2021. június 20., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - A

 


A zenei műfajokkal való barátkozásunkat tovább folytatva, még mindig az alternatív zene van műsoron.

A - mint alternatív zene

Az alternatív zene következő alműfaja a Lo-fi.

A Lo-fi a Low Fidelity szó rövidítése, magyarul: alacsony hangminőséget jelent. Ezt a szót a 60-as években kezdték el használni olyan lemezekre, amelyeknek a hangminősége gyenge és zajos volt, nem volt tökéletes, vagyis a hi-fi (high fidelity) ellentéte. De ha ez egy rossz hangminőséget jelent, hogy lett ebből egy stílus? A válasz egyszerű. Paradoxon. A mai világban mindig az a cél, hogy minden tökéletes legyen, és még annál is tökéletesebb. De ezt a tökéletességet egy idő után megunjuk, és szürreálissá válik, mivel mi magunk sem vagyunk tökéletesek. Így a zenének sem kell mindig annak lennie. A paradoxon persze folytatódik, az alacsony hangminőség a véletlen műve, nem szándékos, de miután ezt már szándékosan, beállítva használják, már nem az.
A Lo-fi a ’60-as évektől rengeteg változáson ment keresztül, de a mai változata, teljesen eltér az előző évekbeli jelentésétől. A mai Lo-fi a nyugodt ütem, háttérzajok, mint például kaparászás, hümmögés, esőcseppkopogás keveréke. Ezek a nyugtató ütemek kihatnak a nagyagyban a koncentrálásért felelős területekre, és így az könnyebben tud fókuszálni. Ez a nyugodt műfaj, sokaknak segít a világon a koncentrálásban, a tanulásban, vagy az elalvásban.
Ma már minden zenei platformon vannak Lo-fi stílusú zenék, amiket bárki hallgathat. Külön rádiókat találhatunk a neten, amik egyfolytában ezt engedik. You Tube-on több órás változatokat, és egész napos live-okat is találhatunk.
Történelmileg a "lo-fi" előírásai viszonyultak a technológiai fejlődéshez és a hétköznapi zenehallgatók elvárásaihoz, emiatt a kifejezés körüli retorika és beszéd sokszor eltolódott. Az 1990-es évek előtt általában "low-fi" -ként írják, a kifejezés legalább az 1950-es évek óta létezik, röviddel a "nagy hűség" elfogadása után, és meghatározása az 1970-es és 2000-es évek között folyamatosan fejlődött. Az Oxfordi angol szótár 1976-os kiadásában a lo-fi a "kevésbé jó minőségű hangzás, mint a" hi-fi "definícióval egészült ki. Murray Schafer zenepedagógus ,A Tuning of the World a „kedvezőtlen jel / zaj arány” kifejezésként határozta meg a Lo-fi-t.

A kritikusok körében az 1980-as évekig gyakorlatilag nem értékelték a lo-fi zene tökéletlenségeit, amelynek során kialakult romantika jellemezte az otthoni felvételeket és a " csináld magad " (barkácsolás) tulajdonságait. Utána a "DIY" szót gyakran felváltva használták a "lo-fi" -val. Az 1980-as évek végére az olyan tulajdonságok, mint az "otthon felvett", a "technikailag primitív" és az "olcsó felszerelések" általában társultak a "lo-fi" címkéhez, és az 1990-es években az ilyen ötletek központi szerepet kaptak arra, hogy a „lo-fi-t” hogyan értették népszerûen. Következésképpen 2003-ban az Oxford Dictionaryhozzáadott egy második meghatározást a kifejezéshez: "a rockzene olyan műfaja, amelyet minimális produkció jellemez, nyers és kifinomult hangzást adva". 2008-ban egy harmadik került hozzá: "csiszolatlan, amatőr vagy technológiai szempontból kifinomult, különösen szándékos esztétikai választásként". 

A "lo-fi" használatát népszerűsítő párt vagy pártok kiléte nem határozható meg véglegesen. Általában azt javasolják, hogy a kifejezést William Berger heti, félórás rádióműsorán keresztül népszerűsítették a New Jersey-i székhelyű WFMU független rádióállomáson , Low-Fi címmel , amely 1986-tól 1987-ig tartott. A program tartalma teljes egészében postai úton elküldött hozzászólásokból állt, és minden pénteken harminc perces főműsoridőben futott. 1986 őszén az LCD WFMU magazin, a programot "olcsó berendezéseken készített otthoni felvételekként írták le. A technikai primitivizmus ragyogással párosulva".

A fogalom a „hálószoba zenészek” bővült, miután a nő a hordozható számítógépek több formája népszerű, vagy avantgárd zenei, és az évek során, volt egy növekvő tendencia, hogy csoportos minden otthoni zenei égisze alatt " lo-fi ". A " hálószoba pop " lazán leír egy zenei műfajt vagy esztétikát, amelyben a zenekarok otthon, nem pedig a hagyományos felvételi helyeken készítenek felvételt. A barkácsolásnak is van konnotációja. A 2010-es évekre az újságírók válogatás nélkül alkalmazzák a "hálószobás popot" minden olyan zenére, amely "fuzzy" -nak tűnik. 2017-ben a About.s Anthony Carew azzal érvelt, hogy a "lo-fi" kifejezést általában rosszul használják a "meleg" vagy a "puncsos" szinonimájaként, amikor azt a zene számára kell fenntartani, amely "úgy hangzik, mintha egy törött üzenetrögzítőn rögzítették volna". 
Egy biztos a Lo-fi rendkívpl népszerű az "átlagemberek" körében-

Belefülelők:


potsu - letting go


oatmello - no way back


Lofi Radiance - Lofi Jazzy Rap


goosetaf - Perpetual


dontcry x nokiaa - Odyssey














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése