2021. július 11., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - A

 


Még mindig alternatívak vagyunk a zenei műfajok közül. Örvendetes, hogy kialakult egy stabil érdeklődő réteg a témában. Én is élvetem.

A - mint alternatív zene

A következő alternatív alműfaj a Shoegaze:

A shoegazing (vagy shoegaze, eredetileg a „dream pop” kifejezés is ugyanarra a műfajra utalt az indie és az alternatív rock zenei alműfaja, amely az 1980-as évek végén jelent meg az Egyesült Királyságban. Hangzásvilágát a hangszerek mögé utasított éneksáv, a torzító és egyéb gitáreffekt-pedálok használata, a feedback, valamint a rendkívül magas hangerő keveréke határozza meg. A „shoegazing” kifejezést a brit zenei szaksajtó találta ki, hogy kifigurázza a neo-psychedelic stílusú együttesek színpadi jelenlétét, mivel azok tagjai a koncertek során közönyös, introspektív, nem konfrontatív helyzetben, fejüket lehajtva egy helyben álltak. Az effektpedálok intenzív használata miatt az előadók gyakran azok állásának leolvasásához lefelé pillantottak a koncertek alatt.

A legtöbb shoegaze-együttes My Bloody Valentine 1988-as Isn’t Anything című bemutatkozó stúdióalbumán és a korai középlemezeiken lefektetett stílussablonból merítkezik. Az 1990-es évek elején a londoni shoegazing színteret és az azokhoz kapcsolódó együtteseket a The Scene That Celebrates Itself („A színtér, mely önmagát ünnepli”) kifejezés alatt fogták egybe. Az 1990-es évek elején a shoegazing előadókat félresöpörte az amerikai grunge mozgalom, illetve az olyan britpop előadók, mint a Suede, melynek hatására a viszonylag ismeretlen együttesek vagy feloszlottak vagy új stílust találtak maguknak. A 2000-es években megújult a stílus iránti érdeklődés a „nu gaze” együttesek körében.

Belefülelők:


My Bloody Valentine - Only Shallow


Slowdive - Alison


Ride - Leave Them All Behind


The Jesus And Mary Chain - Darklands 



Cocteau Twins - Pearly Dewdrops' Drops

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése