2021. augusztus 22., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - B

 


Egy kicsit leragadtunk a zenei műfajok kitárgyalásánál, mert még mindig blues a zene. Nem baj, szeretjük.



B - mint blues

A következő blues alműfaj a Chicago Blues:
A chicagói blues a blues zene egyik formája, amelyet Chicagóban , Illinois államban fejlesztettek ki . Korábbi blues -idiómákra épül, mint például a Delta blues , de városi stílusban adják elő,
A városi blues klasszikus bluesból fejlődött ki a nagy migrációt követően , vagy a Great Northern Drive -ból, amelyet időnként kényszerített és önkéntes erővel is kényszerítettek az afrikai amerikaiak az USA déli részéről az északi ipari városokba, például Chicagóba. Big Bill Broonzy és Muddy Waters közvetlenül csatlakoztak ehhez a migrációhoz, sok máshoz hasonlóan, elkerülve a keményebb déli Jim Crow törvényeket . Bruce Iglauer , az Alligator Records alapítója kijelentette, hogy "a chicagói blues az ipari város zenéje, és ipari érzékkel rendelkezik." Ezenkívül, felismerve a bluesban bekövetkezett változást, a chicagói blues énekes és gitáros Kevin Moore kifejezte a blues átmenetet, és kijelentette: "Új életet kell beleadnod, új vért, új perspektívákat. Nem beszélhetsz folyton az öszvérekről, dolgozz tovább a gáton. " A chicagói bluesra nagy hatással voltak a 40 -es évek elején Chicagóba utazó Mississippi bluesmenekesek. A chicagói blues az elektromos gitár és a szájharmonika hangzásán alapul, a harmonikát PA rendszeren keresztül játsszák vagy gitárerősítő, erősen erősítve és gyakran torzításig, valamint a dob és a basszus ritmusszekciója (eleinte nagybőgő, majd később elektromos basszusgitár) zongorával a daltól vagy az előadótól függően.
A városi blues Chicagóban és St. Louis-ban kezdődött , olyan zenékként, amelyeket utcai zenészként játszó részmunkaidős zenészek hoztak létre , bérleti bulikon és más rendezvényeken a fekete közösségben. Például a szűk keresztmetszetű gitáros, Kokomo Arnold acélmunkás volt, és holdfényes üzlete volt, amely sokkal jövedelmezőbb volt, mint a zenéje. 
A chicagói blues korai inkubátora a Maxwell Street -i szabadtéri piac volt, amely az ország egyik legnagyobb szabadtéri piaca. A fekete közösség lakói gyakran vásároltak és adtak el bármit. Ez természetes helyszín volt a blues zenészek számára, hogy fellépjenek, tippeket keressenek és lekvárkodjanak más zenészekkel. A blues zenészek szokásos útja az volt, hogy utcai zenészként és házibuliban kezdtek, és végül a bluesklubokba jutottak. Az első blues klubok Chicagóban többnyire a déli oldalon túlnyomórészt fekete kerületekben voltak , néhány a West Side kisebb fekete negyedében. A technológia új trendjei, a kaotikus utcák és bárok dobot adtak az elektromos keverékhez, új klubkultúrát szültek. Az egyik leghíresebb Ruby Lee Gatewood tavernája volt, amelyet a védnökök "The Gates" néven ismernek. Az 1930-as években gyakorlatilag minden nagynevű művész játszott ott. 
A bluest nemzetközi befolyásra hajtotta az olyan lemezcégek népszerűsítése, mint a Paramount Records , az RCA Victor és a Columbia Records. Az ilyen lemezcégek révén a Chicago blues kereskedelmi vállalkozássá vált. Az új zenei stílus végül elérte Európát és az Egyesült Királyságot. Az 1960 -as években a fiatal brit zenészekre nagy hatással volt a chicagói blues, ami a brit blues mozgalmat eredményezte.
A Christgau Record Guide: Rock Albums of the Seventies (1981) szerint a chicagói blues a legjobb dokumentációt látta az 1970 -es években, köszönhetően részben az Alligator Records -nak és tulajdonosának, Bruce Iglauernek , akiket Robert Christgau "népies Leonard Sakknak" nevezett.
A chicagói blues a korai rockzene egyik legjelentősebb befolyása volt. Chuck Berry eredetileg a Chess Records -szal kötött szerződést - az egyik legjelentősebb chicagói blues lemezkiadóval. Berry találkozott és hatással volt rá Muddy Waters Chicagóban, és Waters javasolta, hogy próbálja ki a sakkot. Willie Dixon és más blues zenészek játszottak Berry néhány korai lemezén.Az Egyesült Királyságban a hatvanas évek elején vertek olyan csoportokat, mint a Rolling Stones, a Yardbirds és az Animals ( brit inváziónak nevezték el).az Egyesült Államokban), nagy hatással voltak a chicagói blues művészekre. Az utolsó kettő előzenészként szolgált a Sonny Boy Williamson II -nél, és az első felvételeket vele készítették, amikor 1963 -ban és 1964 -ben turnézott Angliában. Ugyanakkor amerikai művészek, mint pl. a Paul Butterfield Blues Band (amelyben Howlin 'Wolf zenekarának két tagja volt),  John P. Hammond és Charlie Musselwhite Chicago blues stílusában lépett fel. Később a Cream , Rory Gallagher, és az Allman Brothers Bandsaját értelmezéseket is folytattak a chicagói blues dalokról, és segítették a blues rock népszerűsítését .

Belefülelők:

Muddy Waters - Champagne & Reefer


James Cotton - Slow Blues


Big Mama Thornton - Hound Dog and Down Home Shakedown


Albert Collins - If trouble was money


Howlin Wolf - Spoonful







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése