2022. január 22., szombat

Zenei műfajok lexikona - C

 


Folytatjuk a zenei műfajok megismerésére szánt sorozatot. Jelenlegi témánk a country zene.

C mint country

A country zene következő alműfaja a Honky-tonk:

A honky-tonk (más néven honkatonk , honkey-tonk vagy tonk ) egy olyan bár, amely country zenét kínál vendégei szórakoztatására, és az ilyen létesítményekben játszott zenei stílust. Utalhat az ilyen zenék lejátszására használt zongora típusára is ( tack piano ). Az ilyen típusú bárok gyakoriak az Egyesült Államok déli és délnyugati részén . Számos kiemelkedő country zenei művész, mint Jimmie Rodgers, Loretta Lynn, Patsy Cline, Ernest Tubb, Johnny Horton és Merle Haggard amatőr zenészként kezdte pályafutását a honky-tonkban.
A "honky- tonk " kifejezés eredete vitatott, eredetileg a régi Nyugat területein ( Oklahoma , az indiai területek és főleg Texas ) és az ezeket bemutató színházakra utal.
Az első zenei műfaj, amelyet honky-tonk néven ismertek, a ragtime - hoz kapcsolódó zongorajáték volt, amely inkább a ritmust hangsúlyozta, mint a dallamot vagy a harmóniát; a stílus egy olyan környezet hatására alakult ki, amelyben a zongorákat gyakran rosszul ápolták, hajlamosak voltak lehangolódni, és volt néhány nem működő billentyű. Ez a honky-tonk zene fontos hatással volt a boogie-woogie zongora stílusára. A második világháború előtt a zeneipar a Texastól és Oklahomától a nyugati partig játszott hillbilly zenét "honky-tonk" zeneként kezdte emlegetni. Az 1950-es években a honky-tonk aranykorába lépett, Winifred Atwell, Webb Pierce, Hank Locklin, Lefty Frizzell, Ray Price, Faron Young, George Jones és Hank Williams népszerűsítésével. .
A Rolling Stones első számú kislemez- és aranylemeze, a „ Honky Tonk Women ” (1969) olyan 1940-es évek honky-tonk előadóinak hangzásán alapult, mint Hank Williams, és a honky-tonk bárok hírnevére hivatkozott, mint a prostitúció központjaira. Az 1970-es években a törvényen kívüli ország durva honky-tonk márkáját olyan művészek képviselték, mint Gary Stewart, Waylon Jennings, Willie Nelson, David Allan Coe és Billy Joe Shaver .

Belefülelők:

Johnny Horton - I'm A One Woman Man


Loretta Lynn - You Ain't Woman Enough (To Take My Man)


The Mavericks - Dance The Night Away


Willie Nelson - I Gotta Get Drunk


The Rolling Stones - Honky Tonk Woman (Hyde Park)



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése