2021. augusztus 15., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - B

 


A változatosság kedvéért egy újabb blues alműfajjal ismerkedünk meg.

B - mint blues

A következő blues alműfaj a Canadian Blues:
Mivel Kanada közel van az Egyesült Államokhoz (hatalmas közös határ van), és annak a ténynek köszönhetően, hogy a kanadai lakosság nagy része a határ közelében él, sok amerikai blues művész játszott kanadai városokban. Emellett számos kanadai zenész és zenekar játszhatott az amerikai városokban, különösen azok a kanadaiak, akik a határhoz közeli amerikai városok közelében élnek, mint például Detroit és Chicago . Ez a két elem jelentős lehetőséget adott a kanadai blues zenészeknek, hogy amerikai művészek közvetlenül befolyásolják őket. A kanadai blues a főbb amerikai blues stílusokon alapul, mint például a Chicago Blues és a Mississippi Blues. A két ország közelsége elősegíti az együttműködési projekteket is, amelyekben mindkét ország művészei szerepelnek. Például a kanadai bluesman JW-Jonesnak megvolt a harmadik albuma, a My Kind Of Evil (2004), amelyet Kim Wilson amerikai énekesnő (a The Fabulous Thunderbirds énekese és szájharmonikusa ) készített, és a későbbi albumok között szerepelt az amerikai szaxofonos David- lel való együttműködés. " Kövérfejű Newman és olyan amerikai blues művészek, mint Little Charlie Baty , Junior Watson , Richard Innes és Larry Taylor . David Rotundo, kanadai hárfajátékos és zenekarvezető meglátogatta az USA legfontosabb blues régióit, ami nagyban befolyásolta zenei fejlődését.
Néhány kanadai blues zenekar és előadó országos vagy nemzetközi rangot ért el azzal, hogy turnézott Kanadában, az Egyesült Államokban vagy Európában, és olyan felvételeket adott ki, amelyek kritikai vagy közönség elismerést váltottak ki Kanadában és külföldön. Az alábbi előadókat az évtized szerint soroljuk fel, amely során először értek el nemzeti vagy nemzetközi prominenciát.

Az 1950-es évek végén az Egyesült Államokban született rockabilly úttörő, Ronnie Hawkins (szül. 1935) Kanadába érkezett, ahol kulcsszereplője lett az 1960-as évek torontói rock and blues színterének . 2002. október 4 -ét Toronto városa "Ronnie Hawkins -napnak" nyilvánította, amikor Hawkins -t beválasztották a kanadai Hírességek sétájába , és 2004 -ben beiktatták a kanadai zeneipar Hírességek Csarnokába a Canadian Music Industry Awards 2004 -es díjátadón. A rockabillyt a Rockabilly Hírességek Csarnoka is elismerte . 1984 -ben megjelent Making It Again című nagylemezével Juno -díjat kapott a country férfi énekesnek.


"Király kekszes fiú"
Richard Newell (1944–2003), aki „King Biscuit Boy” becenéven lépett fel, énekes, hangszerelő, dalszerző, diagitáros és szájharmonikus volt. 1970 -ben kiadta első szólófelvételét, a "Official Music" címet, és felkerült az amerikai Billboard albumlistákra. Az Ontario állambeli Hamilton szülötte, mesterségét blues rock zenekarokban játszva tanulta, és Ronnie Hawkinst is támogatta, aki becenevet adott neki. 1980 -ban megjelent "Mouth of Steel" címmel megjelent a "Red Lightning" lemezkiadó Angliából. 1987 -ben a "King Biscuit Boy AKA Richard Newell" című felvételét jelölték Juno -díjra a legjobb gyökerek és hagyományos kategóriában.

Az 1970 -es években a Downchild Blues Bandet Donnie Walsh alapította Torontóban . A zenekar tizennégy albumot adott ki, és több ezer helyszínen lépett fel három évtizedes folyamatos Kanadai turné során. A Downchild Blues Band továbbra is rendszeresen fellép. Egy másik fontos kanadai blues, aki az 1970 -es évek során vált nevezetessé, Norman "holland" Mason volt (1938. február 19 -én született Lunenburgban, az új -skóciai, 2006. december 23 -án halt meg Truro -ban, Új -Skóciában). Mason kanadai énekes, gitáros és zongoraművész volt, akit a hetvenes években a "Blues miniszterelnöke" -nek neveztek el a kanadai blues színtéren játszott kiemelkedő szerepe miatt. Albumai között szerepelt a holland Mason Trió a gyertyafényben 1971-ből és a Janitor of the Blues1977-től 1991-ben megjelent az I'm Back. Beiktatták a Kanadai Jazz és Blues Hírességek Csarnokába, majd 2005 -ben a Kanadai Rend tagja lett. Ugyanebben az évben a fia, Garrett Mason elnyerte a Juno -díjat a legjobb Blues albumért.
1980 -ban a Tom Lavin által vezetett Powder Blues dupla platina eladást ért el debütáló albumának, az Uncut -nak, amely szintén négy top tíz dallal rendelkezett. A zenekar egy Junót nyert a „Legjobb új csoport” kategóriában. A második album, a Thirsty Ears , amely a Capitol Records kiadónál jelent meg, platina értékesítéssel és az 5 legjobb kislemezzel rendelkezett. 1983 -ban a Powder Blues játszott a svájci Montreux Jazz Fesztiválon és a North Sea Jazz Festivalon Hollandiában. 1986 -ban a zenekar elnyerte a WC Handy Award blues -díját Memphisben, Tennessee -ben a „Best Foreign Blues Band” címmel. A stúdióalbumok és a turnék az 1990 -es évektől napjainkig folytatódtak.
David Wilcox fellép a 2008 -as Fergus Truck Show -n
A nyolcvanas évek elején David Wilcox ismert dalszerző, énekes és gitáros lett a blues és a root szcénában. Sok éves fellépése öt aranyalbumot és számos díjat adott neki. Wilcox az 1980 -as évek elején játszott a főiskolai egyetemen, majd felvételi szerződést írt alá az EMI Music Canada -val . Öt EMI -vel szerzett albuma arany státuszt kapott.
Johnny V Mills  Calgary blues gitárosa, aki több Juno -díjra is jelölték, többek között Richard Newell és Amos Garrett közös felvételein. 1986 -ban az Elder Chicago blues előadója, Eddy "The Chief" Clearwater felbérelte Johnnyt segédmunkásnak. 1989 -ben Johnny kiadott tíz eredeti dalt Roosters and Hens címmel, és 1991 -ben Juno -díjat nyert az "I Need A Woman" című dalával. 1998 -ban Johnny turnézott a Clearwater -szel az Egyesült Államokban, Európában és Dél -Amerikában. 1999 -ben csatlakozott Billy Branch "The Sons of Blues" zenekarához. 2001 -ben kiadott egy független CD -t "Mustár és ereklyék" címmel, 2005 -ben pedig felvette és kiadta az "Agnostically Eclectic" című CD -t. Westcoast Blues Reviewkijelentette, hogy "... Johnny V Mills a Great Blues North igazi nehézsúlyú bajnoka", és dicsérte őt "... Kanada legjobb blues dalszerzőjeként".
Johnny V Mills a South Country Fair -en 2005 -ben
A nyolcvanas évek közepén Jeff Healey énekes és blues gitáros , az elektromos gitár és az érzelmes gitárszólás rendhagyó, lap-top stílusával keltette fel a nyilvánosság figyelmét. Healey -t, aki elvesztette látását a retinoblasztóma nevű daganatos betegség miatt, BB King dicsérte "virtuóz technikájáért" és Stevie Ray Vaughan , aki szerint Healey "forradalmasítani fogja a gitározást". A Jeff Healey Band 1985 -ben alakult, és kiadott egy debütáló albumot, amely platina eladásokat ért el az Egyesült Államokban, részben az " Angel Eyes " című sláger miatt . A Jeff Healey Band Juno -díjat nyert az év kanadai szórakoztatója és két Grammy -díjjaljelöléseket, és szerepelt az „ Road House ” című filmben . Healey a CBC és a CJRT-FM jazz-rádió műsorvezetője volt , bluesklub- tulajdonos, és fellépett ( akusztikus gitár és trombita ) a hagyományos jazz- csoportokban. Healey 2008. március 2 -án rákban halt meg.
A néhai kanadai bluesman, Jeff Healey egy 2002 -es fesztiválon játszik; a szokatlan lap-top stílusában az elektromos gitáron.
A nyolcvanas évek végén Colin James énekes, gitáros és dalszerző (teljes neve Colin James Munn) (született 1964-ben) először blues-rock dalaival hívta fel magára a figyelmet. Kilenc stúdióalbumot adott ki, amelyek ötvözik a blues, a rock és a swing műfajokat. Valamint hat Juno -díjat nyert : 1989 - Az év legígéretesebb férfi énekese; 1991 - Az év kislemeze ("Just Came Back"); 1991 és 1996 - Az év férfi énekese; 1998 - "Legjobb Blues Album" a National Steel számára ; és 1999 - a legjobb producer. Vendég volt a JW-Jones Blues Band "My Kind of Evil" című albumán, amelyet Kim Wilson készített a The Fabulous Thunderbirds-től .
Az ontario -i blues banda, a Fathead 1992 -ben alakult. 2014 -ben kiadták kilencedik albumukat, a "Fatter Than Ever" -et, Papa John King gitárossal. Az évek során négy alkalommal jelölték őket a The Juno Awards „Év Blues Album” -jára, kétszer nyertek (1998 -as „Blues Weather”, 2008 „Building Full Of Blues”). Ezenkívül a Fathead összesen 77 Maple Blues Awards jelölést kapott vagy nyert .
A 2000-es években (évtized) és a 2010-es években a nemzetközi blues karriert felvonultató kanadai blues előadóművészek közé tartoztak Jack de Keyzer , Sue Foley , JW-Jones , Roxanne Potvin és David Gogo énekes-gitárosok .

Belefülelők:

Jeff Healey Band - I Got A Line On You


Edgar Winter Steve Lukather Jeff Healey RedHouse


Matt Anderson - Have You Got The Blues


Rick Taylor - Baby Please Don't Go


JW-Jones - "Can't Play a Playboy











 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése