2021. július 18., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - B

 


Lezártuk az alterbatív műfajokat. Most egy olyan területre tévedünk, amely szívemnek nagyon kedves és otthonosan mozgok benne.

B - mint blues

A blues első alműfaja az Acoustic blues:

A blues az afro-amerikaiak által használt költői-zenei kifejezési forma, amelyet jellegzetes szöveges, dallamos, harmonikus és formális szerkezet jellemez. A blues az afro-amerikai zene egyik fő formája . Ez a népszerű zene egyik legfontosabb hagyományaés az 1950-es évektől a rock 'n' roll és a rockzene fejlődésével fejlődésének egyik alapjává vált. A jazznek a bluesban is gyökerei vannak, és ennek a zenének a sokféle változatának zenei formamodelljét gyakran használja az improvizáció sablonjaként. A kékek fejlődése szorosan kapcsolódik a mai naphoz az USA-ban élő afro-amerikai kisebbségi lakosság sorsával és életkörülményeivel. Ez a szoros kapcsolat az USA-ban élő afro-amerikai kisebbségi lakosság életkörülményeivel a regionális blues játékstílusok és stílusok szinte kezelhetetlen változatosságához vezetett, mind vokális, mind instrumentális jellegűek.
A blues alapformája zeneileg egy rövid, nyolc, tizenkét vagy tizenhat ütemű harmonikus szekvencián alapszik, amelyeket négy-négy csoporthoz egyesítenek. Alapja az egyszerű harmonikus kadencia, amely az európai gyökerekig nyúlik vissza, a skála első, negyedik és ötödik fokának akkordjaival. A négysávos dallamszerkezet megfelel azoknak a négysávos kifejezéseknek, amelyeket egy dallamvariációs folyamat alapján fejlesztenek ki. Kétsoros szövegverseket rendelnek hozzájuk.

Fejlesztése során egy tizenkét sávos formatípus jelent meg a blues standard formájaként , amelyet gyakran " blues- sémának " vagy " blues-formulának " neveznek . Ez a zenei szerkezet a blues szövegek költői felépítéséből származik, amelynek sajátosságai a blues tartalom sajátosságából fakadnak. Más vokális műfajokkal ellentétben ez nem narratív, hanem reflektív jellegű, nem egy történetre utal mint egy esemény időbeli sorrendjére, hanem inkább egy eseményt állít meg, leír egy helyzetet ( állítást ), amelyre az énekes akkor reflektív módon viszonyul önmagához, megfogalmazta a választ. A blues vers tartalma így oszlik meg ezáltal a tizenkét mértékű standard formában az állítás ismétlésével külön hangsúlyt kap. A blues-vers ezen szerkezetét követi a beállítás , így organikusan a blues zenei formamodellje alakul ki.
Az akusztikus blues gyakran egy szál gitárral vagy bendzsőval előadott bluesforma. Gyakran segítenek olyan kiegészítők, mint a szájharmonila, mosólemez, harmonika, hegedű, különböző ritmuskeltő eszközök (kanalak, csengpk).

Belefülelők:

Robert Johnson- Crossroad


"Sleepy" John Estes - Drop Down Mama



Mississippi Fred McDowell - You gotta move


The Mississippi Sheiks - Sitting On Top Of


Chris Rodrigues and Spoon Lady - Angels in Heaven





 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése