2022. január 1., szombat

Zenei műfajok lexikona - C

 


Folytassuk a zenei műfajok széles tárházával való ismerkedésünket. Jelenleg a Country zenei szövevényes világa kerül kibogozásra.

C mint Country

A Country zene követkető alműfaja a Country Pop:
A country pop (más néven pop country vagy urban cowboy ) a country zene és a popzene fúziós műfaja, amelyet a country műfaj tagjai fejlesztettek ki abból a célból, hogy nagyobb, mainstream közönséget érjenek el. A country és a pop egyesülése az 1950-es években kezdődött,amikor a stúdióvezetők, Chet Atkins és Owen Bradley újfajta zenét akartak létrehozni a fiatal felnőttek számára, miután a rockabilly ellopta a country zene ifjúsági közönségének nagy részét”. Bill Ivey szerint ez az innovatív műfaj a Tennessee állambeli Nashville- ből származik, és így Nashville Sound néven vált ismertté. Úgy véli, hogy a "Nashville Sound gyakran készített olyan lemezeket, amelyek a hegedű és a bendzsó eltávolítása után inkább pop, mint country hangzásúak. Patsy Cline, Jim Reeves és Eddy Arnold a legnépszerűbb előadók közé tartoztak ebben az időben. A híres férfi művészek jöttek ki ebből a műfajból legjobban,Jim Reeves és Eddy Arnold. Mind Reeves, mind Arnold nagy hatást gyakorolt ​​RCA kiadótársára, Elvis Presley-re, ami nemcsak a világi dalokban, de még inkább a country gospel dalokban nyilvánult meg. Patsy Cline híres country énekesnő volt az 1960-as évek elején. Skeeter Davis "The End of the World", Sonny James "Young Love", Jenny C.Riley "Harper Valley PTA" és Bobby Goldsboro "Honey"a 60-as évek pop country slágerei voltak. Annak ellenére, hogy Cline a country és a pop közönség körében is széles körű elfogadást kapott, a Nashville Soundot nem fogadták jól a country puristák, és szembe kellett néznie a versenyekkel, először a Bakersfield Sound, majd később a törvényen kívüli mozgalom ezen a fronton; a pop oldalon a formátumot beárnyékolta a British Invasion, amely ugyanabban az időben zajlott, amikor Cline és Reeves repülőgép-balesetben meghalt.

A nashville-i hangzás az 1970-es években végül countrypolitikussá fejlődött, és különböző szintű sikereket ért el, és több előadó is készített ebben a stílusban: Ray Price (" For the Good Times ", 1970), Charley Pride (" Kiss an Angel Good Morning ", 1971), Mac Davis (" Bébi, ne ragadj rám " 1972), Charlie Rich (" A legszebb lány " 1974), Billy Swan ("I Can Help" 1974), Ray Stevens (" The Streak ", 1974), Jessi Colter (" I'm Not Lisa ", 1975), Crystal Gayle (" Don'"t It Make My Brown Eyes Blue, 1977), Kris Kristofferson(" Why Me " 1973) és Lynn Anderson (" Rózsakert (Joe South dal) " 1970) mind pop-hatású country slágerek voltak az 1970-es években.
A country pop akkor kezdődött, amikor olyan popzenei énekesek, mint Glen Campbell, John Denver, Olivia Newton-John és Anne Murray (Kanada) slágereket szereztek a country listákon. Az olyan dalok, mint Campbell " Rhinestone Cowboy " -ja, átívelő sláger volt a pop és a country toplisták között. A Rhinestone Cowboy producere a kék szemű soul-író csapat, Dennis Lambert és Brian Potte, a forgatókönyvíró pedig Larry Weiss. Denver kislemeze, a " Take Me Home, Country Roads " a Billboard listák 2. helyére került. Denver karrierje innentől kezdve virágzott, és a következő négy évben számos sikert ért el. 1972-ben Denver megszerezte első Top Ten albumátRocky Mountain High , melynek címadó száma 1973-ban a legjobb tíz közé jutott. 1974-ben és 1975-ben Denvernek négy első számú dala volt (" Sunshine on My Shoulders ", " Annie's Song ", " Hála Istennek, hogy én" Country Boy vagyok , " Sajnálom ") és két első számú album ( John Denver's Greatest Hits , Back Home Again ). Egy másik crossover művész Olivia Newton-John volt , aki az 1970-es évek közepén bukkant fel Ausztráliából, abban a reményben, hogy az Egyesült Államokban nagy sikert arat. A Let Me Be There című kislemeze1974-ben nagy pop-country crossover sláger lett.A dalért a legjobb női country énekes előadás, és elnyerte a Country Music Association legáhítottabb női díját, az "Év női énekesét" is (megelőzve a régi nashville-i előadókat, Dolly Partont, Loretta Lynnt és Tanya Tuckert is Anne Murray kanadai transzplantációjaként.) Newton-John az 1970-es évek végén kezdett elköltözni az országból, miután szerepelt a Grease-ben, és attól kezdve leginkább a popzenére összpontosított.
A vita 1975-ig tartott, és a Country Music Association díjátadóján érte el a tetőpontját, amikor a regnáló Év szórakoztatója, Charlie Rich (aki maga is számos crossover slágert szerzett) átadta a díjat utódjának, John Denvernek. Miközben Denver nevét olvasta, Rich egy szivargyújtóval felgyújtotta a borítékot. Az ACE csak két évig tartana; két legnagyobb támogatója, a hagyományos hagyományőrző George Jones és Tammy Wynette keserű válással néz szembe, Jean Shepard pedig, az ACE másik jelentős támogatója, bezárta a szervezetet, amikor nem talált másokat, akik osztoznak az egyesület céljai iránti lelkesedésében. A Bellamy Brothers „Let Your Love Flow”, a Starland Vocal Band „Afternoon Delight” (1976), az Amazing Rhythm Aces „Third Rate Romance” (1976) a hetvenes évek végének pop country slágerei voltak.

1977-ben Kenny Rogers , a The First Edition rockegyüttes egykori frontembere a " Lucille " -lel robbant fel a country listákra, és a country pop előadói közül a legsikeresebb lett, a slágerlisták élén. A "Lucille" után Rogersnek számos olyan dala volt, amelyek jól szerepeltek mind az országos, mind a popslágerlistákon szerte a világon, köztük a " Daytime Friends ", a " The Gambler " és a " Coward of the County ", amelyek mindegyikének producere Larry Butler. Rogers tovább feszegetné a pop hatásának határait a country zenében, olyan lemezeket készítve, mint a The Bee Gees , Lionel Richie, David Foster és George Martin, amelyek mind a pop-, mind a country piacokon jól szerepeltek. Barbara Mandrell énekstílusa a blue-eyed soul stílusról is ismert. Számos további slágere felkerült a vidéki felnőtt kortárs slágerlistákra, de dalai a Billboard top 100-as listáján a Bubbling szerepeltek. Az 1970-es és 1980-as években a country zene egyik legsikeresebb előadója volt. 1984-ben súlyos autóbalesetet szenvedett. Nagy vidéki slágerei között szerepelt a "Sleeping Single In a Double Bed" és az "(If Loving You is Wrong) I Don't Wanna be Right.
1977-ben Dolly Parton átlépett a popzenei világba egy ország első számú és abban az évben 3. popslágerével, a " Here You Come Again " címmel.
Parton újabb nagy sikert aratott a " 9-től 5-ig ", amely 1981 elején mind a country-, mind a pop-slágerlisták élére került, kiegészítve az 1980- as, azonos című filmmel .
A country pop az 1980-as évek elején, közvetlenül az Urban Cowboy című film után érte el a csúcspontját. Az Urban Cowboy volt a harmadik zenei témájú sikerfilm, amelynek főszereplője John Travolta, mindegyik más-más műfajból; ugyanúgy, mint a Szombat esti láz tett disco és a " Grease tett oldies, Urban Cowboy is népszerűsítette pop-country.

Willie Nelson és Dottie West a 80-as években tértek vissza. Dottie West kislemez-sorozatot adott ki Kenny Rogers-szel. Kenny Rogersnek is volt egy duettje Partonnal, a Bee Gees- ben az " Islands in the Stream ", amely 1983 végén a country- és a popslágerlisták élére került. Magának a Bee Gees- nek is van egy country-slágere, az 1978-as " Rest ". Your Love on Me ", amelyet Conway Twitty tett még nagyobb slágerré 1980-ban.) Emiatt Dottie West ez idő alatt érte el legnagyobb sikerét country énekesként, és hála szólóénekesként megszerezte első első számú slágerét. zenéjére 1980-ban " A Lesson in Leaving " címmel .
Az Oak Ridge Boys, Alabama, Eddie Rabbitt, Juice Newton, Bertie Higgins és Ronnie Milsap is crossover sikereket ért el az 1980-as évek elején. Az Oak Ridge Boys 1981-ben megszerezte az „ Elvira ” keresztslágert. Alabama négy legsikeresebb dala az 1980-as évek elején: „ Fels So Right ”, „ Love in the First Degree ”, Take Me Down és „ The Closer You Get ” (amelyek közül az utolsó kettő az Exile akkori popzenekar dalainak feldolgozása volt ) – mindegyik bejutott a Billboard Hot 100 top 40- ébe ., míg Ronnie Milsap 1980 és 1982 közötti első számú dala közül négy bejutott a Hot 100s Top 20-ba, ezek közül a legsikeresebb az 5. számú sláger, a " (There's) No Gettin' Over Me " volt. Rabbittnak három top 5 popdala volt 1980 és 1981 között, és az „ I Love a Rainy Night ” a Hot 100 és a Billboard Hot Country Singles listán is az 1. helyet érte el. A countrysztár, Juice Newton a '80-as évek elején számos crossover-slágerrel aratott country-pop sikert, köztük a " Queen of Hearts ", a " The Sweetest Thing (I've Ever Known) " és a Grammy-díjas " Break It To Me Gently" ”is megírni» Édes édes mosoly ,«Az Asztalosok . Korábbi popzenekarok, mint az Exile, Merrill Osmond (szólóban és Osmond Brothers társaival is; nővére, Marie Osmond is karrierjének reneszánszát élte ebben az időszakban), Bill Medley (korábban a The Righteous Brothers ), Tom Jones, Michael Johnson, Billy Joe Royal, BJ Thomas, Nicolette Larson, Paul Davis és Dan Seals ( Anglia Dan és John Ford Coley "England Dan" ) az 1980-as évek elején kezdték megcélozni zenéjüket a country piacra country-pop hangzással. 1976-banEngelbert Humperdinck átívelő slágert szerzett a pop és a country top 40-es slágere, az " After the Lovin' " között.
Noha számos country pop előadónak továbbra is slágerei voltak, elsősorban Alabama, Parton, Mandrell, Rabbitt és Milsap, az 1980-as évek közepén jelentős változás következett be a country zeneiparon belül, és a hagyományos country hangzások újjáéledtek, ami a lendületet jelentette. Az országban a crossover népszerűsége összeomlott; 1984-re az országos rekordeladások olyan szintre estek vissza, mint az Urban Cowboy megjelenése előtt.
Garth Brooks és Shania Twain az 1990-es évek legsikeresebb country pop énekesei voltak
A country pop az 1990-es években újjáéledt, elsősorban a country zene FM-rádión történő elterjedése miatt, amit viszont az 1980-as évek végén az elővárosi és vidéki FM-adók FCC-licenceinek növekedése és a beszélgetések megnövekedése segített. Az AM rádió, valamint a Billboard döntése, hogy a továbbiakban nem számítja bele a lemezeladásokat az ország kislemezlistájába, így az országrádió teljes hatalmat ad a slágerlistán szereplő rangsor meghatározásához a közös műsorszámuk alapján. Az iparban ez idő alatt bekövetkezett kereskedelmi fellendülés a tehetséges művészek felemelkedésének is tulajdonítható, akik egybeestek új marketingstratégiák megvalósításával, amelyek célja a nagyobb rajongótábor vonzása volt; ez tovább lökte a műfajt egy popzenei stílusba, új arculattal. Garth Brooks az 1990-es években szerzett hírnevet számos rendkívül sikeres albummal és dallal. Shania Twain három albumával vetekszik ezzel a sikerrel: The Woman in Me , Come On Over és Up! . Az elmúlt néhány évben a country énekesnő, LeAnn Rimes bebizonyította, hogy képes country pop dalokat énekelni, mint például a „ Hogyan élek ” című rekordot.", amely 69 hetet töltött a Billboard Hot 100-on, a rekord történetének második leghosszabb kislemezén. Ez az eredmény annak ellenére született, hogy Trisha Yearwood ugyanennek a dalának majdnem azonos verziója is megjelent ugyanabban az időben, és szintén Rimesnek volt egy slágere a „ Can't Fight the Moonlight ” és az „ I Need You ” popdalokkal is , amelyek közül az utóbbi remixet igényelt, hogy alkalmas legyen a country rádiózásra.
A pop elemeinek beillesztése a country zenébe a '90-es évek végére rendkívül népszerűvé vált, így számos crossover sláger és előadó született, különösen a felnőtt kortárs slágerlistákon. A country szerelmes dalok népszerűbbé váltak az olyan dalokkal, mint a " To Make You Feel My Love ", " Cowboy Take Me Away ", " I Love You ", " Breathe ", " It's Your Love ", " Just to See You Smile ", " Ez a csók ", " Úgy szeretsz ", " Még mindig az vagy ", " Ebből a pillanattól kezdve ", " Megvan az út ",

Az 1990-es években sok vidéki művész hatalmas crossover sikert ért el. Brooks, Twain, McBride és Rimes mellett Billy Ray Cyrus, Tim McGraw, Faith Hill, Dixie Chicks, Jo Dee Messina, Martina McBride, Lonestar, Mary-Chapin Carpenter és Wynonna Judd is átjutott a Top 40-be és/ vagy Adult Contemporary rádió, néha remixekkel, amelyek kiiktatják az acélgitárokat és más "vidéki" elemeket, hogy jobban megfeleljenek a poprádiónak. Brooks, Reba McEntire és más előadók szintén magas profilt tartottak fenn az albumlistákon, annak ellenére, hogy kevesebb rádiós crossover-sikerük volt.
A 2000-es évek elején ezek a művészek is folyamatos sikereket értek el. Lee Ann Womack nagy sikert aratott az " I Hope You Dance "-vel, amivel az első helyet érte el a US Adult Contemporary listán. A Dixie Chicks továbbra is sikereket ért el kevésbé mainstream country-pop hangzással, amikor 2002- ben kiadták bluegrass-hatású Home című albumukat . A 2000-es évek közepére azonban már kevesebb country fellépőnek volt crossover sikere. Ez egészen addig tartott, amíg Carrie Underwood meg nem nyerte az American Idol negyedik évadát 2005 májusában.
Az American Idolból való bemutatásával Underwood debütáló kislemeze, az " Inside Your Heaven " lett az első dala egy kiemelkedő country előadótól, aki valaha is a Billboard Hot 100 első helyén debütált . Underwood folytatódott a crossover siker 2006-ban és 2007-ben vele sláger „ Mielőtt csal ”, ami figyelemre méltó kezd sikerrel mainstream pop-rádió nélkül egy „pop-barát” remix. Underwood azóta további, de annál foltosabb sikereket ért el a poprádióban. Mindazonáltal megcáfolta azt az elképzelést, hogy a vidéki művészek, különösen a vidéki női művészek csak egy műfajon belüli sikerre korlátozódnak. Ezt a bizonyítékot Taylor Swift sikere is tovább szolgáltatta, aki 2006-ban adta ki debütáló albumát.

Belefülelők:

Chet Atkins - Mr. Sandman (TV 1954)


Jeannie C. Riley - Harper Valley P.T.A.


Kenny Rogers - Lucille


Dolly Parton - Here You Come Again


Carrie Underwood - Before He Cheats













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése