2021. augusztus 8., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - B

 


Tovább andalgunk a zenei műfajik labirintusában. Továbbra is bluesban nyomulunk.


B - mint blues

A blueszene következő alműfaja a Blues Shouter
A „Blues Shooter” /Blues kuabálás/ kifejezés többet jelent, mint a két szó összege. Igaz, hogy a legtöbb Blues Shouters állandó teljes hangerőn adja elő dalait, nagyon kevés figyelmet fordítva a vokális dinamikára. Ahhoz azonban, hogy valóban jogosult legyen a címre, az előadónak olyan buzgalmat és energiát kell kivetítenie az előadásába, amely talpra állítja a közönséget, és bizonyos elektromosságot kelt a levegőben. Nem arról van szó, hogy ezek az emberek képtelenek csendesen énekelni, inkább arról van szó, hogy nem tudnak segíteni magukon, ha elindulnak, elvesznek a pillanatban, a ciklon közepén, átadva a zene erejének.
Amikor az államok a 30 -as évek elején tapasztalt gazdasági depressziót szenvedték, nem sokan vásároltak lemezjátszókat, és a lemezek eladásai „leestek a szikláról”, szemben a „zúgó 20 -as évek” mámorító napjaival. Az élő zenét azonban nem érintette olyan rosszul, és a harmincas évek közepére sok nagyzenekar verte az autópályákat, és mindenhol táncteremeket töltött, és olyan tempós „swing” zenét játszott, amely az embereket a padlóra vitte.
1929 -ben Bill 'Count' Basie zongoraművész és Jimmy Rushing énekes csatlakozott Bennie Molen zenekarához Kansas City -ben, és amikor Bennie néhány évvel később elhunyt, a gróf vette át az irányítást, Mr. Öt-öt 'elöl. Jimmy hangja olyan hangos volt, hogy alig volt szüksége mikrofonra, és extrovertált színpadi jelenléte hatalmas izgalmat keltett a tömegben. A "Kansas City Stomp" stílusuk a "Jump-Blues" közvetlen előfutára, amely maga is a "Rock'n'Roll" származású. Jay McShann is vezetett egy swing bandát Kansas Cityből, és 1938 -ban Big Joe Turner elvitte a Kansas hangját a Carnegie Hall -ba a „ Spirituals to Swing ” koncertre. A második világháború előtti években a Benny Goodman vezette nagy "nagyzenekarok"Apró Bradshaw , Chick Webb és Lucky Millinder „kiabálók” voltak. Artie Shaw és az összehasonlíthatatlan „Duke” Ellington mindig inkább dallamosabbak maradtak, de még a herceg is felbérelte Big Joe -t a turné „Jump For Joy Revue” című turnéjához.
A zene fontos volt a közéleti morál fenntartásában a háborús években, de a lemezgyártást súlyosan érintette a sellakhiány és a „ Petrillo Ban ” is. Az élő zene lehetőséget adott az embereknek, hogy elfelejtsék bajaikat, a „Jump-Blues” pedig rengeteg izgalmat adott nekik. Sok zenészt behívtak, és a háborús hiány miatt a nagyzenekarok egyébként sem engedhették meg maguknak, hogy turnézzanak , ezért az olyan kis csoportok, mint Louis Jordan Tympani Five-ja, 1942-től eltelt évtizedben állandó turnézással és 54 slágerlistával mutatták az utat. Ez volt a fénykor a Blues Shouters -ből, olyan nagyszerű énekesnőkkel, mint Walter Brown, Jimmy Witherspoon és a „Cleanhead” Vinson, Jay McShann kivágott kombója, Big Joe Turner és Helen Humes előtténekel Basie grófnak, Rosetta Tharpe nővérnek és Wynonie Harrisnek a Lucky Millinderrel. Mindezek az énekesek nagy szólókarrierbe kezdtek az 50 -es években, mivel stílusuk „R&B” néven vált ismertté, de kivétel nélkül bluest övezhettek.
Az 50-es évek elején Atlantában, a Billy Wrightnak nevezett egzotikus, öltözködő Blues Shouter nagy sikert aratott nagy energiájú zongora- és szaxofon-vezérelt lemezeivel, és a kép egy része lecsúszott védencéről, Little Richardról , aki lelkesen vette fel a zászlót. Amikor Bill Haley feldolgozta Big Joe Turner 1954-es Shake Rattle an 'Roll című lemezét, ez a crossstream a mainstream felé azt jelentette, hogy a Shouters-től a Jump-Blues-tól a Rock'n'Roll-ig teljes volt az evolúció. Talán a legjobb példa a „Blues Shooter” szó szerinti értelemben Big Joe Williams volt, a különc Mississippi Bluesman, aki mindig a saját útját járta, olyan mértékben, hogy szinte senki sem tudott vele játszani, és állandóan hangos volt! Kialakított egy kilenc húros gitárt, és amikor felvillanyozta, ónlemezeket és sörösdobozokat szegezett az erősítőjéhez, hogy furcsa zümmögő visszhanghatást kelthessen. Gitárját dobként verte, nehéz hüvelykujjával a basszusgitárosok fedezékbe futottak, hangja pedig láncfűrészhez hasonlított, szóval ha olyan Blues Shoutert szeretne látni, amely dacol a sima előadó sztereotípiájával egy jól fúrt zenekar előtt , nézd meg Big Joe Williams -t, ne Big Joe Turner -t!
A stílus ismertebb előadói:
Walter Brown , a Jay McShann zenekar tagja. 
H-Bomb Ferguson 
Wynonie Harris 
Duke Henderson , aki főként az 1940 -es évek végén és az 1950 -es évek elején működött. 
Jimmy Rushing , blues kiabáló Basie grófdal . 
Big Joe Turner - stílusa alig változott az 1938 -as " Roll 'Em Pete " és az 1954 -es " Shake, Rattle and Roll " között. Az AllMusic Turnert "a háború utáni korszak első számú blues -kiabálójának" nevezte. 
Eddie "Cleanhead" Vinson , a blues kiabáló és a bebop altszaxofon játékos szokatlan kombinációja . 
Big Joe Williams 
Jimmy Witherspoon , aki Jay McShann -nel is megjelent. 
Billy Wright 

Belefülelők:


Walter Brown, Roustabout holler




H Bomb Ferguson - On My Way




 
Duke Henderson w/ Shifty Henry's All Stars Don't Slam The Door




BIG JOE TURNER. Shake, Rattle & Roll






Billy Wright - Hey Little Girl



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése