2021. június 27., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - A

 


Barangolunk tovább a zenei műfajok szövevényes labirintusában. Van még az alternatív műfajokból, így hát ezt folytatjuk.

A - mint alternatív zene

A következő alternatív alműfaj a Musique Concrète:

Musique concrète (francia: „konkrét zene”), a zenei kompozíció kísérleti technikája, felvett hangokat használva alapanyagként. A technikát 1948 körül Pierre Schaeffer francia zeneszerző és munkatársai fejlesztették ki a francia rádiórendszer Studio d'Essai-jában („Kísérleti Stúdió”) . Az alapelve abban  rejlik. hogy a különböző természetes hangokkal rögzített szalagon (vagy eredetileg lemezeken), hogy készítsen egy montázs hangot . Egy ilyen kompozíció elkészítése során a kiválasztott és rögzített hangok bármilyen kívánt módon módosíthatók - visszafelé játszhatók, rövidre vághatók vagy meghosszabbíthatók, visszhangkamra-hatásoknak vannak kitéve, hangmagasságuk változó és intenzitás, és így tovább. A kész kompozíció tehát a változatos hallási tapasztalatok művészi egységgé történő kombinációját képviseli.

Az elektronikusan előállított hang használatának előfutára , a musique concrète a legkorábbi elektronikus eszközök közé tartozott a zeneszerző hangforrásainak bővítésére. A gép kísérleti használata a musique concrète-ben, az összetevők véletlenszerű használata és a hagyományos zeneszerző-előadói szerepek hiánya a technikát úttörő erőfeszítésként jellemzi, amely további fejlődéshez vezetett az elektronikus és a számítógéppel előállított zenei kutatás terén . A musique concrète zeneszerzései között szerepel a Schaeffer, Pierre Henry és Déserts (1954; szalagra és hangszerekre) Symphonie pour un homme seul (1950; Csak egy embernek szóló szimfónia ) és a Poème électronique(400 hangszóró adta elő az 1958-as brüsszeli világkiállításon), mindkettőt Edgard Varèse francia-amerikai zeneszerző .
1966-ban a zeneszerzőt és technikust, François Bayle- t helyezték a Groupe de Recherches Musicales élére, 1975-ben pedig a GRM-et integrálták az új Institut national de l'audiovisuel (INA - Audiovizuális Nemzeti Intézet) vezetőjévé. Az 1950-es évek elején megkezdett munka vezetésével Jacques Poullin potentiomètre d'espace-jével, a monofonikus hangforrások négy hangszórón történő mozgatására tervezett rendszerrel , Bayle és Jean-Claude Lallemand mérnök hangszórókból álló zenekart hozott létre ( un orchester de haut-parleurs ) ismert, mint a Acousmonium 1974 Az alakuló koncertre 1974. február 14-én került sor a párizsi Espace Pierre Cardinban , Bayle Expérience akusztikájának bemutatásával . 
Az Acousmonium egy speciális hangerősítő rendszer, amely 50-100 hangszóróból áll , a koncert jellegétől függően, különböző alakú és méretű. A rendszert kifejezetten a musique-concrète alapú művek koncertbemutatójára tervezték, de a hangtérbelisítés további fokozásával. Hangszórók vannak elhelyezve mind a szakaszban és pozíciókban az egész teljesítménye térben, és keverőpulthoz használunk, hogy manipulálják az elhelyezése acousmatic anyagból szerte a hangszóró tömb, egy performatív technikával úgynevezett „ hang diffúzió ”. Bayle megjegyezte, hogy az Acousmonium célja, hogy "a hangzás pillanatnyi klasszikus diszpozícióját, amely a hangot a terem közepétől felé terjeszti, egy olyan projektorok csoportjával helyettesítse, amelyek az akusztikus hangszer" hangszerelését "alkotják. kép". 
2010-től az Acousmonium még mindig fellépett, 64 hangszóróval, 35 erősítővel és 2 konzollal. 
Ma a musique concrète egy aktív fogalom, amelyet általában nem alkalmaznak a kortárs zenei alkotás leírására, ugyanakkor a zenei gondolkodásba és elméletbe ágyazódik.

Belefülelők:

                                                         Musique Concrete




John Cage: Williams Mix (1952/1953)


Ferrari, Luc - Hétérozygote - 1963-64


Mind - Karlheinz Stockhausen Gesang der Jünglinge


Fear of Drowning (a music concrete piece) by Michel Plourde


Ghédalia Tazartès - Un Amour Si Grand Qu'il Nie Son Objet















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése