretete. Több nem túl sikeres próbálkozás után otthoni studiójában megszületett az Oxygene című anyaga, amely azonnal a világhírűvé tette. Ezután sorra jelentette meg hasonló stílusú zenéit, sikert sikerre halmozva, számtalan díjat és elismerést hozva szerzőjének. Volt olyan koncertje, amelyet a tv-közvetítés által több mint 100 millióan láttak.

Jean Micheal Jarre - Oxygene 4.

Meg kell jegyezni, hogy Jean fia David is nagyon tehetséges. Ő egy nagyon neves mágus, de nem ügyetlen a zenében sem, igaz nyomába sem ér a nagyszülő ás apja sikereinek.

A három nemzedék:

Maurice, Jean Michael és David Jarre

Az ő példájuk bizonyítja, hogy az apai géneket örökölve legalább olyan csúcsokra érhet el az utód is, ha nem magasabbra, vagy nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése