2021. szeptember 5., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - B

 


Tovább haladunk a zenei műfajok útvesztőjében. Még mindig blues.

B - mint blues

A következő blues alműfaj a Country Blues:

A country blues egy összefoglaló elnevezés, ami minden akusztikus, főleg gitáralapú blues-stílust magában foglal. A country blues gyakran tartalmaz vidéki gospel-, ragtime-, hillbilly- és dixieland jazz-elemeket is. Dél-USA-ban való megszületését követően a blues rohamosan terjedt szét az ország minden pontjára (és azon kívülre), ami számos regionális alműfaj kialakulásához vezetett. A saját blues-stílussal rendelkező amerikai régiók közül a legfontosabbak: Memphis, Detroit, Chicago, Texas, Piedmont, Louisiana, a nyugati part, Atlanta, St. Loius, a keleti part, Swamp, New Orleans, Delta, a texasi dombvidék és Kansas City.

Mikor a ’60-as évek elején az afro-amerikai zenei ízlés elkezdett a ritmusos stílusok, a soul és a blues felé terelődni, a country blues – akkor még „folk blues” néven – új népszerűségre tett szert és többnyire fehérbőrű, egyetemista korú fiatalok között terjedt el.  A nagy blues-klasszikusok, mint Big Bill Broonzy és Sonny Boy Williamson II folk blues-művelőkként is sikert arattak; míg a piedmonti blues-zenészek, mint például Sonny Terry vagy Brownie McGhee a folk fesztiválturnékon is nagy sikereket értek el.

Azonban fontos kihangsúlyozni, hogy a „country blues” megnevezés nem a blues és a country zene ötvözését jelenti.
A country blues a mindennapi élet zenéje. Ez az elülső verandán heverészés magányos zenéje, a házibuli zaklatott zenéje, és a koncertszínpad hangos és magával ragadó zenéje. A dalszövegek az afrikai -amerikai tapasztalatokkal és a munka, az élet és a szerelem nehézségeivel foglalkoznak az amerikai délvidéken, valamint az utazás, a magány és a blues -zenész életmódjának vándorlása. Olyan ébredési szabványok, mint a "Candy Man", amelyet Gary Davis tiszteletes és John Hurt is rögzített, az "I Ain't Gonna Cry No More", a Son House felvétele és a "Boll Weevil", amelyet Pink Anderson, Ma Rainey, Charlie rögzített. Patton és mások mind az emberekre, a vasúti munkára és a szerelemre, valamint egy bizonyos mezőgazdasági kártevőre hivatkozva bizonyítják a blues dalszövegek kapcsolatát a mindennapi élettel.
Az olyan művészek által felvett korai blues zene, mint Charlie Patton, Leroy Carr és Blind Lemon Jefferson széles körű népszerűségre tett szert az USA déli részén található afroamerikai közösségekben az 1920-as és 1930-as években. Ennek a korai zenének a felvételei azonban ritkák, és az 1950 -es évek elején a zene szinte elhalványult a népi emlékezetből, egészen addig, amíg a gyűjtők, mint például Samuel Charters, Frederic Ramsey, Jr. és Alan Lomax, újjáélesztették a bluest a nemzetközi reflektorfénybe. az 1950 -es évek végén és az 1960 -as években. Ezek a lelkes gyűjtők country blues zenészeket kerestek, és bemutatták őket koncertpromotoroknak és lemezcégeknek, megfiatalítva felvételi pályafutásukat. A Folkways Records szintén jelentős szerepet játszott a blues újjáéledésében néhány jelentős felvételi újrakiadási projekt révén: Frederic Ramsey, Jr. Jazz, Harry Smith Anthology of American Folk Music™ és Samuel Charters Country Blues. Ezek az újrakiadások az 1950 -es és 1960 -as években széles közönség számára elérhetővé tették az 1920 -as és 1930 -as évekből származó felvételeket, amelyek a blues zenét az etnikai és társadalmi -gazdasági háttérrel rendelkező amerikai közönség figyelmébe vonták.
A folk és blues újjáéledése lehetővé tette a country blues zenészek, mint Lightnin 'Hopkins, John Jackson, Furry Lewis, Sam Chatmon, Brownie McGhee, Sonny Terry és mások számára, hogy felemelkedjenek a blues fesztivál színpadaira, hogy széles körben elismertek legyenek az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten. A Smithsonian Folklife Fesztiválon, a National Mall -on számos country blues zenészt láttak vendégül az 1960 -as és 1970 -es években, ezzel elismerve őket a nemzeti zenei örökség részeként. A country blues zenészek igyekeztek megőrizni hagyományos játékstílusukat ezekben a fesztiválkontextusokban, még akkor is, ha jelentős blues változások alakultak ki az USA regionális zsebében.
"Senki sem akar engem, nem lennének a cipőmben. Annyira undorodom, megkaptam az alacsony hangú bluest" (Peg Leg Howell, idézi a Charters 1975). A country blues az amerikai délvidéki fekete emberek közös tapasztalatait fejezi ki, így ez az afroamerikai kifejezés és a kulturális megerősítés hatékony eszköze. Ez egy egyedülálló zenei forma, amely a huszadik század első évtizedeiben alakult ki kis táncházakban és a Mississippi -delta otthonainak hátsó lépcsőin, és ezek a klasszikus felvételek a Smithsonian Folkways -en, valamint a Ralph Rinzler Folklife Archívumban és Gyűjteményekben country blues él a hallgatóknak mindenhol.

Belefülelők:

Legendary Country Blues Guitarists



Big Bill Broonzy 1957: 3 Songs





Howlin' Wolf - Down In The Bottom


Sonny Boy Williamson (Live session in Sweden)



Elizabeth Cotten Oh Babe It Ain’t No Lie/Old Woman Keeps Tellin' Her Lies On Me










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése