2021. szeptember 17., péntek

Blieskocsma - Green Bullfrog

 


Itt a hétvége, nyit a blueskocsma. E heti vendégünk a Green Bullfrog.

Green Bullfrog

A Green Bullfrog ötlete Derek Lawrence producer ötlete volt , aki összehozott egy zenészcsoportot, akikkel a hatvanas években dolgozott. Gitáros Albert Lee már dolgozott Lawrence-szel, az eredeti ötlet az volt, hogy Screaming Lord Sutch, Tony Dangerfield lesznek a tagok. A foglalkozások azonban nem sikerültek, ezért a páros úgy döntött, hogy meghívnak más session zenészeket is. A háttérzenéket két éjszakai ülésen vették fel, 1970. április 20 -án és május 23 -án , a londoni De Lane Lea Studiosban , 23  órai kezdettel. Élőben rögzítették négy sávos kazettára. A Deep Purple és a Sutch korábbi gitárosa, Ritchie Blackmore korábban Lawrence -szel dolgozott, és magával hozta dobosukat, Ian Paice -t . Lee szerint Blackmore és Paice mindkét alkalommal közvetlenül a Deep Purple koncertről érkeztek a stúdióba. Meghívták Big Jim Sullivant, a Session gitárosát , aki eredetileg tanította Blackmore -nak a gitározást, és nagyon csodálta őt. Rod Alexander gitáros Blackmore barátai voltak, és a Charing Cross Road egyik zeneboltjában dolgozott . Megérkezett az ülésre, hogy gitárhúrokat adjon elő, és rábeszélték, hogy maradjon. Minden zenész szeretett volna együtt játszani egy ideje, de túlságosan el voltak foglalva a turnékkal vagy a munkamenetekkel. Earl Jordan énekes a Les Humphries Singers együttesével készített felvételt . A főfoglalkozás során letette a kalauz énekét, majd miután mindenki elment, újra felvette minden részét. 
Néhány eredetit (boxban Lawrence) játszottak, valamint számos blues -inflected feldolgozások . Sullivan átrendezte Lawrence Lovin 'You (Is Good for Me Baby) című művét. A „Bullfrog” gitár edzés instrumentális hangja egy Deep Purple dal, „Jam Stew”, amelyet korábban a BBC Radio 1 ülésén rögzítettek. Blackmore egyszer játszotta a fő riffet Sullivannek és Lee -nek, akik mindketten azonnal gitárharmóniákat hoztak létre körülötte. A számban Tony Ashton is szerepel Hammond orgonáján. A foglalkozásokon szerepelt a Creation "Makin 'Time" borítója is , amelyet Blackmore és Lawrence is fel akart venni. Lawrence kiválasztotta az összes többi dalt, hogy mindenki rögzítse. Szerződési okokból a zenészeket álnéven számlázták. Lee-t "Pintának" hívták egy vicc után, ahol azt mondta: "Csak a tejet szállítom!" amikor egy dal második felvételét kérték. Ashton -t "Bevy" -nek hívták, mert szeretett könnyű sörpalackokat tartani az orgonája alatt. A basszusgitáros, Chas Hodges (aki korábban Blackmore -val játszott az Outlaws -ban , majd később a Chas & Dave egyik fele volt ) felvette az „Álmos” nevet, mivel szokása szerint elaludt a foglalkozásokon. Blackmore -t "Boots" -nak nevezték, mert gyakran velúr cowboycsizmát viselt, míg Sullivan a "Főnök" becenevet kapta a többiek tisztelete miatt, mint az egyik legjobb session játékos. „s Matthew Fisher , aki zongorázott az albumon, nevezték»Sorry«után hírnevét bocsánatot, ha másik felvétele volt szükség. Alexandert "The Vicar" -nak nevezték, miután Lawrence szokása szerint "hello, vicar" mondott neki, míg Paice -t "Speedy" -nek becézték gyors játékstílusa miatt. 
A Green Bullfrog címet Lawrence választotta. Hodges később azt mondta, hogy azért, mert Lawrence minden projektet színekről akart elnevezni. Az ülés első kiadása 1971. március 19 -én volt az Egyesült Államokban, a Decca Records részéről , valamint egy kislemez, amely a " My Baby Left Me " és a "Lovin 'You Is Good for Me, Baby" számokat kapcsolta össze . 1972 márciusában adta ki az Egyesült Királyságban az MCA Records , miután Lawrence néhány számot játszott Mike Maitland társaság elnökének. Maitland azonban az album megjelenésekor elhagyta a céget, így kevéssé reklámozták, és kereskedelmi szempontból sikertelen volt. 
Az albumot 1980-ban adták ki újra az amerikai ECY Street Records alatt. Az újrakiadás további hüvelyi jegyzeteket tartalmazott, amelyeket Ed Chapero írt. Az előlapon egy Blackmore -ból származó idézet vett részt a Guitar Player magazin 1978 szeptemberi interjújából , amely helyesen azonosította magát, Paice -t, Lee -t és Sullivan -t az albumon, de tévesen Glover -t. Blackmore és Glover is lenyűgözte az előlapi idézetet. 1991 -ben a londoni Abbey Road Studios -ban újrakeverték Lawrence és Peter Vince mérnök.és újra kiadták LP -n és CD -n. Az újbóli kiadás további számokat tartalmazott, amelyek nem szerepeltek az eredeti kiadásban, valamint további információkat és megjegyzéseket tartalmazott, beleértve a Lawrence-tel készített interjút. Ez volt az első kiadás, amely minden zenészt megfelelően jóváírt. A Green Bullfrog által rögzített négy szám megjelent a 2005 -ös Blackmore összeállításban Get Away - Groups and Sessions.
Dave Thompson retrospektív értékelést adott az AllMusic -ról, amely vegyes volt, dicsérte a zenészek minőségét, de úgy érezte, hogy "kevés [...] van ahhoz, hogy valóban felkeltse a figyelmet". 
Mi, ma a kibővített tartalmú CD kiadást füleljük neg.

A következő felvételeket hallhatjuk:

01. Ain't Nobody Home (4:16)
02. Bullfrog (7:15)
03. Walk A Mile In My Shoes (3:46)
04. My Baby Left Me (3:18)
05. Makin' Time (3:00)
06. Lawdy Miss Clawdy (3:20)
07. I'm A Free Man (4:37)
08. Lovin' You Is Good For Me Baby (4:54)
09. I Want You (3:52)
10. Louisiana Man (4:11)
11. Who Do You Love (4:02)

Letölthető /download/:

Kedvcsináló:

Green Bullfrog - Bullfrog






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése