2021. szeptember 26., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - B

 


Továbbra is nyomjuk a bluest!

                                                                       B - mint blues

A következő blues alműfaj a Harmonica Blues:

Unokatestvéreivel, a harmonikával a szájharmonika 1820 körül lett ismert Európa német nyelvterületén. Rögtön az elején, harmonikák hívták száj hárfák (vagy mundharfe németül). Senki sem tudja biztosan, ki találta fel. Eleinte a szájharmonikákat kézzel készítették részmunkaidős munkavállalók Németország félvidéki területein. A Hohner cég, amely később uralkodni kezdett a szájharmonika világpiacon, 1857 -ben, az első gyártási évben mindössze 650 hangszert készített. Az 1870-es évek közepére a gépesítés lehetővé tette, hogy Hohner egyedül évente több mint 50 000 hangszert gyártson. 1900 -ra Hohner évente több mint 3 millió harmonikát pumpált ki, a legtöbbjük az Egyesült Államokba mentek. Az 1880-as évek közepére a középnyugati zenei kiadók szájharmonika-tankönyveket készítettek, amelyek tanúsítják a szájharmonika növekvő népszerűségét. A könyvek nem tettek említést olyan blues technikákról, mint a hangjegyek hajlítása vagy a szájharmonika lejátszása a feliratos billentyűjétől eltérő kulcsban.

Az 1920 -as években számos szájharmonika -játékos készített lemezeket, amelyek képet adnak a legkorábbi blues -szájharmonika -stílusokról. Ezek a felvételek érdekes tényeket tárnak fel:

Körülbelül 50 év alatt, amióta a harmonikák széles körben elérhetővé váltak 1870 körül, a déli vidéki játékosok, mind a fekete, mind a fehér, nagyon kifinomult képességeket fejlesztettek ki a szájharmonikán, és olyan stílusokat fejlesztettek ki, amelyek - bár egyéniek - a technika, a stílus és a repertoár számos jellegztesssge jellemzik .

A vidéki szájharmonikusok gyakran kíséret nélkül rögzítettek, miközben vonatutánzatokat és rókaüldözéseket játszottak , a vadászat expedícióinak hangos ábrázolásai vezetéssel, ritmikus akkordok, amelyek hajtják az üldözést, és a vadászok hívását és csaholó kutyáit utánzó hangos kiáltások tarkítják.

Mindkét fekete -fehér játékos magától értetődően hajlott hangokat játszott, és az első és a második pozíciót nagyjából egyformán használta, de néhány játékos a negyedik, az ötödik, néha a hatodik, sőt a tizenkettedik pozíciót is felfedezte.

A városi felvételi művészek a ragtime-t, a korai jazzt és a blues-t keverték, a régi műsorok sztereotípiái alapján. Az akkor divatos Hokum-blues humoros és gyakran szeszélyes dalszövegeket tartalmazott, vékonyan leplezett szexuális utalásokkal. Memphisben a Beale Street volt a zenei tevékenység központja, és az ottani blues zenészek kifejlesztettek egy ragtime-stílusú stílust, amit jug band néven neveztek el , és amelyet azoknak a nagy whisky-korsóknak neveztek el, amelyekbe a játékosok belefújtak, hogy harsonaszerű basszusvonalakat hozzanak létre. A bendzsó, a gitár, a szájharmonika és a hokum dalszövegek voltak jellemzőek.

Valamikor a negyvenes évek végén a szájharmonikusok új módot kezdték használni az erősítést. Egy kicsi, hordozható erősítővel és egy olcsó mikrofonnal a kezükben lévő mikrofont fogják a szájharmonikával együtt, hogy olyan erősen koncentrált hangot hozzanak létre, amely elég hangos ahhoz, hogy az utcasarkokon és a kis szórakozóhelyeken zümmögjön.

Az 1950 -es évek elejére a chicagói blues zenekarokban az elektromos gitár és az erősített harmonika volt a szabály, dob, basszus és zongora mellett.

A kis, független lemezcégek régóta fontos eszközök a blues művészek számára, hogy eljuttassák zenéjüket a fogyasztókhoz. Néhány ismertebb regionális vállalat kiemelte a blues szájharmonikát és népszerűsítette a korai rock and roll-t. Ez a kombináció később befolyásolta a szájharmonika rock -művészek általi átvételét a hatvanas években, akik a legújabb slágerek mellett blues szájharmonikát is hallottak. Az 1950-es évek végére a fehér tinédzserek megszállottjai voltak a rock-and-rollnak, míg a fekete közönség nagyrészt eltávolodott a bluestól. Az 1950 -es évek népzenei mozgalma az amerikaiaknak alternatívát nyújtott a jelenlegi népszerű zenének. A rajongók a blues zenészeket a népi mozgalom részeként kezdték látni, többféle hatással.

A blues hárfabogár világszerte megharapta a zenészeket, és a vírus gyakran mutálódik, és kapcsolatba lép új gazdájával. A művészek és a stílusos keresztezés, amelyet a blues és más stílusok között dolgoztak, többek között a jump and swing Dennis Gruenling, a beatboxing Dave fia és a soul Bobby Rush.

Belefülelők:

Charlie Musselwhite w/ Richard Bargel


James Cotton - Slow Blues (Angel Of Mercy / Blues in my sleep)


Adam Gussow, "Crossroads Blues


Best of The Best! American Blues Rock HARMONICA PLAYERS of 1960,1970,1980!


Big Walter Horton













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése