2021. szeptember 12., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - B

 


A zenei műfajok lexikonában még van jó néhány fejezet a blues műfajban, így hát továbbra is BLUES.



B - mint blues

A következő blues alműfaj a Electric Blues:
bármilyen típusú blues zenére vonatkozik, amelyet a hangszerek elektromos erősítése alkalmaz. A gitár volt az első hangszer, amelyet népszerűen felerősítettek és használtak a korai úttörők, T-Bone Walker az 1930-as évek végén, valamint John Lee Hooker és Muddy Waters az 1940-es években. Stílusukból nyugati parti blues , detroiti blues és a második világháború utáni chicagói blues alakult ki , amelyek különböztek a korábbi, túlnyomórészt akusztikus stílusú bluestól. Az 1950 -es évek elején Little Walter a blues szájharmonika kiemelt szólistája volt gitárerősítőbe táplált kis kézi mikrofon segítségével. Bár egy kicsit tovább tartott, a hatvanas évek elejére az elektromos basszusgitár fokozatosan felváltotta a stand-up basszust. Az elektromos orgonákat és különösen a billentyűzeteket később széles körben használták az elektromos bluesban.
A blues, mint a jazz , valószínűleg az 1930 -as évek végén kezdett felerősödni. Az elektromos blues első csillaga általánosan elismert T-Bone Walker ; Texasban született, de az 1930-as évek közepén Los Angelesbe költözött, hosszú és termékeny karrierje során a bluest kombinálta a swing zene és a jazz elemeivel. A második világháború után az erősített blues zene népszerűvé vált azokban az amerikai városokban, amelyek széles körű afroamerikai migrációt tapasztaltak, mint például Chicago, Memphis , Detroit, St. Louis és a nyugati part- A kis helyszíneken játszó elektromos blues zenekarok általában kisebb méretűek maradtak, mint a nagyobb jazz zenekarok. A korai szakaszában elektromos kékek tipikusan használt amplifikált elektromos gitárok , nagybőgő (amit fokozatosan helyébe basszusgitár ), és a harmonika játszott át egy mikrofon, és egy erősítő , vagy egy gitárerősítőt.

A negyvenes évek végére számos chicagói blues-művész kezdte használni az erősítést, köztük John Lee Williamson és Johnny Shines . A korai felvételeket az új stílusban 1947 -ben és 1948 -ban készítették olyan zenészek, mint Johnny Young , Floyd Jones és Snooky Pryor . A formátumot tökéletesítette Muddy Waters , aki különböző kis csoportokat használt fel, amelyek erős ritmusszakaszt és erőteljes harmonikát biztosítottak. Az "I Can't Be Satisfied" (1948) című művét úttörő felvételek sora követte. A chicagói bluest nagymértékben befolyásolja a Mississippi blues stílusa, mivel sok előadó elvándorolt ​​a Mississippi régióból. Howlin 'Wolf , Muddy Waters , Willie Dixon és Jimmy Reed mind Mississippiben születtek, és a nagy népvándorlás idején Chicagóba költöztek . Az elektromos gitár, a szájharmonika , valamint a basszusgitár és a dob ritmusszekciója mellett néhány előadó, például JT Brown, aki Elmore James zenekarában játszott, vagy JB Lenoir, szaxofonokat is használt, nagyrészt mellékszereplőként. A Little Walter , Sonny Boy Williamson (Rice Miller) és Big Walter Horton a legismertebb szájharmonika (ún.[blues hárfa ", blues zenészek), a korai chicagói blues színtér játékosai, valamint az elektromos hangszerek és a szájharmonika hangja gyakran jellemző az elektromos chicagói bluesra. Muddy Waters és Elmore James híresek voltak a slide elektromos gitár innovatív használatáról. Howlin' Wolf és Muddy Waters voltak azok mély, »csikorgó« hangok, a basszusgitáros és zeneszerző Willie Dixon jelentős szerepet játszott a Chicago blues szcéna. komponált és írt sok hagyományos blues- dal az időszak, mint például a " Hoochie Coochie Man ", az " I Just Want to Make Love to You " (mindkettő Muddy Waters számára készült) és "Wang Dang Doodle ","Spoonful "és" Back Door Man "Howlin 'Wolf számára. A chicagói blues stílus legtöbb művésze a chicagói Chess Records és a Checker Records kiadóknál vett fel, ebben a korszakban voltak kisebb blues kiadók is, köztük a Vee-Jay Records és a JOB Records.
Az 1950 -es évek végén Chicagóban megjelent a West Side stílusú blues, amelynek fő alakjai Magic Sam , Jimmy Dawkins , Magic Slim és Otis Rush voltak. A nyugati oldali klubok jobban hozzáférhetőek voltak a fehér közönség számára, de a fellépők főként feketék, vagy vegyes kombók részei voltak. A nyugati oldali blues a blues rock elemeit foglalta magában, de nagyobb hangsúlyt fektetett a szabványokra és a hagyományos blues dalformákra. Albert King , Buddy Guy és Luther Allison West Side stílusú volt, amelyet az erősített elektromos gitár uralt. 
John Lee Hooker létrehozta saját blues stílusát, és hosszú pályafutása során többször megújította.
A Memphis virágzó akusztikus blues -jelenetével , a Beale Streeten , az elektromos blues hangzást is kifejlesztette az 1950 -es évek elején. Sam Phillips ' Sun Records cég felvett zenészek, mint Howlin' Wolf (költözése előtt Chicago), Willie Nix , Ike Turner és BBKing. A Sun Recordshoz kapcsolódó egyéb memphisi blues zenészek között volt Joe Hill Louis , Willie Johnson és Pat Hare, akik olyan elektromos gitártechnikákat vezettek be, mint a torz és erőteljes akkordok , előre látva aheavy metal zenét. Ezek a játékosok befolyásolták a korai rock & rollers és rockabillies filmeket , amelyek közül sokan a Sun Records számára is felvételt készítettek. Miután Phillips 1954 -ben felfedezte Elvis Presley -t, a Sun kiadó a gyorsan növekvő fehér közönség felé fordult, és elkezdett többnyire rock 'n' roll felvételt készíteni. A Booker T. & MG's átvette az elektromos blues stílusát az 1960 -as években.
A detroiti székhelyű John Lee Hooker egyedülálló elektromos blues márkát űzött mély durva hangján, egyetlen elektromos gitár kíséretében. Bár nem közvetlenül befolyásolja a boogie woogie, "groovy" stílusát néha "gitár boogie" -nak nevezik. Első slágere, a " Boogie Chillen " 1949 -ben az első helyre került az R & B listákon. 2001 -ben bekövetkezett haláláig folytatta a lejátszást és a felvételt.
A New Orleans -i blues -zenész, Guitar Slim felvette a " The Things That I Used to Do " című filmet (1953), amely egy elektromos gitárszólót tartalmazott, torzított felhangokkal, és 1954 -ben jelentős R&B slágerré vált. A The Rock egyikének számít. és a Roll Hall of Fame 500 dala, amelyek Rock and Roll -ot formáltak, és hozzájárultak a soul zene fejlődéséhez.
Az 1950 -es években a blues hatalmas hatást gyakorolt ​​a mainstream amerikai népszerű zenére. Bár a népszerű zenészek, mint Bo Diddley és Chuck Berry, minden felvétel Chess, befolyásolja-e a Chicago blues, lelkes játékstílus eltért a melankólia szempontjait blues és jelentős szerepet játszott a rock and rollra. A Chicago bluest is befolyásolja Louisiana „s zydeco zene, a Clifton Chenier segítségével blues díszítéssel. A Zydeco zenészei elektromos szólógitárt és blues színvonalú cajun feldolgozásokat használtak.
A brit blues az 1950 -es évek végének skiffle és folk klubjeiből bontakozott ki, különösen Londonban, amely magában foglalta az amerikai akusztikus blues játékát is. Kritikus volt Muddy Waters 1958 -as látogatása , aki kezdetben sokkolta a brit közönséget erősített elektromos blues lejátszásával, de hamarosan fellépett az extatikus tömegek és a rave recenziók előtt. Ez inspirálta a gitáros és blues hárfaművész Cyril Davies-t és Alexis Korner gitárost, hogy csatlakozzanak, és elkezdtek játszani egy nagy teljesítményű elektromos bluest, amely az alműfaj modelljévé vált, és megalakította a Blues Incorporated együttest . A Blues Incorporated valami elszámolóház volt a brit blues zenészek számára az 1950 -es és 1960 -as évek elején, sokan csatlakoztak, vagy ültek a foglalkozásokon. Ezek közé tartozott a jövő Rolling Stonesosa, Mick Jagger , Charlie Watts és Brian Jones ; A Cream alapítói, Jack Bruce és Ginger Baker; valamint Graham Bond és Long John Baldry . [30] A Blues Incorporated rezidenciát kapott a Marquee Clubban, és onnan 1962 -ben vették fel az első brit blues album, az R&B from the Marquee nevétDecca számára, de megjelenése előtt kettévált. A brit ritmus és blues modelljét számos zenekar utánozta, köztük a Rolling Stones , az Animals és a Yardbirds .
Clapton 2008 -ban, a brit blues fellendülésének egyik meghatározó alakja az 1960 -as években.
A brit blues másik kulcsfontosságú eleme John Mayall körül volt, aki a hatvanas évek elején Londonba költözött, és végül megalakította a Bluesbreakereket, amelynek tagjai különböző időpontokban Jack Bruce, Aynsley Dunbar, Eric Clapton, Peter Green és Mick Taylor voltak. A Blues Breakers with Eric Clapton (Beano) album (1966) az egyik legfontosabb brit blues -felvétel. Figyelemre méltó volt a vezetési ritmusaival és a Clapton gyors blues -nyalásaival, teljesen torz hanggal, amelyet egy Gibson Les Paul -ból és egy Marshallból nyertek.erősítő, amely klasszikus kombinációvá vált a brit blues (és később a rock) gitárosai számára. Egyértelművé tette a gitár elsőbbségét is, amelyet az alműfaj megkülönböztető jellemzőjeként tartanak számon.  Clapton Bakerrel és Bruce -tal elment, hogy krémet alakítson, helyére Peter Green került , aki viszont (az akkori Bluesbreaker Mick Fleetwood és John McVie ritmusszekciójával ) 1967 -ben távozott, hogy megalapítsa Peter Green Fleetwood Mac -jét. A rock elemeinek beépítése vezette ezeket a bandákat a blues rock néven ismert hibrid formához.

Belefülelők:

John Mayall & Peter Green [The Bluesbreakers] - Out of Reach


Little Walter - Blue And Lonesome


Gary Moore — The Messiah Will Come Again


Albert King, Stevie Ray Vaughan - Born Under a Bad Sign


B.B. King - Lucille








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése