2021. július 25., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - B

 


Folytatjuk zenei barangolásunkat a zemei műfajol labirintusában. Egyij kedvencem, a blues van soron amely igen szerteágazó, úgy hogy elleszünk egy ideig.

B - mint blues

A blues következő alműfaka: az African Blues:

Bár a blues az USA déli államaiban a 19. század végétől fejlődött ki, sok zenei hatással rendelkezik Afrikából.
Az afrikai rabszolgatartó emberek magukkal hozták zenei hagyományaikat, amikor az észak-amerikai gyarmatokra szállították őket. Az afroamerikai zene korai típusai között voltak spirituálisok (vallási dalok, amelyek hangharmóniát használtak) és munkadalmak.
Rabszolgasorba eső emberek énekeltek munkadalt, miközben az ültetvényeket és a vallási szellemeket a templomban dolgozták. Az afrikai ritmusokkal kombinálva ezek a zenei stílusok jelentették a blues alapját. A munka dalait ritmikusan énekeltük időben, a feladat végrehajtásával. Hívást és választ adtak, amelyben egy énekes mondatait követték a többi énekes. Az afrikai zene a fehér európai telepesek népzenéjével kombinálva új stílusokat produkál.
Az afrikai blues népszerű zene műfaja , elsősorban Nyugat-Afrikából származik . A kifejezés utalhat egy feltételezett utazásra is, amelyet a hagyományos afrikai zene tett meg szülőföldjétől az Egyesült Államokig és vissza. Néhány tudós és népzenekutató arra gondolt, hogy a eredete a blues visszavezethető zenei hagyományait Afrikába, megőrzi az afro-amerikaiak alatt és után a rabszolgaság . Annak ellenére, hogy a blues az amerikai népszerű zene kulcsfontosságú eleme, vidéki, afro-amerikai eredete nagyrészt dokumentálatlan, és az afrikai hangszeres hagyományokkal való stilisztikai kapcsolatai kissé gyengék. Az afrikai forrásokra visszavezethető zenei hatás az ültetvényes munkák dalai , hívás-válasz formátumukkal, és különösen a későbbi részvényesek viszonylag szabad formájú mezei hollerei , amelyek úgy tűnik, hogy közvetlenül felelős a blues jellegzetes vokális stílusáért.

Albumokkal, mint az afrikai Blues által Ali Farka Toure érezhető az afrikai és amerikai blues befolyása. Ali Farka Touré mali gitárlegenda halála újfajta spekulációra ösztönözte az afrikai kékek gyökereit. Touré híresen azzal érvelt, hogy a szeretett amerikai műfaj "nem más, mint afrikai", merész állítás. A kérdés kapott széles körű tudományos figyelmet Gerhard Kubik könyve Afrikában és a Blues és Paul Oliver 's Savannah Syncopators: African visszatartások a Blues . 
Híres African Blues előadők:
Ali Farka Toure
Boubacar Traoré
Ramon Goose
Corey Harris
Vieux Farka Toure
Ry Cooder
Taj Mahal
Robert Plant
Rokia Traore
Baaba Maal
Daby Balde
Nuru Kane
Justin Adams

Belefülelők:

Ali Farka Touré & Toumani Diabaté - Debe live at Bozar


Ry Cooder - Maria Elena





Taj Mahal - The Calypsonian




Rokia Traoré - Projet Roots au 104



BAABA MAAL - FATMATA









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése