2018. június 19., kedd

Hét fő erény VII. ( industria ) buzgóság:



Ne szépítsük a dolgot, Jolán csúnya lánynak született. Nem szerette a tükröket, mert kíméletlenül megmutatták testi gyengeségeit: hatalmas szétálló füleit, a szájában összekuszálódott fogait, lapos melleit, előre dudorodó pocakját, elefánt lábait. Eleinte, legszívesebben élbújt volna a világ elöl, de aztán beletörődött, hogy ilyenek a testi adottságai.
Más utat keresett és talált, afféle karitatív kisangyal lett, aki buzgón segített bárkinek, bármiben. Ha valamibe belevetette magát, azt teljes erőbedobással, lelkiismeretesen, fáradságot nem ismerve tette. Az emberek ezt az erényt általában pozitívan értékelik, ezáltal ha nem is szépsége miatt, de kedvelt lett környezetében.
Esténként, mikor hazatért magányába, elfáradva, de jóleső érzéssel tért nyugovóra. Azokat a napokat szerette, amikor maradandót alkotott, ilyenkor elfelejtett minden rosszat maga körül. Pedig akadt az is minden napra, rosszindulatú megjegyzés az alkata vagy a buzgó mocsingsága miatt. Egyre jobban megkeményedett lelki páncélja a támadások ellen.
Tudták, hogy rá mindig lehet számítani, így egyre több feladatot vállalt. A hét minden napjára akadt tennivalója, lassan már semmi szabad ideje sem maradt. Pedig néhány dolgot nagyon szeretett: bekuckózni a nagyfotelbe, olvasni csodákról, sohanemvolt lényekről, vagy elbújni a mozi sötétjében, megnézni egy romantikus filmet és jól kibőgni magát.
Úgy gondolta, hogy lazít egy kicsit, a vasárnapot kijelöli pihenőnappá és hódol szenvedélyeinek. Egy ilyen vasárnap délutánján történt, hogy olvasás közben elnyomta a buzgóság, elszenderült. Álmában egy jóságos tündér jelent meg és megkérdezte, hogy miért ilyen szomorú.
- Majd pont neked fogom elkotyogni. – gondolta magában, de végül belekezdett és egyre jobban megnyílt:
- Kedves tündér! Most nézz végig magadon. Minden porcikád tökéletes, egyszerűen lenyűgözően szép vagy. Most nézz rám, mit látsz? Az ilyenekre szokták azt mondani, hogy ne menj ovisok közé, mert ijedtükben megállnak a fejlődésben, vagy ha lemész a bányába magától feljön a szén. Kinek kell egy ilyen förmedvény?
- A szépség nem minden, de te túl szigorú vagy önmagadhoz – szólalt meg a tündér. Ott annak a tónak a víztükre, nézd meg magad benne!
Jolán vonakodva lesétált a vízhez és beletekintett. A víz fodrozódott egy kicsit, majd kisimult. Tökéletes szépség tekintett vissza rá. Nem akart hinni a szemének, tapogatta az arcát, nem tudott betelni a látvánnyal.
- Te tetted ezt velem tündér? – fordult vissza boldogan, de sehol nem látta őt, válasz nélkül maradt.
Felébredt. Ösztönszerűen a tükör felé vette az útját, de a tükörkép újra lehangolta. Kesernyés mosoly jelent meg a szájszögletében:
- Mit hittél, az álmok valóra válnak? – motyogta csendesen.
Az átélt élmény azonban befészkelődött a gondolataiba és nem hagyta nyugton. Már hetedik napja őrlődött, amikor bátorságot gyűjtött és a kegyetlen valót mutató elé állt. Mindent alaposan megfigyelt, kielemzett. Belefogott a lehetetlenek tűnő teljes átalakulásba.
Esténként, amikor nyugovóra tért leragasztotta szétálló füleit és növeszteni kezdte a haját, hogy elrejtse a vitorlákat.
Elment fogorvoshoz, szerencsére még fogszabályzóval menthetők voltak rágói.
Alapos, intenzív alakformálásba kezdett.
Időnként türelmetlenül, lopva a tükörbe lesett, de lassúnak látta a fejlődést, de szerencsére nem adta fel.
Eljött a nagy nap, már minden tökéletesnek látszott, csak egy volt hátra: félretett pénzét beleölte egy mellnagyobbító műtétbe.
A főpróbánál leesett a tükör álla a csodálkozástól, egy tökéletes, hibátlan bombázó állt előtte. A látványtól Jolán önbizalmat kapott. Már az átalakulási folyamat közben is észrevette a megakadó férfiszemek szaporodását. Most, hogy már érezte a tökéletességét megerősödve vetette bele magát az előle eddig elzárt világba. Persze az átalakulásnak ára volt, már egyre kevesebb ideje maradt a buzgóságra, végül teljesen felhagyott vele.
Fontosabb lett a könnyű élet habzsolása.
Olyan ragadozóvá vált, mint a Vénusz légycsapója, édes illatával magához csalogatta a bogarakat, majd megemésztette őket…

Utóirat:
Ezzel a résszel befejeződött a Hét fő erényt követő sorozat. A történetek olyan emberekről szóltak, akik birtokolják valamelyik fő erényt, de valamilyen katartikus esemény kizökkenti őket a helyes irányból, megváltoznak. Valahol mélyen mindenkiben ott van a „kisördög” és toporzékolva várja, hogy felszínre törhessen…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése